Αγκινάρες αλά πολίτα

Discussion in 'Συνταγές... γιατί όχι? :)' started by Τάνια, Aug 19, 2010.

  1. Τάνια

    Τάνια New Member

    Κλασική πλέον, η συνταγή για αυτό το φαγάκι, που αρέσει σε όλους. Οι παλιότερες από εμάς σίγουρα το ξέρουν και το μαγειρεύουν εξαιρετικά. Υπάρχουν όμως και νεώτερες, οι οποίες θα ήθελαν να δοκιμάσουν να το φτιάξουν. Είναι λίγο μπελαλίδικο όσον αφορά στο καθάρισμα των λαχανικών και της αγκινάρας, αλλά είναι ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό.
    Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε, φορέστε γάντια, διότι οι αγκινάρες μαυρίζουν τα χέρια.
    Ξεκινάμε λοιπόν με τα :
    Υλικά
    1 φλιτζάνι λάδι, όχι γεμάτο
    1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
    5 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντρουλά
    4-5 καρότα χοντρά
    3 πατάτες μέτριες
    6 αγκινάρες φρέσκες
    Αλάτι & πιπέρι
    Χυμό από 2-3 λεμόνια
    1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ.
    Ετοιμασία
    Καθαρίζετε τις αγκινάρες, φορώντας τα γάντια σας και τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχετε ρίξει μια κουταλιά αλεύρι (βοηθά στο να μην μαυρίσουν) και έχετε κόψει και στύψει 2 λεμόνια μαζί και οι λεμονόκουπες.
    Μην ξεχάσετε να κόψετε στη μέση τις αγκινάρες και να αφαιρέσετε το εσωτερικό χνούδι τους.
    Καθαρίζετε και πλένετε τα καρότα και τις πατάτες και τα κόβετε σε χοντρούτσικα κομμάτια.
    Σε μια κατσαρόλα. Θα σας πρότεινα χύτρα ταχύτητας, επειδή μαγειρεύονται ωραία και ομοιόμορφα χωρίς να τα ανακατέψουμε, και που έτσι κινδυνεύουν να διαλυθούν.
    Στην κατσαρόλα λοιπόν, βάζετε το λάδι και κόβετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο μέγεθος των 2-3 πόντων και τα φέρνετε μια δυο «βόλτες» να σωταριστούν λίγο με το λάδι. Μην τα φοβηθείτε, θα μαγειρευτούν μια χαρά και πολλές φορές λιώνουν και χάνουν την οντότητά τους κατά το μαγείρεμα.
    Συνεχίστε με τα καρότα και τις πατάτες. Προσθέστε τις αγκινάρες, με το κυρτό μέρος προς τα επάνω, μιας και το κάτω, η καρδιά, είναι πιο ευαίσθητη στο μαύρισμα. Και βέβαια αρκετό νεράκι μέχρι να τα μισοσκεπάζει, καθώς και το αλατοπίπερο.
    Μαγειρέψτε τις για 30΄, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν τις μαγειρέψετε στη χύτρα ταχύτητας υπολογίστε 10΄- 15΄ από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και χαμηλώσετε τη φωτιά.
    Φροντίστε να υπάρχει λίγος ζωμός μέσα στην κατσαρόλα, όταν θα έχει τελειώσει το μαγείρεμα.
    Τέλος διαλύετε το κορν φλάουρ στο χυμό των λεμονιών και το χύνετε κυκλικά στο μαγειρεμένο φαγητό, κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα. Αφήστε το να πάρει μια βράση μέχρι να πήξει.
    Συνοδέψτε το φαγάκι σας με ελιές καλαμών. Συνδυάζονται πολύ ωραία.

Share This Page