ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Discussion in 'Πτηνά' started by Marin, Sep 10, 2008.

 1. Marin

  Marin Moderator

  ΑΣΘΜΑ

  Τα πτηνά που ζουν σε κλειστούς χώρους, κουζίνες, σαλόνια καθώς και στα bird room παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται σε βακτήρια και παράσιτα.

  Η πιο κοινή ασθένεια που προσβάλει τα καναρίνια αλλά και τα υπόλοιπα ωδικά πτηνά είναι το λεγόμενο άσθμα, το πτηνό που νοσεί σταματά το κελάηδισμα, έχει επικρατήσει η ονομασία αυτή μεταξύ των φίλων των ωδικών πτηνών κυρίως γιατί τα πτηνά αυτά παράγουν έναν έντονο συριγμό κατά την αναπνοή τους.

  ΒΑΚΤΗΡΙΑ

  Τα πτηνά προσπαθούν να αναπνεύσουν και να αποβάλουν τα παράσιτα που υπάρχουν στους πνεύμονες και στην τραχεία τους. Σαν θεραπεία χορηγούμε μια σταγόνα διαλύματος ιβερμεκτίνης μαζί με αντιβίωση.

  Μόλυνση από βακτήρια στα πτηνά είναι πολύ συχνή, τα πτηνά παρουσιάζουν αναπνευστική δυσφορία και επιπεφυκίτιδα

  Μερικές δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι αμπικυλλίνη, δοξυκυκλίνη και πολλές άλλες.

  ΠΑΡΑΣΙΤΑ

  Τα οικόσιτα πτηνά συντροφιάς ταλαιπωρούνται και από παράσιτα του αναπνευστικού, το ακάραιο sternostoma thacheacolum είναι υπεύθυνο για αυτή την πάθηση χτυπά στην τραχεία και στους αεροφόρους σάκους των πτηνών. Τα αρσενικά πτηνά σταματούν το κελάηδισμα, έχουν δύσπνοια και χτυπούν πάνω στα κλαδάκια την ουρά τους. Σε πιο προχωρημένο στάδιο το πτηνό έχει το ράμφος του ανοιχτό και ακούγεται από μερικά μέτρα μακριά ο συριγμός του. Όπως οι περισσότερες ασθένειες έτσι και αυτή εμφανίζεται συνήθως στους χώρους εκτροφής.

  Η θεραπεία που χορηγούμε στα πτηνά μας είναι ιβερμεκτίνη μια σταγόνα ενσταλάζουμε από το διάλυμα στο στόμα του πτηνού που νοσεί. Εναλλακτικά μπορούμε να στάξουμε μια σταγόνα ιβερμεκτίνη ανάμεσα στις φτερούγες του πτηνού, η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από μια εβδομάδα και σε μερικές περιπτώσεις επαναλαμβάνουμε μέχρι και 4 φορές. Μαζί χορηγούμε πολυβιταμίνες και μια γενική αντιβίωση όπως σουλφομεθοξαζόλη

  http://www.kanarini.net/

Share This Page