Χαρακτήρας ημίαιμων

Discussion in 'Απορίες' started by vOOz, Oct 11, 2007.

 1. vOOz

  vOOz New Member

  Ξερω οτι τα καθαροαιμα, εχουν καποιο "κληρονομικο" χαρακτηρα. Αν ενα ημιαιμο - το οποιο προηλθε απο 2 καθαροαιμα διαφορετικης ρατσας, "κραταει" τα χουγια των γονιων του? Δηλαδη θελω να πω, αν ειχαμε ενα πιτμπουλ-ντοπερμαν, θα ειχε συμπεριφορα απο ντοπερμαν και πιτμπουλ? :?
  Οπως επισης θα ηταν επιρρεπες και σε κληρονομικες ασθενειες αυτης της ρατσας?
 2. Xotikouli

  Xotikouli New Member

  Ναι, θα έπαιρνε στοιχεία της συμπεριφοράς και των δύο. Χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείουμε την περίπτωση να να είχε και στοιχεία συμπεριφοράς που δεν υπάρχουν ατόφια σε μια από τις 2 φυλές.

  Χοντρικά σκέψου το ως εξής: άσπρο+μαύρο=γκρι όπως επίσης άσπρο+μαύρο=ασπρόμαυρο. Οπου ως άσπρο και μαύρο δεν εννοούμε τα αντίθετα, αλλά τα διαφορετικά στοιχεία.

  Με βάση αυτή τη λογική, είναι πιθανό να παρουσιάσει τις αντίστοιχες κληρονομικές παθήσεις, αλλά λιγότερο πιθανό. Κι αυτό επειδή μπαίνει ο παράγοντας πρόσμειξης νέων στοιχείων που αλλοιώνουν την τάση για την ασθένεια. Εξάλλου οι κληρονομικές ασθένειες των φυλών σχετίζονται κυρίως με την φυσιολογία και τη μορφολογία οι οποίες μεταβάλλονται από τα στοιχεία που παρεμβάλονται από την ανάμειξη άλλης φυλής.

  Για παράδειγμα τα πεκινουά έχουν μια ευαισθησία στα μάτια επειδή είναι εξόφθαλμα. Αν ένα πεκινουά ζευγαρώσει με σκύλο φυλής που έχει "κανονικά" μάτια (όχι τόσο γουρλωτά), τα μικρά του έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στα μάτια αφού έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι εξόφθαλμα από ότι ένα γνήσιο πεκινουά.

  Εκεί βασίζεται και η άποψη που επικρατεί ότι τα ημίαιμα είναι πιο υγιή. Δεν εννούμε βέβαια ότι έχουν κάποια μαγική ασπίδα ενάντια π.χ. στον τύφο ή στο καλαζάρ, αλλά ότι έχουν λιγότερα προβλήματα σαν του παραδείγματος παραπάνω.

Share This Page