χελωνα ξηρας

Discussion in 'Χελωνάκια και Χελώνες' started by may, Aug 20, 2009.

 1. may

  may New Member

  Γεια σε όλους.
  Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για αυτή τη χελώνα (είδος,τροφή κλπ) και το σημαντικότερο θα ήθελα να ξέρω αν είναι προστατευόμενο είδος και που μπορούμε να την αφήσουμε..
  Η συγκεκριμένη χελώνα (ξηράς) ανήκει σε κάποιους οικογενειακούς μου φίλους και προέρχετε από pet shop της περιοχής, αλλά ο ιδιόκτητης τους ενημέρωσε μόνο ότι τρώει μαρούλι...
  Η χελώνα μένει στην αυλή όπου υπάρχει κάποια βλάστηση.
  Φωτογραφία της χελώνας βρίσκεται εδώ:
  http://rapidshare.com/files/26951193...__015.jpg.html
  δεν ήξερα πως αλλιώς να την ανεβάσω στο φόρουμ
 2. Xotikouli

  Xotikouli New Member

  Καλημέρα!

  "Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 είδη στεριανών χελωνών: η Μεσογειακή ( Testudo hermanni ), η Ελληνική ( Testudo graeca ) και η Κρασπεδωτή ( Testudo marginata ). Η Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΕ και η ελληνική νομοθεσία προστατεύουν αυστηρά και τα 3 είδη στεριανών χελωνών και απαγορεύουν την αιχμαλωσία και το εμπόριό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε χελώνες στα σπίτια μας, αφού η κατοχή τους δεν επιτρέπεται και η διαβίωσή τους ως κατοικίδια προξενεί στην υγεία τους πολλά προβλήματα.

  ΠΩΣ ΖΟΥΝ

  Χρειάζονται ζεστό κλίμα , γι' αυτό ζουν μόνο στην ηλιόλουστη Μεσόγειο και κυρίως σε χαμηλό υψόμετρο. Κάνουν καθημερινά αρκετές ώρες ηλιοθεραπεία, γιατί η ακτινοβολία και η ζεστασιά του ήλιου είναι απολύτως απαραίτητες για τις χελώνες, ώστε να διατηρούνται υγιείς. Το ίδιο αναγκαία είναι και η σκιά στην οποία αποτραβιούνται (συνήθως κάτω από θάμνους) όταν νοιώθουν την ανάγκη. Ξεχειμωνιάζουν ναρκωμένες σε προφυλαγμένα μέρη κάτω από πέτρες ή θάμνους (συνήθως σκάβουν μέσα στο έδαφος). Την περίοδο αυτή ζουν από τα αποθέματα λίπους και νερού που έχουν συγκεντρώσει, τρώγοντας μεγάλες ποσότητες χλόης και αγριόχορτων κατά την περίοδο που είναι δραστήριες.

  Τρέφονται κυρίως με φυτά και άνθη, λιγότερο με φρούτα , και σπανιότερα με ασπόνδυλα. Άγρια χόρτα όπως τριφύλλια, αγριοράδικα, ζοχοί, βρούβες, αμπελόφυλλα, μολόχες κλπ. αποτελούν το 90% της διατροφής τους. Άμα βρουν νερό πίνουν πολύ. Γεννούν άσπρα στρογγυλά αβγά σε τρύπα που σκάβουν στο χώμα. Μόλις εκκολαφθούν, τα χελωνάκια είναι ικανά να επιβιώσουν μόνα τους.

  ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

  Από τις πυρκαγιές δύσκολα θα γλιτώσουν.

  Από τα αυτοκίνητα θα σκοτωθούν περισσότερες απ' όσες εξαιτίας των φυσικών εχθρών τους.

  Από φυτοφάρμακα, ψεκασμούς, αγροτικά μηχανήματα θα σκοτωθούν αρκετές.

  Από ορισμένους ανθρώπους θα φαγωθούν, περιστασιακά, αρκετές χελώνες.

  Από πάρα πολλούς ανθρώπους θα αφαιρεθούν χελώνες από το φυσικό τους περιβάλλον για να κρατηθούν ως κατοικίδια. Συνήθως τις αναγκάζουν να ζήσουν σε ακατάλληλους κήπους, ακόμα και σε βεράντες ή γλάστρες. Θα ζήσουν έτσι αρκετό καιρό σε βασανιστική σκλαβιά, για να πεθάνουν πολύ πιο σύντομα από όσο αν ζούσαν στη φύση.

  Στην αιχμαλωσία οι χελώνες που κρατούνται ως "κατοικίδια" κινδυνεύουν από ατυχήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι: Τραυματισμοί από εργαλεία κηπουρικής, δαγκώματα από σκύλους, τις περισσότερες φορές θανάσιμοι. Πτώσεις από βεράντες, δηλητηρίαση από εντομοκτόνα, βερνίκια, μπογιές κλπ.

  Οι αρσενικές στεριανές χελώνες που ζουν περιορισμένες σε κήπους γίνονται αεικίνητες και ιδιαίτερα επιθετικές. Θηλυκές οι οποίες δαγκώνονται από αρσενικές που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, τραυματίζονται επικίνδυνα στα πόδια, στο κεφάλι, στο λαιμό και στην ουρά και χρειάζονται άμεση φροντίδα. Το ίδιο ισχύει και για τους αρσενικούς που δαγκώνονται μεταξύ τους.

  Πληθώρα ασθενειών και προβλημάτων υγείας παρουσιάζονται στις χελώνες που ζουν στην αιχμαλωσία και οφείλονται στις λάθος συνθήκες διαβίωσης και στην ακατάλληλη ή ελλιπή διατροφή.

  Στις κατοικημένες περιοχές η μεγαλύτερη απειλή για τις στεριανές χελώνες είναι η διατήρησή τους ως "κατοικίδια" και η αντίληψη ότι έτσι τις προστατεύουμε.

  .
  .
  .

  ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

  · Αν βρούμε ένα χελωνάκι στην εξοχή ας μην το πάρουμε σπίτι.

  · Αν οδηγούμε αυτοκίνητο ας προσέχουμε να μην πατάμε τις χελώνες.

  · Στην εξοχή, αν βρούμε χελώνα στην άσφαλτο, ας τη μεταφέρουμε μακριά από το δρόμο.

  · Αν φάμε στην εξοχή ας μαζέψουμε τα σκουπίδια μας, ιδιαίτερα τις πλαστικές συσκευασίες. Οι χελώνες κινδυνεύουν αν τις φάνε ή αν παγιδευτούν μέσα σε αυτές.

  · Αν βρούμε μια χελώνα μέσα στην πόλη ας μην την εγκαταλείψουμε σε πάρκο ή πλατεία.

  · Αν βρούμε μια τραυματισμένη χελώνα ας τη μαζέψουμε και ας απευθυνθούμε στον αρμόδιο φορέα ή στον ειδικό που θα αναλάβει την περίθαλψή της. μια χελώνα, έστω και ελαφρά τραυματισμένη, πρέπει να θεωρείται επείγον περιστατικό. Πολλές χελώνες χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν ή δεν επιβίωσαν του τραυματισμού τους, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην περίθαλψή τους από κτηνίατρο ειδικευμένο στις χελώνες.

  · Ας μην αγοράζουμε προϊόντα που η πρώτη ύλη τους προέρχεται από χελώνες.

  · Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια οι στεριανές χελώνες έχουν μειωθεί πολύ. "

  Πηγή: http://www.ekpazp.gr/multi158/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=37&lang=el
 3. domenico

  domenico New Member

  πουλάνε χελώνες ξηράς σε pet-shop? :S
 4. may

  may New Member

  Ναι, πουλάνε. Στην Κύπρο τουλάχιστον.
  Γενικά τα pet shop, θα έπρεπε κάτα τη γνώμη μου να μην υπάρχουν καθόλου, αλλά τελοσπάντων, οι λόγοι που απευθύνομαι στο φόρουμ είναι οι πιο πάνω και όχι αυτός.
  Ευχαριστώ
 5. kate9

  kate9 Member

  Ερώτηση, αν βρήκαμε χελωνάκι μικρό, δεν το βοηθάμε στο διαμέρισμά μας όωσπου να μεγαλώσει δίνοντάς του αγγουράκι μαρούλι ή φρούτα?
 6. bunny 7

  bunny 7 New Member

  στο πλακάκι θα μεγαλώσει βρε kate9? κρίμα. Θα το πας σε ενα δασος.
 7. kate9

  kate9 Member

  Δεν είναι πολύ μικρό για να επιβιόσει μόνο του, ποιός θα τουμάθει? θα ζήσει από ένστικτό?
 8. bunny 7

  bunny 7 New Member

  όλα τα ζώα γεννιούνται μικρά και επιβιώνουν. Είναι αυτό που λέμε animal instict!

Share This Page