Χορτόπιτα Χανιώτικη

Discussion in 'Συνταγές... γιατί όχι? :)' started by Irene, Apr 15, 2008.

  1. Irene

    Irene New Member

    Υλικά:
    1 κιλό χόρτα γιαχνερά *και λίγες τσουκνίδες
    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    1/2 ποτήρι λάδι
    αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

    Για το φύλλο:
    1/2 κιλό αλεύρι
    1 ποτήρι νερό
    4 κουταλιές λάδι
    1 κουταλάκι αλάτι, σησάμι

    Εκτέλεση:Χρησιμοποιούνται άγρια χόρτα γιαχνερά (σταφυλινάκους, αρχατζίκους, κουτσουνάδες, λαγόχορτο, γαλατσίδες, σκούλους, μάραθα, πρασάκια), λίγες τσουκνίδες και σπανάκι. Τα χοντροκόβομε και τα τσιγαρίζομε λίγο με το λάδι και τα κρεμμύδια στο τσικάλι, όπου ρίχνομε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο.
    Φτιάχνονε το ζυμάρι και το αφήνομε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Χωρίζομε το ζυμάρι σε 4 μέρη. Ανοίγομε λεπτό φύλλο και στρώνομε στον πυθμένα λαδωμένου ταψιού. Πάνω από το φύλλο απλώνομε μια λεπτή στρώση με τσιγαρισμένα χόρτα.
    Απλώνομε κι άλλο φύλλο και από πάνω του άλλη μια στρώση χόρτα. Επαναλαμβάνομε και στην κορυφή βάζομε το τέταρτο φύλλο, αυγώνομε, πασπαλίζομε με σημάσι και φουρνίζομε την πίτα να ψηθεί και να ροδίσει.

    Από το υπέροχο βιβλίο, "Κρητική παραδοσιακή Κουζίνα", της Μαρία και του Νίκος Ψιλάκη, εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΩΡ
    *ματσάκια από μυρωδικά και ανάμικτα καλλιεργημένα και άγρια χόρτα που θα δώσουν άρωμα σε πίτες, σε μαγειρευτά ή σε σκέτο σπανάκι ονομάζονται «γιαχνερά» και πωλούνται στις λαϊκές

Share This Page