Χώρος διαβίωσης

Discussion in 'Σχετικά με κουνέλια' started by Niva2gr, Jan 31, 2008.

 1. Niva2gr

  Niva2gr Moderator

  (από τα Aρχεία του House Rabbit Society)


  - Eίναι σωστό να ζει το κουνέλι μου σε κλουβί με συρμάτινο δάπεδο;

  Tα κουνέλια δεν είναι εξοπλισμένα από τη φύση τους να ζουν πάνω σε συρμάτινο πάτωμα, είναι πολύ σκληρό για τα πόδια τους (οι πατούσες των οποίων δεν διαθέτουν «μαξιλαράκια», όπως οι γάτες κι οι σκύλοι). Aν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κλουβί με συρμάτινο δάπεδο, πρέπει, οπωσδήποτε, να διαθέτει καποια πλατιά σανίδα ή κάποιο υφασμάτινο δάπεδο όπου το κουνέλι θα μπορεί να κάθεται, αλλιώς θ’ αναγκάζεται να βρίσκεται όλη την ώρα μέσα στο κουτί για τις ανάγκες του.

  Mπορείτε να βρείτε στην αγορά κλουβιά με πλαστικό δάπεδο που είναι πολύ πιο άνετο ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόσθετο σταθερό δάπεδο. Aπ’ τη στιγμή που το κουνέλι σας έχει στην διάθεσή του κάποιο πλαστικό κουτί για να κάνει τις ανάγκες του, δεν θα έχετε να κάνετε πολύ καθάρισμα του δαπέδου.


  - Ποιό μέγεθος κλουβιού είναι το καλύτερο;


  Το μεγαλύτερο είναι και το καλύτερο! Το κλουβί πρέπει να είναι το λιγότερο 4 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του κουνελιού σας (κι αρκετά ψηλό για να στέκεται στα δύο πόδια), κι ακόμα πιο μεγάλο κι απ’ αυτό, αν το κουνέλι σας ζει περιορισμένο εντός του κλουβιού για μεγάλο τμήμα της ημέρας. Μπορείτε να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε για το κουνέλι σας ένα διόροφο σπίτι, του οποίου οι “όροφοι” να συνδέονται με μία ράμπα, τα κουνέλια λατρεύουν μια τέτοια διαρρύθμιση!


  - Μπορεί το κουνέλι μου να ζει ελεύθερο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο;


  ‘Ενα μη εκπαιδευμένο κουνέλι θα πρέπει, κατά προτίμηση, να ζει σε ένα ευρύχωρο κλουβί (ή άλλο περιορισμένο χώρο) όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν κοιμάστε. Τα κουνέλια είναι πιο ενεργητικά κατά τις ώρες του σούρουπου, πράγμα που σημαίνει ότι, γενικά, κοιμούνται κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αλλά έχουν όρεξη για παιχνίδι το χάραμα και το σούρουπο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να τα αφήνετε ελεύθερα να παίξουν και να κινηθούν το βράδυ και το πρωί πριν φύγετε για την εργασία σας.


  - Τί μπορώ να κάνω για να είναι ο χρόνος εντός του κλουβιού πιο ευχάριστος για το κουνέλι μου;

  Το κλουβί πρέπει να είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο, ώστε το κουνέλι να το βλέπει σαν “φωλιά”. Να είναι, δηλαδή, ένα ιδιαίτερο μέρος, όπου θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο. Φτιάξτε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου το κουνέλι σας θα αρέσκεται να βρίσκεται ακόμα κι όταν η πόρτα του κλουβιού του είναι ανοικτή. Βάλτε μέσα παιχνίδια ασφαλή για κουνέλια, ένα χαλάκι από συνθετικό ή φυσικό δέρμα προβάτου (sheepskin), ένα κομμάτι ανεπεξέργαστου ξύλου, πολύ άχυρο και μια φυσική λιχουδιά, όπως ένα κομμάτι λαχανικού ή φρούτου πριν κοιμηθεί το βράδυ.


  - Πότε μπορώ με ασφάλεια να αφήσω το κουνέλι μου ελεύθερο στο σπίτι;

  ‘Οταν το κουνέλι σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο κι όταν το σπίτι σας (ή το τμήμα ή δωμάτιο του σπιτιού σας όπου επιτρέπεται η διέλευση του κουνελιού σας) είναι επαρκώς προστατευμένο, τότε το κουνέλι σας μπορεί να αφεθεί ελεύθερο να τρέξει και να παίξει, ακόμα κι όταν λείπετε. ‘Οσο περισσότερο χώρο έχει στην διάθεσή του το κουνέλι σας, τόσο το καλύτερο και τόσο πιο ευχάριστο κι ευτυχισμένο κατοικίδιο θα είναι.

  Ακόμα, όμως, και αν το κουνέλι σας έχει πολύ χώρο στην διάθεσή του, μπορεί και πάλι να βαρεθεί. Και κουνέλι που βαριέται σημαίνει άτακτο κουνέλι. Αν δεν καταβάλετε κάθε προσπάθεια να παρέχετε συνεχώς μια διασκεδαστική απασχόληση στο κουνέλι σας υπό τη μορφή ασφαλών παιχνιδιών από χαρτόκουτα και χαρτοσυσκευασίες, πλεγμένα καλάθια, αχυρένια σκούπα, παλιό τηλεφωνικό κατάλογο, αποξηραμένα κλαδιά από –ασφαλή- δέντρα, παλιά περιοδικά κλπ., τότε για να καταπολεμήσει την ανοία του, το κουνέλι σας θα αναγκαστεί να εφεύρει τα δικά του παιχνίδια που θα σχετίζονται με το χαλί σας, τον καναπέ σας, τις κουρτίνες σας, το κάτω μέρος της πολυθρόνας σας.


  - Μπορώ να αφήσω το κουνέλι μου να τρέξει ελεύθερο σε εξωτερικό χώρο;

  ΠΑΝΤΑ να επιβλέπετε το κουνέλι σας όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να πηδήξει πάνω απ’τον φράχτη ο σκύλος του γείτονα και να επιτεθεί στο κουνέλι σας ή να το τρομάξει μέχρι θανάτου.

  Βεβαιωθείτε ότι το γρασίδι στον κήπο σας δεν είναι ραντισμένο με χημικά και δεν περιέχει λιπάσματα. Ελέγξτε την αυλή σας για τυχόν τρύπες στην περίφραξη και δηλητηριώδη φυτά.

  Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπεται η έξοδος του κουνελιού σας σε ανοικτό χώρο το βράδυ. Αρπακτικά ζώα είναι οι νυφίτσες, οι αλεπούδες, τα κουνάβια, αλλά και τα σκυλιά και μερικές γάτες. Ακόμα κι αν η περίφραξη του εξωτερικού σας χώρου θεωρείται από σας ασφαλής, το κουνέλι σας μπορεί να πεθάνει από το φόβο του ακόμα κι αν κάποιο από τα παραπάνω αρπακτικά το τρομάξει από μακρυά.
 2. kate9

  kate9 Member

  ερώτηση, μπορεί να καταλάβει την διαφορά υψομέτρου, δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να πηδήσει από δύο κενά που υπάρχουν στη βεράντα του τρίτου ορόφου όπου μένω?

  Να του επιτρέψω να παίζει με δέρμα προβάτου όπου υπάρχει επάνω και το μαλλί ή θα το φάει κι αυτό και θα πεθάνει?!! Είναι τεσσάρων μηνών το κουνελάκι.

  Επίσης, θέλω να ρωτήσω εάν θα του κάνω στείρωση όταν κλέισει ενός έτους ή αργότερα?

Share This Page