Εκτροφή και αγοραπωλησία καθαρόαιμων ζώων

Discussion in 'Σχετικά με τα Pet Shops που εμπορεύονται ζώα' started by Δάφνη, Jun 16, 2007.

 1. Δάφνη

  Δάφνη New Member

  Το παρόν κείμενο είναι προϊόν βαθιάς απογοήτευσης και αγανάκτισης για την κατάσταση που επικρατεί με τα κατοικίδια και γενικά τα ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος είχα κηρύξει (όπως και πολλοί ζωόφιλοι) πόλεμο εναντίον όλων όσοι κακομεταχειρίζονται, βασανίζουν, εγκαταλείπουν ή ακόμη και δολοφονούν με φριχτό τρόπο (π.χ φόλες) ζώα, πολύ συχνά ζώα που οι ίδιοι επέλεξαν να βάλουν μέσα στη ζωή τους.
  Όμως το να ξεσπάς την οργή και αγανάκτισή σου πάνω σε τέτοιους ανθρώπους είναι η εύκολη λύση. Ποιός δεν θα αισθανόταν φρίκη απέναντι σε κάποιον που σκοτώνει βίαια ένα ζώο; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ορατοί εχθροί μας, είναι αυτοί που προσβάλλουν την ηθική και τη νοημοσύνη μας, και όταν αναφερόμαστε σε αυτούς χρησιμοποιούμε πληθώρα δραματικών και πομπωδών χαρακτηρισμών. Μάλιστα εγώ προσωπικά πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν μόνη σε ένα δωμάτιο με έναν τέτοιο άνθρωπο ( :twisted: )
  Υπάρχει όμως και ένας άλλος, ύπουλος εχθρός της ζωοφιλίας: η εκτροφή και αγοραπωλησία καθαρόαιμων ζώων συντροφιάς. Μιλάω συχνά με ανθρώπους που είτε είχαν στο παρελθόν ζώο, είτε έχουν, είτε θέλουν να αποκτήσουν. Τα συμπεράσματα που βγάζω από αυτές τις συζητήσεις είναι άκρως απογοητευτικά: σχεδόν όλοι μου απαντούν ότι είτε είχαν είτε έχουν καθαρόαιμο ζώο, ή ψάχνουν να αγοράσουν (!) καθαρόαιμο από κατάστημα ή ιδιώτη. Πολλοί από αυτούς έχουν μικρά παιδιά. Ως γνωστόν τα παιδιά λατρεύουν τα κουταβάκια και τα γατακια. Σπεύδουν λοιπόν οι γονείς, νομίζοντες εαυτούς ζωόφιλους, να αγοράσουν ένα ζωάκι (ράτσας φυσικά). Και όλα καλά, όσο το ζωάκι είναι ζωΑΚΙ. Περνάει όμως ο καιρός και το ζωάκι δεν είναι τόσο χαριτωμένο όσο ήταν τους πρώτους 4 μήνες της ζωής του, και τα παιδιά αρχίζουν να το βαριούνται το ζωάκι. Έρχονται και οι καλοκαιρινές διακοπές και οι γονείς σπάνε τα κεφάλια τους να βρουνε τι θα το κάνουνε το ζωάκι. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
  Και ρωτώ: έχει κάποιο ίχνος κοινής λογικής η αγορά ενός καθαρόαιμου ζώου (και δη στην Ελλάδα) όταν κάθε μέρα γεννιούνται ή εγκαταλείπονται στο δρόμο δεκάδες ζώα;!; Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε νομίζω. Και ήρθε η ώρα να κοπούν και οι ευγένειες και τα μισόλογα. Σε μια τέτοια χώρα που ζούμε, όπου η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι αν μη τι άλλο οικτρή, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για καθαροαιμία και να τρέχουμε σαν ηλίθιοι σε διαγωνισμούς σκύλων με τα pedigree ανά χείρας. Αυτά είναι περιττές γελοιότητες, όταν υπάρχει υπερπληθυσμός αδεσπότων. Ένας πραγματικός ζωόφιλος ποσώς νοιάζεται για τις ράτσες... Ας κλείσουν επιτέλους τα μαγαζιά που πουλάνε ζώα.
 2. dora

  dora New Member

  Δανάη, καλησπέρα και καλώς ήρθες! Κάποια από αυτά που λες είναι όντως αλήθεια και μάλιστα πολύ πικρή. Θα διαφωνήσω όμως μαζί σου σε μερικά σημεία.
  Προσωπικά, δεν θα έβαζα ποτέ τους νόμιμους εκτροφείς καθαρόαιμων στην ίδια μοίρα με τους ιδιοκτήτες puppy mills, ούτε με τους ιδιοκτήτες pet shop που πουλάνε ζώα. Οι εκτροφείς (αν όχι όλοι, κάποιο σημαντικό ποσοστό φαντάζομαι) αναπαράγουν ζώα με σκοπό την καλυτέρευση της φυλής. Διαλέγουν υγιείς και σωστούς μορφολογικά γονείς, έτσι ώστε να βγουν εξίσου καλά κουτάβια. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα συντηρούν και τα μεγαλώνουν είναι οι κατάλληλες και σε ένα ΣΩΣΤΟ εκτροφείο που δεν έχει πρωταρχικό σκοπό το κέρδος, δεν θα βλέπαμε ποτέ τις εικόνες φρίκης των puppy mills.
  Τονίζω ότι αναφέρομαι σε εκτροφεία που δεν έχουν ως αυτοσκοπό το κέρδος, γιατί αυτά καμία διαφορά δεν έχουν με τα puppy mills... Ο συνειδητοποιημένος και επαγγελματίας εκτροφέας όμως έχει..
  Από την άλλη, ο κόσμος στον οποίο αναφέρεσαι δεν πρέπει να κατηγορείται επειδή ζητάει καθαρόαιμο αλλά επειδή καμία σχέση δεν έχει με τη ζωοφιλία, με την ευθύνη που αναλαμβάνεις βάζοντας ένα κατοικίδιο στη ζωή σου και γενικότερα με όλα αυτά που συνεπάγεται ο ερχομός ενός καινούριου μέλους.
  Δεν έχει σημασία αν το ζώο που θα αφήσεις στο δρόμο είναι καθαρόαιμο ή ημίαιαμο. Δεν έχει καμία σημασία αν έχεις χρυσοπληρώσει για να το αποκτήσεις ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, μία ακόμα ανυπεράσπιστη ψυχή στο δρόμο. Αυτός που παρατάει το ζώο του, δεν θα έπρεπε εξαρχής να γίνει "ιδιοκτήτης" ενός. Γι'αυτό αρχικά νομίζω ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί τόσο το θέμα ημίαιμο-καθαρόαιμο, όσο η δημιουργία φιλοζωικής συνείδησης στους μελλοντικούς ή στους ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες ζώων.

  Σίγουρα κάπου πρέπει να δοθούν όλα αυτά τα ζώα που καθημερινά μαζεύουν οι φιλοζωικές αλλά αν οι ιδιοκτήτες δεν σταματήσουν να "προμηθεύουν" τους δρόμους με καινούρια, όλη η δουλειά των σωματείων είναι ένας φαύλος κύκλος, νομίζω.
  Αααααχ, αυτάα :)
 3. Σάκης

  Σάκης New Member

  Οταν ο Χίτλερ κάποτε προσπάθησε να φτιάξει εκτροφείο ανθρώπων με σκοπό την καλυτέρευση της φυλής, γιατί ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος εναντίων του και έγινε τόσο αιματοκύλισμα;
 4. dora

  dora New Member

  Νομίζω γιατί έκανε σαπούνια τους Εβραίους...
 5. aristea

  aristea Active Member

  Δανάη συμφωνώ και εγώ μαζί σου σε γενικές γραμμές. Γιατί είναι κακό όμως να θέλεις ένα καθαρόαιμο σκυλί? Στη ζωή μου είχα 2 ημίαιμα αλλά τώρα έχω ένα "ράτσας" το οποίο αγόρασα από εκτροφέα. Δηλαδή πρέπει να ντραπώ γι αυτό?Ηθελα να κάνω το χατήρι του γιού μου είναι κακό αυτό? Ούτε σε pet shop πήγα ούτε από puppy mills. Εαν είσαι υπεύθυνος ιδιοκτήτης δεν έχει σχέση τι ζώο έχεις και από που.

  Οσα αδέσποτα και να δοθούν όσο σαμποτάζ και να κάνουμε στα πετσοπ που τα εμπoρεύονται τίποτα δεν θα αλλάξει εαν δεν αποκτήσουμε συνείδηση όπως λέει και η dora

  Σίγουρα κάπου πρέπει να δοθούν όλα αυτά τα ζώα που καθημερινά μαζεύουν οι φιλοζωικές αλλά αν οι ιδιοκτήτες δεν σταματήσουν να "προμηθεύουν" τους δρόμους με καινούρια, όλη η δουλειά των σωματείων είναι ένας φαύλος κύκλος, νομίζω.
 6. Δάφνη

  Δάφνη New Member

  Αγαπητή Αριστέα,

  Ουσιαστικά εγώ μιλάω για τον απλό νόμο της προσφοράς και της ζήτησης: η αγορά και πώληση καθαρόαιμων ζώων κινείται σύμφωνα με αυτό τον νόμο. Όσο υπάρχει ζήτηση για καθαρόαιμα, τόσο θα υπάρχει και προσφορά. Αν λοιπόν θες να αγοράσεις ένα ζώο αντί να υιοθετήσεις ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα (περισσότερα εκ των οποίων είναι ημίαιμα), τροφοδοτείς με τη σειρά σου την αγορά και κατά συνέπεια παίζεις ρόλο στην αύξηση της προσφοράς.
  Δε ξέρω για τους άλλους ζωόφιλους αυτού του forum, πάντως σκοπός και αγώνας δικός μου είναι να φτάσει η στιγμή που θα σκιστούν όλα τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας και θα τερματιστεί η αγοραπωλησία ζώων συντροφιάς. Σκέψου ότι θες να κάνεις ένα παιδί και δεν μπορείς. Στρέφεσαι λοιπόν στην υιοθεσία: τι θα κάνεις; Θα το αγοράσεις το μωρό;!:#%!!;;;
 7. dafni

  dafni New Member

  Αν και προσωπικά δεν συγκρίνω ανθρώπους με ζώα (όχι επειδή μας θεωρώ "ανώτερους" θα το αναλύσω άλλη φορά το γιατί) συμφωνώ απόλυτα με τη Δανάη ότι όσο κάποιος μπορεί να βγάλει κέρδος από μια ψυχούλα θα επικρατεί αυτή η κατάσταση. Επίσης πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον κόσμο που θέλει οπωσδήποτε ράτσας. Ένα ημίαιμο μπορεί να είναι και εξίσου όμορφο και έξυπνο και καλό. Η ράτσα πέρα από ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά δεν σου λέει τι σκυλί θα πάρεις από σένα εξαρτάται το πως θα γίνει τελικά.
 8. Δάφνη

  Δάφνη New Member

  Ίσως πρέπει να εξηγήσω το λόγο που τα έχω βάλει με τις ράτσες και τους ιδιοκτήτες καθαρόαιμων τώρα τελευταία. Τα τελευταία χρόνια το χω ρίξει στο διάβασμα, και έχουν πέσει στα χέρια μου αρκετά κείμενα με θέμα τη γενετική, τα γονίδια, την ευγονική κτλ. Αν και δεν προέρχομαι η ίδια από αυτό το χώρο (δεν έχω καμία σχέση με επιστήμες) τα κείμενα που έχω διαβάσει μου έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι από τότε που έγινε η αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα, δηλ. του ανθρώπινου DNA (δεκαετία '90), έχει αρχίσει να κυριαρχεί μια τάση υποβάθμισης του περιβαλλοντικού παράγοντα και μετατόπιση του βάρους προς τον κληρονομικό / γενετικό / γονιδιακό παράγοντα. Δηλαδή, γίνεται υπέρ το δέον λόγος για τη γενετική προέλευση ενός ανθρώπου ή ζώου, παρά για το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικούς πιασάρικους τίτλους που επιδεικτικά παραμερίζουν τον κοινωνικό / περιβαλλοντικό παράγοντα στην ανάπτυξη του ανθρώπου: "Βρέθηκε το γονίδιο της πίστης" "....της ομοφυλοφιλίας" "... του καπνιστή" "... του αλκοολικού". Στο τέλος θα μας πουν ότι όλες οι πράξεις, οι σκέψεις, οι επιθυμίες μας είναι στα γονίδιά μας!
  Τέλος πάντων, το πήγα μακριά το θέμα. Απλώς θεωρώ ότι αυτή η υστερία με τη γενετική έχει βλάψει σοβαρά τη θεώρηση των κοινωνικών παραγόντων, ως άμεσα υπέυθυνων για την εκδήλωση πολλών συμπεριφορών. Και για να κλείσω, σε πολύ απλά ελληνικά, η προσωπικότητα του ζώου που θα πάρει κάποιος θα εξαρτηθεί ΚΥΡΙΩΣ από το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει. Αν κάποιος συμμερίζεται αυτή τη θέση, τότε ο ίδιος θα πρεπε να βλέπει την εκτροφή καθαρόαιμων ζώων ως μια ακόμη πτυχή της Ευγονικής.

  Σόρρυ για το κατεβατό :)
 9. kokacy10

  kokacy10 New Member

  Άσχετο αλλά σε ένα από τα λία ενδιαφέροντα άρθρα στην εφημερίδα πριν 3-4 μέρες είχα διαβάσει ότι βάζουν άλλα γωνίδια στο δνα κάποιου σκύλου για να φένετε πχ πιο μυόδες ή για να τρέχει πολύ γρήγορα και να κερδίζει σε διαγωνισμούς. Επίσης έγραφε ότι κάποιοι βλέπουν με καλό μάτι την όλη αυτή υπόθεση μετο να κάνουν το σκύλο τους ποιο ξεχοριστό και επιβλιτικό.

Share This Page