Ελληνικός Ποιμενικός και ο leoN

Discussion in 'Εγώ είμαι ράτσας αλλά και φάτσας' started by noela, May 8, 2007.

 1. noela

  noela New Member

  Πληροφορίες από το site του Αρκτούρου και άλλα sites

  ΙΣΤΟΡΙΑ
  Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος είχε γίνει γνωστός από την αρχαιότητα κατά τον 8 o περίπου αιώνα π.Χ. και ήταν σεβαστός για τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης και τις αρετές που διέθετε. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Σ. Μαρινάτο, ο οποίος περιέγραψε το Μολοττικό ή Μολοσσοτικό σκύλο όπου ζούσε στη σημερινή Ήπειρο (Μολοσσία της αρχαιότητας), υπήρχαν διαφορετικοί τύποι Μολοσσών στην Ελλάδα, παρουσίαζαν όμως πολύ μεγάλη ομοιότητα μεταξύ τους.

  Η συστηματική εκτροφή των σκύλων αυτών εκ των οποίων οι πιο ισχυροί και ατρόμητοι χρησιμοποιήθηκαν στο Κολοσσαίο εναντίων των τίγρεων , των λεόντων των μονομάχων ή ακόμα και των χριστιανών και βέβαια στον πόλεμο εναντίων εχθρικών στρατευμάτων. Οι λιγότερο ψυχολογικά και σωματικά ισχυροί χρησιμοποιήθηκαν σαν ποιμενικοί προς φύλαξη κοπαδιών των βοοειδών που ακολουθούσαν τις λεγεώνες. Από αυτούς τους σκύλους κατάγονται επίσης πολλοί ποιμενικοί της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, όπως επίσης τα μοντέρνα Ροττβάιλερ.

  ΣΗΜΕΡΑ
  Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος εκτρέφεται αιώνες τώρα, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η προσαρμογή του ελληνικού ποιμενικού στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, με την πάροδο των αιώνων του έδωσε την δυνατότητα να διαμορφώσει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο και αναντικατάστατο φύλακα, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα και ο λύκος. Σήμερα, με την εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας και την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της, η παραδοσιακή αυτή ελληνική φυλή σκύλων κινδυνεύει με εξαφάνιση.

  ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
  Ο ελληνικός ποιμενικός (Canis familiaris) ανήκει στην οικογένεια των Κυνοειδών και κατατάσσεται στις μολοσοειδείς φυλές σκύλων ποιμενικού τύπου. Η σωματική διάπλαση του ελληνικού ποιμενικού και τα άλλα χαρακτηριστικά του είναι άριστα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που ζει και τη χρησιμότητά του. Τα άτομα της φυλής εμφανίζουν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό (τα αρσενικά και τα θηλυκά ζώα διαφέρουν μεταξύ τους). Το ύψος του κυμαίνεται από 60 έως 75εκ. (στο ακρώμιο). Το σώμα είναι ισχυρό με καλή μυική ανάπτυξη και φαρδιά ράχη. Το βάρος του είναι ανάλογο του ύψους και του φύλου (35-55 κιλά).


  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
  Ο ελληνικός ποιμενικός διαθέτει άριστη όσφρηση, όραση και ακοή που σε συνδυασμό με τη ρωμαλέα του διάπλαση και τον χαρακτήρα του, το καθιστά ιδανικό σκύλο φύλαξης. Στον ποιμενικό χαρακτήρα του ζώου παρατηρείται η ανεξαρτησία δράσης, η υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, το έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας στο κοπάδι, η επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα, το θάρρος, η πίστη στην ομάδα και η αφοσίωση στον τσομπάνη. Η προστατευτική συμπεριφορά του ελληνικού ποιμενικού σκύλου είναι ενστικτώδης, ωστόσο για το σκοπό αυτό πρέπει να εκπαιδεύεται από τον κτηνοτρόφο, σε νεαρή ακόμη ηλικία. Από τους πρώτους μήνες της ανάπτυξής του, προσαρμόζεται εύκολα στην καθημερινή διαβίωση του κοπαδιού, κινείται ελεύθερα χωρίς να ενοχλεί τα ζώα, ενώ σύντομα αναπτύσσει μαζί τους σχέσεις συμβίωσης και ένστικτο προστασίας.


  ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
  Παρά την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας μας, που αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην επιμειξία της φυλής του ελληνικού ποιμενικού σκύλου για εικοσιτέσσερεις αιώνες στον ελλαδικό χώρο, ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων έχουν απομείνει σήμερα.
 2. noela

  noela New Member

  Περίπου τη μέρα που μυστηριωδώς εξαφανίστηκε η Νοέλα μας, πρέπει να γεννήθηκε ο μικρός Leon.

  Δυό μέρες τώρα μας έκανε να γελάσουμε, να ξενυχτήσουμε και έδωσε πάλι ζωή στο σπίτι μας.
  Είναι ένας κούταβος Ελληνικός Ποιμενικός γνήσιος (από στάνη δηλαδή :razz: ).
  Μόλις έκλεισε μήνα αλλά είναι πειναλέος και θαραλλέος και ήτανε πολύ-πολύ βρώμικος και φιλόξενος (μια κινούμενη ψυλλοκαβάτζα)

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
 3. aggeliki

  aggeliki New Member

  :lol: :lol: :lol: πολυ καλο το κειμενακι και το κουταβακι γλυκα!
 4. Niva2gr

  Niva2gr Moderator

  Diladi tora tha ton kratisete?? OUAOUUU!!! TELEIA, MPRAVO!
  Poli xairomai!
 5. phantomas

  phantomas New Member

  Πραγματικά πολύ όμορφος..... :) :)
 6. Marianthy

  Marianthy New Member

  Τώρα μένει να πάρετε και ένα πρόβατο για να ταιριάξουν!!! :-D
 7. Mary_H

  Mary_H New Member

  :smt041
 8. gikkat

  gikkat New Member

  foveri...
  gelao moni mou sti douleia... :-D
  kai kouklos o mikros :wink:
 9. dora

  dora New Member

  na sas zisei!!Einai enas kouklos :p
 10. Guest

  Guest Guest

  Είναι γλυκύτατο!!! Μου άρεσε ο μονόλογός του πολύ!!! :-D
 11. veroniki

  veroniki New Member

  Αυτό είναι παιδί-κουμπί,κουκλί.Να σας ζήσει.
 12. RINIO

  RINIO New Member

  xexexex!!!
  Teleio!!!!
  Na sas zisei to provataki sas!!!!
  Einai sketi gluka kai koukli!!!!! :) :) :) :)
 13. Morgan_A

  Morgan_A New Member

  .

  Να σας ζήσει...!!!!

  Να τον χαίρεσθε...!!!!!


  Είναι κούκλος, βάλε μας να δούμε και φωτογραφίες του, τώρα που θα έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο...

  .

Share This Page