Γέννα Χελώνας

Discussion in 'Χελωνάκια και Χελώνες' started by Marapellas, Sep 5, 2011.

 1. Marapellas

  Marapellas New Member

  Οι χελώνες μου είναι red-eared sliders και είναι 17 χρονών. Την πρώτη φορα που γέννησαν τα αυγά τους πέθαναν γιατί δεν ήταν θαμμένα στο έδαφος. Φέτος πριν κανένα μήνα κατάλαβα ότι ξαναγέννησαν. Γέννησαν βαθιά στο χώμα που τους βάλαμε. Δεν ξέρω αν αυτό που έκανα ήταν λάθος αλλά τους έβαλα διαφορετικό είδος χώματος πάνω από το χώμα που γέννησαν οι χελώνες. Πείτε αν είναι λάθος και θα ήθελα να ξέρω τι πρέπει να κανω μετά την γέννα και σε πόσο καιρό θα βγούν τα χελωνάκια. Ελπίζω να μη σας κούρασα με τις απορίες μου. Φιλιά.

  :frown2:
  Last edited: Sep 5, 2011
 2. Marapellas

  Marapellas New Member

  einai epigon vre paidia!
 3. Bizz

  Bizz New Member

  Αναπαραγωγή Χελώνων

  Δεν είναι κάτι συνηθισμένο η αναπαραγωγή της χελώνας στο σπίτι μας. Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι δεν γίνετε για διάφορους λόγους και να μην το επιχειρούν καν. Η αλήθεια είναι πως αν έχουμε δύο ενήλικες χελώνες διαφορετικού φύλου, το να παρατηρήσουμε το ζευγάρωμά τους είναι κάτι συναρπαστικό. Τα δύο φύλα ξεχωρίζουν σε ηλικία 3 ετών και πάνω, όταν αρχίζουν να έχουν διαφορά στο μέγεθος. Ο αρσενικός είναι πάντα πιο μικρός από τη θηλυκιά. Μετά τα 5 χρόνια, ο αρσενικός αναπτύσσει και τα μπροστινά νύχια του, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του φύλου.


  Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι χελώνες συνήθως ζευγαρώνουν την άνοιξη μετά τον Απρίλιο. Το ζευγάρωμά τους μοιάζει με ιεροτελεστία. Ο αρσενικός πλησιάζει τη θηλυκιά από μπροστά και κάνει μια κίνηση με τα μπροστινά του πόδια, σαν να χαϊδεύει ελαφρά το κεφάλι της. Τα νύχια του δονούνται ακριβώς μπροστά από τη θηλυκιά και εκείνη στέκεται τελείως ακίνητη και ανασηκώνει ελαφρώς το πίσω μέρος του σώματός της, για να δείξει ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του αρσενικού για ζευγάρωμα. Μετά από αυτό το φλερτ, ο αρσενικός κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο πηγαίνει πίσω από τη θηλυκιά και αφού μυρίσει την ουρά της, προσπαθεί να πάρει κατακόρυφη θέση πίσω της. Πολλές φορές, χρειάζονται ώρες προσπαθειών μέχρι τελικά να καταφέρει να τυλίξει ο αρσενικός με την μεγαλύτερη ουρά του, την ουρά της συντρόφου του και να φέρει σε επαφή τα γεννητικά τους όργανα.


  Μετά το ζευγάρωμα, το θηλυκό γεννά από 3 έως 20 αυγά. Ο αριθμός των αυγών, καθώς και το βάθος της τρύπας που θα σκάψει για να τα παραχώσει, εξαρτώνται από το μέγεθος της χελώνας. Στα ερπετά, ανάλογα με τον βαθμό επώασης των αυγών, καθορίζεται και το φύλο των νεοσσών. Έτσι, αν η θερμοκρασία επώασης είναι κάτω από 28 βαθμούς θα πάρουμε αρσενικά χελωνάκια, ενώ με θερμοκρασίες άνω των 29 κατά κύριο λόγο θηλυκά.

  Μόλις γεννηθούν τα αυγά, πρέπει να φροντίσουμε για την σωστή και σταθερή θερμοκρασία εκόλλαψης. Συνήθως, βάζουμε στο terrarium ένα σκεύος με άμμο για να γεννήσει η χελώνα, βάθους πάνω από 13 εκατοστά (για να τα παραχώσει) και μετά τη γέννα το μεταφέρουμε σε εκολαπτήριο. Σαν εκκολαπτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό ενυδρείο, στο οποίο μέσα θα βάλουμε το σκεύος με τα αυγά και θα φροντίσουμε (με θερμαντική λάμπα και θερμοστάτη), ώστε η θερμοκρασία να είναι μόνιμα στους 29 βαθμούς κελσίου. Στο εκκολαπτήριο πρέπει να υπάρχει υγρασία, ώστε να μην ξεραθούν τα αυγά, αλλά λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας πρέπει να αερίζεται τακτικά, για να μην αναπτυχθεί μούχλα. Οι νεοσσοί βγαίνουν μετά από 60 - 80 μέρες περίπου. Μπορεί τις πρώτες μέρες να παραμείνουν στο σημείο που γεννήθηκαν και να συνεχίσουν να τρέφονται με τα υπολλείματα του αυγού. Αυτό δεν πρέπει να μας ανυσηχεί γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό. Κάποια στιγμή θα βγουν από την άμμο και θα αχίσουν να ψάχνουν για νερό. Τότε τα μεταφέρουμε σε ρηχό terrarium μόνα τους, χωρίς να έρθουν σε επαφή με ενήλικες χελώνες.

  πηγη:http://www.paradeisospet.gr/

  Ελπίζω να βοηθησα!!:smilewinkgrin:
  Last edited: Sep 8, 2011
 4. Marapellas

  Marapellas New Member

  Σε ευχαριστώ με βοήθησες και με το παραπάνω.
 5. Bizz

  Bizz New Member

  Δεν κανει τιποτα
 6. lina107

  lina107 New Member

  Καλησπέρα, εμένα ο αρσενικός έχει αρχίσει να φωνάζει και ρώτησα κάποιον που ασχολείται με χελωνάκια και μου είπε ότι σύντομα η θηλυκιά μου θα γεννήσει. Τις έχω περίπου δέκα χρόνια. Έβαλες την θηλυκή μόνη της και έβαλες χώμα; Αν μπορείς εξηγησέ μου τι πρέπει να κάνω.
 7. AntonisLucky

  AntonisLucky New Member

  όχι εγώ απλά της έβαλα άμμο (όχι της θάλασσας) και γέννησε βαθιά στο χώμα. Τώρα περιμένω να βγουν τα χελωνάκια.

Share This Page