Καλοκαιρινό (και όχι μόνο) Tip >>> Dog Crate

Discussion in 'Προτάσεις - Tips' started by gikkat, Aug 23, 2007.

 1. gikkat

  gikkat New Member

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ, αλλά επειδή δεν ήξερα που να το βάλω, ΠΡΟΤΕΙΝΩ... (εκπαιδευτές της παρέας ζητώ φιλοξενία, διορθώσεις και σχόλια) :wink:

  Μετά από 2 εβδομάδες τουρνέ με το Ramonόσκυλο αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για ένα αντικείμενο (παρεξηγημένο από πολλούς σκυλογονείς) που διευκόλυνε πάρα πολύ τις διακοπές τόσο τις δικές μου όσο και της Ramone... Είναι ευρέως γνωστό ως "crate", εμείς (η Ramone κι εγώ) το λέμε "κλούβα"!!!


  Πώς είναι ένα «crate»?
  Αν κάναμε ελεύθερη μετάφραση θα το λέγαμε «καφάσι»!!! Αλλά καλύτερα να μην την κάνουμε γιατί θα γελάνε και οι πέτρες...
  Το crate εξ όψεως δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από ένα κλουβί. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που είναι και παρεξηγημένο καθώς πολλοί σκυλογονείς θεωρούν άσχημο το γεγονός να βλέπουν τον αγαπημένο τους φίλο πίσω από κάγκελα... Σίγουρα οπτικά θα ήταν πιο αποδεκτό αν ήταν ένα χρωματιστό σπιτάκι (πουά, με λουλουδάκια u name it), με παραθυράκια, κουρτινούλες κλπ. και με το όνομα του αγαπημένου μας φίλου στην πορτούλα… Δυστυχώς όμως δεν θα ήταν καθόλου εύχρηστο και στα όρια του «κιτς»…

  [​IMG] [​IMG]

  Πώς συναρμολογεί κανείς ένα «crate»?
  Εύκολο!!! Να σκεφτείτε πως εγώ το στήνω σε 3 λεπτά!!! (συμπεριλαμβανομένης και της ώρας που κάνω να το ξεφορτώσω από το αυτοκίνητο, αφού πρώτα βγάλω τις βαλίτσες από το πορτ-παγκαζ!!!)

  1. [​IMG] 2. [​IMG] 3. [​IMG] 4. [​IMG] 5. [​IMG]

  ασφάλεια πόρτας (διπλή, πάνω-κάτω): [​IMG]

  βάση που βγαίνει ώστε να καθαρίζεται: [​IMG]

  Που μπορεί κανείς να το βρει?
  Η αλήθεια είναι πως επειδή δεν είναι αρκετά διαδεδομένη η χρησιμότητά του δεν το έχω πετύχει σε petshops… Προσωπικά το έκανα παραγγελία από γνωστό που συνεργάζεται με εταιρία εισαγωγής σκυλοπροϊόντων… Φαντάζομαι πως μπορεί κανείς να κάνει κάτι αντίστοιχο σε petshop ή να το παραγγείλει μέσω internet…

  Χρήσεις…
  Οι χρήσεις του «crate» πολλές, αλλά εδώ θα αναφερθώ μονάχα στη δική μου εμπειρία από τις διακοπές, για τις υπόλοιπες θα παραθέσω links…

  Το αρχικό πλάνο των φετινών διακοπών (όπως έχω ήδη αναφέρει σε άλλο topic) ήταν «Φορτώνω σκυλί + εξοχικό (βλ. σκηνή) στο αυτοκίνητο, ξεκινάμε ως φιλοξενούμενοι ένα 3ήμερο σε σπίτι φίλης στην Ακράτα και συνεχίζουμε σε camping στη Φοινικούντα.». Στο πίσω του μυαλού μου είχα πάντα την αλλαγή σχεδίου καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο το σκυλί να μην αντέξει 2 σερί εβδομάδες,… Τελικά όχι μόνο καταλήξαμε με το αρχικό πλάνο αλλά μάλλον εγώ κουράστηκα γρηγορότερα από τη μικρή (έχω μία τάση μετά από πολλές μέρες διακοπών να θέλω να επιστρέψω στη βάση μου, πράγμα που μετανιώνω τη στιγμή που μπαίνω σπίτι… γιατρέ μου να το κοιτάξω?)

  Λοιπόν, η αλλαγή σχεδίου που προανέφερα αφορούσε φοβίες όπως:
  •Θα στρεσαριστεί το σκυλί σε ξένο γι’ αυτήν χώρο?
  •Θα προσαρμοστεί ομαλά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα?
  •Θα τρώει, θα κοιμάται καλά?
  •Γενικά θα περνάει καλά και άλλα τέτοια μαμαδίστικα…

  Για όλα τα παραπάνω η απάντηση ήταν «crate»…
  Από την πρώτη μέρα, παρότι αλλάξαμε περιβάλλον το σκυλί δεν παρουσίασε ίχνος στρες καθώς είχαμε μαζί μας τη φωλιά της με την κουβερτούλα της. Στην ουσία δηλαδή μεταφέραμε μαζί ένα κομμάτι από το σπίτι μας γνώριμο γι’ αυτήν…
  Και στα 2 μέρη που επισκεφτήκαμε τα σημεία που τοποθέτησα το «crate» ήταν το σπίτι της, το ησυχαστήριό της. Όταν χρειαζόταν να λείψω, έμπαινε μέσα χωρίς παράπονο, κοιμόταν ήρεμη μέχρι να επιστρέψω κι εγώ ήμουν ήσυχη ότι το σκυλί ήταν ασφαλές. Μετά το φαγητό έμπαινε μέσα μέχρι να χωνέψει, ώστε αργότερα να πάει την απογευματινή της βόλτα. Όταν αγανακτούσε με τα παιδάκια που την τρέλαιναν (στα όρια βασανισμού ορισμένες φορές, ξέρετε πως είναι τα παιδιά) πήγαινε στην πορτούλα και με κοιτούσε μέχρι να της την ανοίξω για να μπει μέσα, καθόταν και τα κοιτούσε από εκεί. Το βράδυ χουχούλιαζε στην κουβερτούλα της (που βρισκόταν μέσα στο «crate») και έκανε διαγωνισμό ροχαλητού με ένα φίλο που έμενε στη διπλανή σκηνή…
  Εν ολίγοις η καινούρια λέξη που προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας είναι «κλούβα»…

  Tip #1: Παρότι στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά καλύμματα για τα «crates», ένα σεντόνι κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Θα σας χρησιμεύσει σε περιπτώσεις camping ώστε να μη βλέπουν οι περαστικοί το σκυλί μες στην κλούβα και περνώντας να το ενοχλούν ή στο να του καλύπτετε μέρη που «βλέπουν» σε σημεία με μεγάλη κίνηση ώστε το σκυλί να μην παρακολουθεί τι γίνεται και να μην γαυγίζει. Χρησιμεύει επίσης στο να καλύπτετε το κλουβί σε περίπτωση που κάνει κρύο ή φυσάει…

  Tip #2: Το «crate» είναι δύσκολο να ανοιχτεί από το σκύλο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις σκυλιών «χουντίνι» τα οποία ανοίγουν τα πάντα… Προτείνω για σιγουριά αφήνοντας το σκυλί στο κλουβί να ασφαλίζετε τις πόρτες με το clipάκι του λουριού πχ.

  Tip #3: Το «crate» είναι η φωλιά του. Από τη στιγμή που θα μπει μέσα αφήστε το ήσυχο. Μην αφήνετε φίλους, συγγενείς, παιδάκια να βάζουν μέσα από τα κάγκελα τα χέρια τους και να το ενοχλούν, υπάρχει περίπτωση το σκυλί να αντιδράσει άσχημα. Εξηγήστε τους τη χρησιμότητά του.

  Πώς μαθαίνει ένα σκυλί το «crate»?
  Συνήθως εύκολα αλλά αυτό εξαρτάται από το σκύλο, το χαρακτήρα του, την ηλικία του κλπ. Φυσικά μην περιμένετε να αγοράσετε το «crate» μια καλή πρωϊα και την επόμενη να φύγετε διακοπές και να περιμένετε το σκυλί να συμπεριφερθεί αναλόγως! Δώστε του χρόνο προσαρμογής…

  Εγώ έκανα το εξής:
  1. Αγόρασα το «crate»… (πολλή αρχή το πήγα)
  2. Το έστησα στο δωμάτιό μου, κάτω από το air-condition όπου και είναι η αγαπημένη θέση της Ramone
  3. Έβαλα μέσα την αγαπημένη της κουβέρτα και 2-3 παιχνίδια και άφησα την πόρτα ανοιχτή ώστε το σκυλί να μπει από μόνο του και να μυρίσει το χώρο. Για 3-4 μέρες η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή, το τελευταίο βράδυ το σκυλί κοιμήθηκε από μόνο του μέσα.
  4. Από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησα να κλείνω την πόρτα για μικρά χρονικά διαστήματα με το σκυλί μέσα και τη φατσάρα μου πάντα στο δωμάτιο. Την πρώτη φορά χρειάστηκε να της δώσω την αγαπημένη της λιχουδιά για να μπει οικιοθελώς ώστε να το συνδυάσει με κάτι θετικό. Τις πρώτες φορές την έβαζα μέσα για 5λεπτα και μετά της άνοιγα. Σιγά-σιγά άρχισα να αυξάνω το χρόνο.
  5. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να φεύγω από το δωμάτιο. Ξεκίνησα πάλι με 5λεπτα…
  6. Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, επαναλάμβανα συνεχώς το… «Ramone, κλούβα!» με χαρούμενο τόνο στη φωνή μου…

  Tips:
  1. Ποτέ μην ανοίξετε στο σκύλο την ώρα που διαμαρτύρεται για να βγει. Θα το πάρει ως επιβράβευση!!! Μην του δίνετε σημασία μέχρι να ησυχάσει και αμέσως μετά ανοίξτε του την πόρτα…
  2. Μην συνδυάσετε το «crate» με τιμωρία… Μην βάζετε μέσα το σκυλί για να το τιμωρήσετε!!! Σκοπός είναι να του δημιουργήσετε ένα δικό του χώρο, ένα είδος φωλιάς.
  3. Ξεκινήστε με μικρά χρονικά διαστήματα παραμονής του σκύλου μέσα στο «crate». Είναι σημαντικό, δείτε το σαν περίοδο προσαρμογής… Εμάς μας πήρε 10 ημέρες, σε άλλα σκυλιά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος ή λιγότερος χρόνος…


  Χρήσιμα links:
  http://www.cuhumane.org/topics/crate.html
  http://www.canismajor.com/dog/crate2.html
  http://www.barkbytes.com/training/crate.htm
  http://www.canineconcepts.co.uk/ccp51/c ... rate.shtml

  P.S.
  Ελπίζω να μη σας κούρασα… Για απορίες+σχόλια be my guest :wink:

  xxx Κατερίνα
 2. Sofia

  Sofia New Member

  Mπραβο Κατερινα εξαιρετικη παρουσιαση και πολυ χρησιμα αυτα που εγραψες σε οποιον μεγαλωνει κουταβι!! :smt038 :smt038 :smt038

  Το μετανοιωσα τοσο πολυ που ακουσα τους υπολοιπους στην οικογενεια και δεν εμαθα την Αυρα στην κλουβα,θα μπορουσαμε να κανουμε ταξιδια με το αεροπλανο που τωρα πια ουτε καν το σκεφτομαι.
 3. Greg

  Greg New Member

  Αψογο post gikkat!!!! αφού με έπεισες να πάρω και εγώ "crate" .........και δεν έχω καν σκύλο :-D :-D :-D :shock: :shock: :shock:

  Τώρα επειδή έχω αϋπνίες έκανα μια mini έρευνα να δω που υπάρχουν "crates" on line αν θέλετε να αγοράσετε.
  Σκέφτηκα πως συμφέρει καλύτερα να τα πάρεις από την πηγή πάρα να το παραγγείλεις από pet shop στην Ελλάδα που εννοείτε θα αυξήσουν την τιμή για να βγάλουν και αυτοί κέρδος.

  Έχω βρει μερικά on line shops στην Αγγλία που έχουν "crates" και στέλνουν στην Ελλάδα. (έχουν διάφορα απίστευτα πράγματα για ζωάκια και φοβερές προσφορές)
  Οποιος θέλει τα links μπορεί να μου στείλε ένα pm (δεν είμαι σίγουρος αν επιτρέπεται να κάνω post links για on line μαγαζιά σύμφωνα με τους κανόνες του forum) Αν είναι ok θα τα κάνω post εδώ :-D

  Η τιμές που είδα είναι γύρο στα 80 euros για το πιο μεγάλο (για σκυλί 50-60 kg) και από τι είδα delivery πάνω κάτω 6-8 Euros.(Δεν ξέρω πως συγκρίνει με τις τιμές εδώ άλλα ακούγονται λογικές)


  Μην ξεχνάτε ο πιο ασφαλές τρόπος να ψωνίσετε μέσο internet είναι να βγάλετε μια prepaid κάρτα, απλός την "γεμίζετε" με όσο χρειάζεται, έτσι δεν έχετε φόβο να σας απατήσουν!!

  Αυτά για τώρα

  Greg :) :)
 4. aggeliki

  aggeliki New Member

  για βαλε μας τα link,απο οτι ξερω δεν απαγορευεται,εγω εχω βαλει τουλαχιστον. :)
 5. vOOz

  vOOz New Member

  Μώρε τι καλή "μαμά" είναι η Κατερίνα;; Μακάρι να ήμουν σκύλος και να με περιποιόσουν!! Και διακοπές, και σπιτάκι και το αγαπάς!! Αχ ζηλεύω!!
  Όλο πρωτότυπες ιδέες είσαι! Σε λίγο θα μας παρουσιάσεις και κάνα δίκυκλο για σκύλους!! :lol:

  (Εμένα έχει κάνει σπιτάκι την κοιλιά μου, και άντε να την ξεκολλήσεις τώρα..)
 6. Sofia

  Sofia New Member

  Πριν απο 7 χρονια που εψαχνα για την δικη μου,ειχα δει διαφημιση στην Κυνολογια του εισαγωγεα που τα εφερνε στην Ελλαδα.
  Υπαρχουν εδω γιατι τα χρησιμοποιουν πολυ οι εκτροφεις σκυλων αλλα και σχεδον ολοι στην εκθεσεις που γινονται σε τετοια crates τα εχουν σκυλια.
 7. platon

  platon Σκύλος

  Τι διαφορά έχει αυτό από ένα απλό κουτί μεταφοράς, πέρα από τον χώρο που πιάνει το καθένα ?
 8. vOOz

  vOOz New Member

  Πιστευω το οτι εχει καγκελα και δεν ειναι κλειστο κανει τον σκυλο να νιωθει πιο ανετα. Δεν θα μπορουσε ενα σκυλι να κλειστει μεσα σε ενα απο τα κλειστα κλουβια μεταφορας για μερες.. Ειναι και δροσερο :Ρ
  (αν φαβαμε τα καγκελα φουξια ακρυλικο δεν θα γινοταν τελειο;! :lol: )
 9. Greg

  Greg New Member

 10. gikkat

  gikkat New Member

  εκτός της ευκολίας από άποψη χώρου κατά τη μεταφορά του, αυτό που γράφει η v00z...

  Στην ουσία λόγω του ότι το crate είναι ανοιχτό από παντού, το σκυλί έχει άμεση επαφή με το τι γίνεται γύρω του σε αντίθεση με τα κουτιά μεταφοράς που είναι κλειστά... φυσικά και το crate μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κλουβί μεταφοράς...
  Επιπλέον, στο crate το σκυλί μπορεί να κινηθεί άνετα. Στα κουτιά μεταφοράς συνήθως ο χώρος που έχει το σκυλί είναι τόσος ώστε να χωράει απλά να καθήσει. Στο crate το σκυλί μπορεί να σταθεί άνετα όρθιο χωρίς να σκύβει, να κινηθεί, να κωλοκάτσει, να ξαπλάρει ίσια, ανάσκελα κλπ. Αρκεί βέβαια να επιλέξει κανείς το σωστό μέγεθος...
  Για τη Ramone έχω πάρει το #3, στο οποίο κάθονται άνετα 2 σκυλιά στο μέγεθος της (27 κιλά, 55 εκ. ύψος περίπου)
 11. gikkat

  gikkat New Member

  αν ένα σκυλί γνωρίζει την "κλούβα", σου λύνονται τα χέρια... δεν έχεις εσύ το άγχος για το πώς θα μπει σ' αεροπλάνα και βαπόρια και το σκυλί ταξιδεύει πολύ πιο άνετα χωρίς στρες...

  p.s. thanx για τα καλά σου λόγια :wink:
 12. gikkat

  gikkat New Member

  πρωτότυπη ιδέα δεν είναι... απλά δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα (κυρίως στους σκυλογονείς... εκπαιδευτές, εκτροφείς κλπ. το χρησιμοποιούν όπως ανέφερε και η Σοφία)
 13. vOOz

  vOOz New Member

  Aσχετο με τις κλουβες αλλα ενας ακομη ασφαλης τροπος ειναι μεσω googlecheckout και paypal (με κανονικη καρτα). Σε χρεωνει η ιδια η google (δεν μπορει να σου φαει λεφτα) και αυτη πληρωνει τον πωλητη. Εσυ δεν επικοινωνεις αμεσα με το μαγαζι δηλαδη. και σε περιπτωση που δεν σου στειλει προιον η ειναι χαλασμενο, κανεις μια αυτοματη αιτηση στην google και κανει τα κουμαντα της! (μου εχει τυχει). εστειλα πισω το σκισμενο παντελονι (αλητες!) και μου εβαλε πισω τα λεφτα μου η google μιας και δεν ηθελα να ξαναγορασω απο κει..

  Δωρεαν ειναι και οι 2 υπηρεσιες. Αν αναρωτιεστε πως βγαζουν λεφτα: διαφημησεις :Ρ (για τους καχυποπτους)
 14. gikkat

  gikkat New Member

  Εγώ λέω να πάρεις για δική σου χρήση, γιατί με τόσες γάτες εκεί μέσα δικό σου χώρο δεν θα έχεις σε λίγο... :wink:
 15. aggeliki

  aggeliki New Member

  :lol: :lol: :lol: :lol:
 16. Greg

  Greg New Member

  :p :p :p :smt046
 17. aristea

  aristea Active Member

  gikkat άψογη η παρουσίαση και χρήσιμη. :smt038 Για το μπιγκλάκι είναι ότι πρέπει.
 18. noela

  noela New Member

  Μια χαρά τα είπες Κατερίνα.

  Έχω γράψει σχετικά εδώ http://www.happypuppy.gr/crate.html
  αλλά αναφέρομαι στις κλούβες-πάρκα που είναι πιο μεγάλα. Πάνω-κάτω όμως οι αρχές είναι ίδιες.
 19. matilda

  matilda New Member

  Δεν έχω να πω και πολλά για το crate παρά μόνο να συγχαρώ την gikkat για την αναλυτική παρουσίαση.

  Θα προσθέσω μόνο τα εξής:
  Προτιμήστε το σπαστού τύπου που γίνεται σαν μικρό βαλιτσάκι και μεταφέρετε εύκολα.

  Όλοι οι κουταβογονείς που ρωτάτε απελπισμένοι για το πως να εκπαιδεύσετε για καθαριότητα θα βρείτε ότι το crate είναι το Νο1 εργαλείο για να πετύχετε πιο εύκολα τον στόχο σας. Πολύ χρήσιμο και για time out ώστε να ηρεμείτε τον σκύλο σας αλλά για να τον έχετε στον ίδιο χώρο με εσάς χωρίς να τον έχετε στα πόδια σας.

  Προσοχή μην το παρακάνετε στον χρόνο παραμονής, σκύλο έχετε και όχι χάμστερ.
 20. manos

  manos New Member

  Καλησπέρα,
  Επικοινώνησα με όλα τα e-pet shops καταστήματα που μας έδωσες site και όλα μου είπαν ότι δεν στέλνουν Ελλάδα ??
  εσένα έστειλαν ??
  Οι τιμές τους πράγματι είναι πολύ καλές ..

Share This Page