1. dafni

  dafni New Member

  Αυτά που ορθά προβλέπει η απόφαση 197/30.10.2003 του Υπουργείου Γεωργίας (και την οποία μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά στο τέλος), δυστυχώς δεν εφαρμόζονται πάντα από τους καταστηματάρχες πώλησης σκύλων ή γατιών, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε αυτό το κατάστημα επί της Μοναστηρίου 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι πραγματικά ντροπή σε σημείο της πόλης με τόσο μεγάλη κυκλοφορία, η αρμόδια Διεύθυνση της Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να μη μπορεί να δώσει λύση. Φυσικά ίσως είμαστε και εμείς όλοι συνυπεύθυνοι.

  Για το εν λόγω κατάστημα είχα και παλιότερα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα Πριν από μερικές μέρες, όμως, δέχθηκα μια ακόμα φωνή διαμαρτυρίας. Αυτή τη φορά αποφάσισα να φθάσω μέχρι το τέλος, όποιο και αν είναι το τίμημα.


  Από τότε, σχεδόν για μία εβδομάδα προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τους αρμόδιους φορείς για να δώσουν, τέλος πάντων, μία λύση σ’αυτό το θέμα που μας θίγει και πληγώνει όλους όσους προσπαθούμε να πετύχουμε και για τα ζώα έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής.

  Κατ’ αρχάς μίλησα με τη Δ/νση της Κτηνιατρικής. Μου απάντησαν ότι υπάρχει φάκελος εναντίον του συγκριμένου καταστήματος με μηνύσεις και ότι δεν διαθέτει άδεια πώλησης μικρών ζώων. Και η απορία μας είναι φυσιολογική: γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος 1197/81 περί κακοποίησης ζώων και η υπόθεση μπαίνει πάντα στο αρχείο;

  Στη συνεχεία τηλεφώνησα στο Δήμο Θεσσαλονίκης ζητώντας να μάθω εάν το συγκεκριμένο κατάστημα έχει άδεια να χρησιμοποιεί το πεζοδρόμιο. Την επόμενη μέρα έκαναν αυτοψία στο χώρο και μου απάντησαν ότι η πυλωτή του πεζοδρομίου του ανήκει, γιατί την έχει αγοράσει, και έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει.

  Ρώτησα, επίσης, και αρμόδιους του γραφείου της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης για το καθεστώς που επικρατεί στα πεζοδρόμια, αλλά ούτε και αυτοί μπορούσαν να δώσουν κάποια σαφή απάντηση επί του θέματος.

  Τελικά ο μόνος φορέας που μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του Νόμου είναι η Δ/ση Κτηνιατρικής. Μετά από την καταγγελία μας, επισκέφτηκε το εν λόγω κατάστημα και έκανε τις πρέπουσες συστάσεις, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Το πρώτο βήμα ήταν να βάλουν τα κλουβιά με τα ζώα μέσα στο κατάστημα (αφήνοντας όμως έξω τα κλουβιά με τα πουλιά, γιατί ο νόμος δεν προβλέπει τίποτε γι’αυτά). Ο έλεγχος θα επαναληφθεί σε ένα μήνα και αν τα βρουν πάλι έξω θα τους γίνει μήνυση.

  Όλα αυτά, όμως, είναι κάπως περίεργα, και τίθεται το ερώτημα: γιατί στο παρελθόν δεν έγινε τίποτα, ώστε τα ζώα να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και την βροχή;
  Γιατί να μη ελέγχονται τα καταστήματα αυτά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ανεπίτρεπτες τακτικές από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πολλές φορές, μάλιστα, δε διστάζουν να πουλήσουν τσαμπουκά, αν κάποιος αγανακτισμένος παραπονεθεί για κακή συμπεριφορά στα ζώα.

  Το είπαμε όμως και άλλες φορές. Η ευαισθησία των αρχών μοιάζει να εξαντλείται σε όλους εμάς τους φιλόζωους που φιλοξενούμε στα σπίτια μας κάποια ζώα με ανάγκες ή ταΐζουμε σε διάφορα σημεία, και όχι σε όλους αυτούς που με διάφορους τρόπους κερδίζουν χρήματα καταπατώντας Νόμους και βασανίζοντας με το χειρότερο τρόπο τα ζώα.

  Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε άλλο άπραγοι. Πρέπει να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε την σωστή εφαρμογή του Νόμου. Βοηθήστε όσοι μπορείτε, ώστε και εμείς με την σειρά μας να κάνουμε ότι μπορούμε γι’ αυτά, τα αγαπημένα ζώα, που πραγματικά υποφέρουν.

  Και κάτι άλλο. Θερμή παράκληση! Μην πηγαίνετε τα ζωάκια σας προς πώληση σε αυτούς τους χώρους
  Αν αγαπάτε όλα τα ζώα και όχι μόνο το δικό σας.
  Σκεφτείτε τι κάνετε.  Άδεια λειτουργίας καταστημάτων πώλησης ζώων (pet shop)
  Σύμφωνα με την απόφαση 197/30.10.2003 του Υπουργείου Γεωργίας


  Άρθρο 1ο
  Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διατηρεί κατάστημα πώλησης σκύλων ή γατιών πρέπει να κατέχει σχετική άδεια. Η άδεια χορηγείται από τον Νομάρχη της περιοχής μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας όπου ο ενδιαφερόμενος έχει την έδρα του.

  Άρθρο 2ο
  Μερικές από τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας είναι :
  1. Κάθε σκύλος ή γάτα πρέπει να έχει στην διάθεση του χώρου διαστάσεων που του επιτρέπει να κινείται και να κατακλίνεται ελεύθερα και να είναι τουλάχιστον διπλάσιος των διαστάσεων του ζώου
  2. Το κλουβί πρέπει να είναι από υλικό που επιτρέπει στα ζώα να βλέπουν το ένα το άλλο, τα πόδια τους να στηρίζονται κανονικά (όχι πλέγμα) και να είναι εύκολο να καθαριστεί και να απολυμανθεί.
  3. Τα ζώα πρέπει κάθε στιγμή να έχουν πρόσβαση σε νερό και τροφή
  4. Οι ταΐστρες και οι ποτίστρες να τοποθετούνται σε τέτοια θέση ώστε να περιορίζεται η μόλυνση του νερού και της τροφής από κόπρανα και τα ούρα των ζώων.
  5. Να εξασφαλίζεται η προστασία των ζώων από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  6. Τα ζώα δεν πρέπει να εκτίθενται σε χώρους έξω από το κατάστημα πώλησης
  7. Τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από θορύβους, έντονη ηλιοφάνεια, υγρασία και πυρκαγιά

  Η μέγιστη ηλικία διατήρησης είναι:
  Μικρόσωμοι σκύλοι : 4 μηνών
  Μεγαλόσωμοι σκύλοι: 3 μηνών
  Γάτες: 4 μηνών

  Άρθρο 3ο
  Για τη χορήγηση της άδειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλει δήλωση όπου προσδιορίζει:
  1. Τον αριθμό των ζώων που θα φιλοξενήσει και την ηλικία τους.
  2. Την περιγραφή των εγκαταστάσεων.
  3. Το υπεύθυνο άτομο και τις απαραίτητες γνώσεις που έχει για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας.
  4. Τα απαιτούμενα βιβλία
  Η άδεια έχει ισχύ δύο έτη.

  Άρθρο 4ο
  Τα κατάστημα πώλησης σκύλων ή γατιών δέχονται επιθεωρήσεις της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης .
  Ο επιθεωρητής κατά την διενέργεια του ελέγχου συντάσσει έκθεση που επιδίδει στο ενδιαφερόμενο, όπου σημειώνονται οι παραλείψεις και τίθεται χρονοδιάγραμμα για την συμμόρφωση του.
  Εάν κατά τον επανέλεγχο διαπιστωθεί μη συμμόρφωση, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Ν. 3170/2003.  http://www.love4pets.gr/?p=180#more-180
 2. Niva2gr

  Niva2gr Moderator

  Χαζή ερώτηση:
  Υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση καί για άλλα ζώα εκτός απο σκύλους και γάτες; Δεν μιλάω μόνο για τα πουλιά, αλλά και για κουνέλια, τρωκτικά, ερπετά και ψάρια! Γιατί έχω την εντύπωση οτι και αυτός ο νόμος στηρίζεται σε μιά χαζή συναισθηματική βάση του τύπου "ο σκύλος και η γάτα είναι σαν άνθρωποι αν τα γνωρίσεις", πράγμα που είναι καί λάθος,κάι άδικο όσον αφορά τα άλλα ζώα! Αυτό το λέω έχοντας δει πριν απο ένα μήνα σε πετ σοπ κοντά στα Κάτω Πατήσια, έξω απο το μαγαζί, ένα γατάκι σε κλουβί για χάμστερ και ένα χάμστερ σε κλουβί για καναρίνι!
 3. Marianthy

  Marianthy New Member

  Όντως χαζή ερώτηση... :p
 4. drosia

  drosia New Member

  Δαφνη ποιος την εγραψε την επιστολη?

  θα παρακολουθειτε η πορεια του μαγαζιου μεχρι να παει ξανα η κτηνιατρικη για επι τοπου ελεχγο και ενδεχομενη μηνυση σε περιπτωση μη συμμορφωσης? (u know κρυφες φωτο κλπ κλπ)

  εμεις τι μπορουμε να κανουμε? (να στειλουμε επιστολη ή τιποτα τετοιο...)
 5. dafni

  dafni New Member

  Η κυρία Ιζαμπέλα. Περιμένουμε ακόμα, θα σας ενημερώνω.
 6. noela

  noela New Member

 7. dafni

  dafni New Member

  Ναι το ίδιο είναι.. ο τύπος είναι απαράδεκτος.

  Μεταφέρω από το site

  Η βοήθεια όλων είναι πολύ σημαντική για να πετύχουμε το σκοπό μας.

  Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν συναντήσετε φαινόμενα μη εφαρμογής του Νόμου 1197/82 για κακοποίηση ζώων, πχ. σε ένα pet shop, είναι να προχωρήσετε σε μια ευγενική σύσταση, πχ ότι το κουτάβι υποφέρει στον ήλιο και αυτό μας στεναχωρεί όλους.

  Αν δεν συμμορφωθεί ο υπεύθυνος, και εφόσον επαναλαμβάνεται η κακοποίηση του ζώου, ή καταγγέλλετε το γεγονός στη Δ/ση Κτηνιατρικής (το τηλέφωνό της για τη Θεσσαλονίκη είναι 2310478338), ή κατευθείαν στον Εισαγγελέα. Καλό είναι επίσης για το ίδιο περιστατικό να γίνουν 2-3, ή και παραπάνω συστάσεις και καταγγελίες, για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

  Για το συγκεκριμένο pet shop της Θεσσαλονίκης ας το παρακολουθούμε όλοι μας.
 8. zusje

  zusje New Member

  Καλά το συγκεκριμένο pet shop είναι πραγματικά ντροπή για τη Θεσσαλονίκη που υπάρχει.Βρίσκεται κοντά στις κλινικές Κτηνιατρικής,οπότε τόσα χρόνια αναγκαστικά περνούσα από εκεί.Έχω πει άπειρες φορές στον ιδιοκτήτη ότι τα ζώα δε τα έχει σε καλές συνθήκες(μα είναι δυνατόν να έχει γατιά κ σκυλιά σε κλουβιά για κουνέλια με σχάρα κάτω και πέφτουν τα ποδαράκια τους συνεχώς ενδίαμεσα) και μου πουλούσε κ πνεύμα.Πέρασα χτες τυχαία απ' έξω,η αλήθεια είναι ότι σκυλογατα έχω καιρό να δω έξω.Έχει όμως ένα κλουβί με σκιουράκια έω και υπάρχει αρκετές ημέρες έξω(έτυχε τις τελευταίες μέρες να περάσω συχνά είτε γιατί πήγαινα στις κλινικές είτε γιατί είχα δουλειά στη περιοχή).Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό σαν επιχείρημα;
 9. almond

  almond New Member

  και εγω τελευταια που περνουσα συχνα,μετα την καταγγελια της κ. Ιζαμπελας τα εχει βγαλει τα σκυλογατα απο μπροστα αλλα εχει αφησει τα ερμα τα σκιουρακια τα οποια τα βαραει ο ηλιος κτλ
  προσπαθησα αρκετες φορες να βγαλω καμια κρυφη φωτογραφια αλλα παντα εμφανιζοτανε μπροστα μου και δε τα καταφερα ποτε ως τωρα
  παντως νομιζω οτι ο νομος καλυπτει σκυλογατα και εχει γραμμενα τα αλλα τα ζωακια...και μια φορα που περασα ο τυπος ειχε παρει το κλουβι με γατι απο μπροστα και το εχει βαλει παλι στο πεζοδρομιο αλλα πισω πισω οχι μπροστα στο δρομο ...αλλαξε ο μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως.. :shock:
  θα μαθουμε απο την κ. Ιζαμπελα αν ειχαμε καμια εξελιξη η χρειαζεται να γινει καμια αλλη κινηση απο ολους τους υπολοιπους
  Δαφνη είχες κανενα νεο εσυ?
 10. persalia

  persalia New Member

  Niva2gr
  Δεν θεωρώ καθόλου χαζή, αντιθέτως είναι εύλογη η ερώτησή σου. Χαζός είναι αυτός που θεώρησε πως κατοικίδια είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες και δεν υπολόγισε τα πτηνά και τα ερπετά. Η ναπόφαση είναι του 2003, που ήδη γινόταν εισαγωγή πάνω από 1.000 ερπετά ετησίως. Για πτηνά δεν έχω ενδεικτικούς αριθμούς.
  Παρόλο που πλέον εισάγονται περισσότερα από 10.000 ερπετά ετησίως και ποιος ξέρει πόσα πτηνά, δεν έγινε καμιά αναθεώρηση της απόφασης και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα.
  Επιτρέψτε μου επίσης την άποψη, μετά από προσωπική εμπειρία, πως η κτηνιατρική υπηρεσία και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν δεν έχουν παρά ελάχιστες γνώσεις (και πολύ λέω...) για την συντήρηση αυτών που ονομάζονται "εξωτικά ζώα" άρα πως θα ελέγξουν τις συνθήκες στα καταστήματα; Εγώ έπαθα πραγματικά φρίκη μετά την επαφή μου μαζί τους.

  Προσωπικά η μεγαλύτερη αντίθεσή μου είναι στο ότι τα καταστήματα που πουλάνε τέτοια "εξωτικά" ζώα έχουν επίσης στην πελιοψηφία τους πλήρη άγνοια για τις συνθήκες διαβίωσης με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να πεθαίνουν κατά εκατοντάδες, λόγω της λανθασμένης πληροφόρησης από τους καταστηματάρχες. Όσο κι αν αγωνίστηκα με φυλλάδια κλπ να τους πείσω να τα διανέμουν, δωρεάν εννοείται..., δυστυχώς απέτυχα παταγωδώς καθαρά για λόγους συμφερόντων τους.
 11. Δάφνη

  Δάφνη New Member

  Χαιρετε. Λοιπόν θα γράψω και εδώ διότι γιατί είναι σημαντικό: όπως έχω γράψει και παραπάνω, σε δικό μου topic, επείγει νομίζω να κάνουμε μια δράση / διαμαρτυρία ενάντια σε ένα μεγάλο κατάστημα, κατά προτίμηση μέρος μεγάλης αλυσίδας pet shop. Πρέπει να ακουστούμε και όχι απλώς να συζητάμε μεταξύ μας. Τί λέτε;

Share This Page