Κώδικα ηθικής δεν έχει μόνο ο άνθρωπος!

Discussion in 'Γενικά' started by ellif79, May 31, 2009.

 1. ellif79

  ellif79 New Member

  Κώδικα ηθικής δεν έχει μόνο ο άνθρωπος
  31.5.2009

  Ο κώδικας ηθικής που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα ζώα, η αίσθηση δηλαδή του καλού, του κακού και του δίκαιου που διακρίνει τους κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς αλλά όχι και των ζώων είναι ένας διαχωρισμός που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει!

  Οπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο καθηγητής Μαρκ Μπέκοφ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, τα ζώα έχουν και εκείνα ηθικό κώδικα που ορίζει και ξεχωρίζει το καλό από το κακό, το λάθος από το σωστό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι τα ζώα «λειτουργούν» στις κοινωνίες τους όπως και οι άνθρωποι. Δηλαδή, συμπαθούν ή αντιπαθούν άτομα από το περιβάλλον τους και ακολουθούν κανόνες συμπεριφοράς ακριβώς όπως κάνουν και οι άνθρωποι.

  Ακόμα και τα πιο αιμοβόρα πλάσματα υπακούουν σε κοινωνικούς κανόνες που τους θέτουν όρια. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του βιβλίου «Wild Justice» του δρος Μπέκοφ. O τίτλος του σημαίνει «Αγρια Δικαιοσύνη» και δηλώνει ακριβώς αυτά που εκτενώς υποστηρίζει στη μελέτη του ο Αμερικανός επιστήμονας. «Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι έχουν ηθική και τα ζώα όχι είναι ένα αξίωμα το οποίο καταρρέει, όπως δείχνουν τα στοιχεία από πολύχρονες μελέτες. Οπως και στην ανθρώπινη κοινωνία οι κώδικες ηθικής διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό, έτσι και οι διάφοροι κώδικες ηθικής διαφέρουν ανάμεσα στα διάφορα είδη ζώων. Ομως, υπάρχουν. Αυτό είναι βέβαιο» υποστηρίζει ο καθηγητής Ζωολογίας, ο οποίος «δούλεψε» για χρόνια μελετώντας τη συμπεριφορά πολλών θηλαστικών.

  Ο καθηγητής παραδέχεται ότι τα όσα υποστηρίζει δεν τα καλοδέχτηκαν όλοι στην επιστημονική κοινότητα, γιατί η έρευνά του σπάει κάποια ταμπού που θέλουν τα ζώα πολύ υποδεέστερα σε νοημοσύνη και ανίκανα να κοινωνικοποιηθούν στον βαθμό που ο δρ Μπέκοφ υποστηρίζει.

  - ΛΥΚΟΙ. Η κοινωνία των λύκων είναι απόό τις πιο αυστηρές στο ζωικό βασίλειο. Το αίσθημα της δικαιοσύνης είναι πολύ ανεπτυγμένο. Τα μέλη της αγέλης δείχνουν σεβασμό και υπακούουν απόλυτα στον αρχηγό, επιτρέποντάς του να τα δαγκώσει κιόλας, όταν υποπέσουν σε κάποιο… παράπτωμα. Ετσι δείχνουν την υποταγή τους στον αρχηγό, ο οποίος τιμωρεί δαγκώνοντας προσεκτικά. Ποτέ δεν σκοτώνει. «Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί» υποστηρίζει ο επιστήμονας Μαρκ Μπέκοφ, αν δεν είχαν έναν κώδικα συμπεριφοράς και ηθικής, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους.

  - ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ DIANA. Είναι εκπαιδευμένη στο να αγοράζει φαγητό ρίχνοντας κέρμα στη σχισμή ενός κερματοδέκτη. Μία αρσενική μαϊμού αποδείχτηκε τζέντλεμαν σε μια γηραιότερη σε ηλικία θηλυκή μαϊμού, η οποία δεν είχε ιδέα πώς λειτουργεί αυτό το… περίεργο μηχάνημα. Τρεις φορές η θηλυκή πέταξε τα κέρματα κάτω και τρεις φορές ο αρσενικός τα έριξε μέσα στη σχισμή, προσφέροντάς της στο τέλος το φαγητό τύπου σάντουιτς που βγήκε από το μηχάνημα. «Είναι μια πράξη ηθικής. Μια ευγένεια την οποία δεν τους τη δίδαξε κανείς. Την έχουν από μόνοι τους, από τη φύση τους, από την κοινωνία τους» γράφει ο Αμερικανός επιστήμονας.

  - ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ. Επιστήμονες στην Ελβετία που χρησιμοποιούν αρουραίους σαν πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι αρνούνται να πάνε για φαγητό, αν η κίνησή τους αυτή προκαλεί πόνο σε άλλους αρουραίους. Οι ερευνητές τοποθέτησαν τροφή σε σημείο τέτοιο που, αν το άγγιζαν οι αρουραίοι στη μια πτέρυγα του εργαστηρίου, αυτομάτως θα επροκαλείτο ηλεκτροσόκ σε άλλους αρουραίους που ήταν στην απέναντι πλευρά. Οι μεν έβλεπαν τους δε. Μετά την πρώτη, δεύτερη προσπάθεια να φάνε, οι πρώτοι αρουραίοι κατάλαβαν ότι η πράξη τους αυτή προκαλεί πόνο στους υπόλοιπους και σταμάτησαν να τρώνε.

  - ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ. Οι αιμοβόρες νυχτερίδες για να επιβιώσουν χρειάζεται να πίνουν αίμα κάθε βράδυ. Το «κυνήγι» όμως δεν φέρνει πάντα αποτελέσματα και πολύ συχνά, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες μελετώντας τες επί μήνες, μοιράζονται τη λεία τους με άλλες νυχτερίδες πιο αδύναμες ή πιο άτυχες! Βιολόγοι στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα ανακάλυψαν ένα άλλο είδος νυχτερίδας που τρέφεται με χυμό από τα φρούτα. Μάλιστα, είδαν έκπληκτοι ότι μια μεγαλύτερη σε ηλικία «έδειχνε» σε μια άλλη έγκυο νυχτερίδα ποια είναι η σωστή θέση που έπρεπε να πάρει για να γεννήσει!


  ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΟΠΗ!
  Είναι από τα πιο κοινωνικά και συναισθηματικά πλάσματα στον κόσμο των θηλαστικών. Ο ζωολόγος Ντάγκλας Χάμιλτον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε μελέτη του υποστηρίζει ότι οι ελέφαντες όχι μόνο βοηθάνε ο ένας τον άλλον αλλά βοηθάνε και άλλα είδη ζώων άρρωστα ή τραυματισμένα. Ως μία από τις περιπτώσεις αναφέρει τη διάσωση μιας αντιλόπης την οποία κρατούσαν σε αιχμαλωσία στο Κουαζούλα της Νοτίου Αφρικής το 2003. Εντεκα ελέφαντες όρμησαν στον χώρο ακολουθώντας ένα στρατηγικό σχέδιο. Ο αρχηγός έσπασε όλα τα μεταλλικά ελάσματα που κρατούσαν κλειστό το κλουβί της αντιλόπης, επιτρέποντας στο φυλακισμένο ζώο να τραπεί σε φυγή υπό την προστασία των υπολοίπων ελεφάντων... Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα βοήθειας σε άλλο είδος, ωστόσο αποδεικνύει τις θεωρίες του καθηγητή Μπέκοφ.


  ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΟΛΟΥΡΗ
  Πηγη. http://www.espressonews.gr

Share This Page