Κινδυνεύουν από διαβήτη και οι παχύσαρκες γάτες

Discussion in 'Γενικά' started by Greg, Aug 8, 2007.

 1. Greg

  Greg New Member

  Οι οικόσιτες γάτες αποκτούν τις κακές συνήθειες των ιδιοκτητών τους παρουσιάζοντας την τάση να τρώνε πιο πολύ, να αποκτούν περισσότερο βάρος και να μη γυμνάζονται. Ο διαβήτης όμως παραμονεύει...

  ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, οι παχιές γάτες έχουν αρχίσει να υποφέρουν από τις ασθένειες που έχουν και οι κάτοχοί τους, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι μία στις 230 γάτες είναι διαβητική. Αυτό σημαίνει, για τους επιστήμονες, ότι οι γάτες με διαβήτη Τύπου 2- που συνδέεται με την παχυσαρκία- αυξάνονται όλο και περισσότερο, την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα παχυσαρκίας στον πληθυσμό. «Ο τρόπος ζωής των γατών, όπως και των ιδιοκτητών τους, αλλάζει. Έτσι και οι γάτες παρουσιάζουν την τάση να τρώνε πιο πολύ, να αποκτούν περισσότερο βάρος και να μη γυμνάζονται. Δυστυχώς δηλαδή, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, αν τους προσφερθεί ιδιαίτερα γευστικό φαγητό θα φάνε υπερβολικά και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δεν έχουν και πολλά άλλα να κάνουν», επισήμανε η δρ Ντανιέλ Γκαν Μουρ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.
  Η ίδια εξήγησε πως ενώ παλαιότερα οι γάτες περπατούσαν έξω από τα σπίτια, τώρα, που πολλές είναι αναγκασμένες να ζουν στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα όλη τη μέρα να τρώνε, να κοιμούνται και να παίρνουν βάρος.
  Ο διαβήτης στις γάτες όπως και στους ανθρώπους είναι σοβαρή ασθένεια και μπορεί να αποβεί και μοιραία, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Οι γάτες που παρουσιάζουν διαβήτη διψούν πολύ και χρειάζονται καθημερινά εγχύσεις ινσουλίνης και ειδικό διατροφολόγιο. Αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πάθουν παγκρεατίτιδα και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος.
  Η έρευνα των ειδικών δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Ιατρικής και Χειρουργικής των Αιλουροειδών. Έτσι, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο διαβήτης είναι μια νόσος που αναπτύσσεται πιο συχνά σε αρσενικές γάτες, στείρες, υπέρβαρες και σχετικά... τεμπέλες. Οι γάτες Βιρμανίας μάλιστα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη- άγνωστο για ποιο λόγο.
  Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη συμβουλή για όσους θέλουν να προφυλάξουν τις γάτες από τον διαβήτη είναι να τις κρατούν δραστήριες και να προσέχουν τη διατροφή τους.

  Τα Νέα 8/8/2007

Share This Page