μετακομιση ενυδρειου

Discussion in 'Ψάρια (όχι για φάγωμα)' started by jarouso, Jun 14, 2007.

 1. jarouso

  jarouso New Member

  εχω ενα ενυδρειο 280 λιτρα με 7 ψαρια σημαντικου μεγεθους μεταξυ των οποιων ενα καρχαριοειδες 40 εκατοστων, ενα αρκετα μεγαλο οσκαρ κλπ.την επομενη εβδομαδα προκειται να μετακομισω απο την κυψελη στον πειραια.εχει κανεις καποια ιδεα που θα με διευκολυνε ουτως ωστε αυτα τα ψαρια να μετακινηθουν ασφαλως και να καταφερουν να επιζησουν;(σ.σ. το ενυδρειο ακομα και με το 1/3 του νερου του εξακολουθει να ειναι ασηκωτο και επιφοβο για μεταφορα με τα ψαρια μεσα σε αυτο) :? :? :?
 2. gikkat

  gikkat New Member

  Xotikouliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
  Help καλέ...!!! :-D
 3. Xotikouli

  Xotikouli New Member

  Εφτασεεεεε!!! (Με ξεκούφανες καλέ! :-D )

  Λοιπόν... Έχουμε και λέμε. Τα βασικότερα προβλήματα σε μια μετακόμιση ενυδρείου είναι τα εξής:

  -Η πιθανή φθορά στο ίδιο το ενυδρείο
  -Η υγεία των ψαριών και το στρες που θα τους προκαλέσουμε
  -Η βιολογία του ενυδρείου μας

  Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να μετακομίσω ενυδρείο, αλλά αν χρειαζόταν θα το έκανα κάπως έτσι...

  Φροντίζεις το ενυδρείο να μετακομίσει χωριστά από όλα τα υπόλοιπα πράγματα. Είτε πρώτο είτε τελευταίο. Είναι πολύ πιο εύκολο με αυτόν τον τρόπο να αφιερώσεις τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζεται μια τέτοια επιχείρηση.

  Αγοράζεις πλαστικά βαρελάκια από αυτά που βάζουν τις ελιές για να μεταφέρεις εκεί τα ψάρια μέχρι να αδειάσεις και να μεταφέρεις το ενυδρείο. Χωρίζεις τα ψάρια στα βαρελάκια (όσο πιο αραιά, τόσο το καλύτερο) και μέσα σε ένα από αυτά (κατά προτίμηση σε αυτό με τα περισσότερα ή μεγαλύτερα ψάρια) βάζεις το φίλτρο να δουλεύει για να μην χάσει την βιολογία του. Πριν βάλεις τα ψάρια στα βαρελάκια, τα απολυμαίνεις (τα βαρέλια, όχι τα ψάρια! :D ) με ένα καινούριο σφουγγαράκι βρεγμένο με ξύδι. Μετά ξεπλένεις καλά με άφθονο νερό.

  Αδειάζεις το νερό από το ενυδρείο. Δεν ξεπλένεις πέτρες, χαλίκι κλπ μιας και αν γίνει γρήγορα η διαδικασία, έχουν κάποιες πιθανότητες να κρατήσουν και αυτά χρήσιμα βακτηρίδια.

  Μεταφέρεις το ενυδρείο με αναβατόριο και φορτηγό. Είναι η πιο ασφαλής λύση για να μην έχεις απώλειες. Αν έχεις διαλέξει κοντόχοντρα βαρελάκια που είναι πιο σταθερά και εμπιστεύεσαι τους μεταφορείς, μπορείς να τα βάλεις κ αυτά στο φορτηγό. Αλλιώς τα φορτώνεις στο αυτοκίνητο και ακολουθείς το φορτηγό...

  Με το που θα φτάσεις στο νέο σπίτι, ξαναβάζεις αμέσως το φίλτρο σε λειτουργία μέσα σε ένα από τα βαρελάκια. Το έχεις βγάλει από την πρίζα μόλις πριν φύγεις από το παλιό σπίτι έτσι ώστε να μείνει εκτός λειτουργείας για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται. Κατα τη μεταφορά, το βάζεις σε σακούλα ή δοχείο (για να μην γεμίσεις τον τόπο νερά που θα στάζουν), εννοείται χωρίς να το ξεπλύνεις. Αν ο χρόνος που θα περάσει χωρίς να δουλεύει το φίλτρο σε κάποιο από τα βαρελάκια είναι μέχρι μια ώρα, είσαι ok.

  Με την ησυχία σου λοιπόν πλέον, βάζεις το ενυδρείο στην καινούρια του θέση και το γεμίζεις με φρέσκο νερό. Φροντίζεις να είναι σε σωστή θερμοκρασία και όσο το δυνατόν ίδια με το νερό που βρίσκεται στα βαρέλια. Στο μεταξύ κάνεις και μια προσαρμογούλα στα ψάρια αφαιρώντας σταδιακά παλιό νερό από τα βαρέλια και συμπληρώνοντας καινούριο (πάντα τσεκάροντας την θερμοκρασία του). Φυσικά στο νέο νερό προσθέτεις πάντα αντιχλώριο.

  Είσαι λοιπόν έτοιμος! Ψαρεύεις τα ψαράκια σου από τα βαρέλια και τα βάζεις ξανά στο ενυδρείο. Αφήνεις τα φώτα κλειστά για τις επόμενες ώρες και αποφεύγεις να τα ενοχλήσεις ώστε να τα αφήσεις να συνέλθουν από την περιπέτεια τους. Αυτό ήταν! Welcome home!

  Πριν σου ευχηθώ καλή τύχη όμως, πρέπει να σου πω και το εξής... Τα λίτρα σου είναι με το ζόρι αρκετά μόλις για ένα όσκαρ μόνο του (και αυτό είναι συζητήσιμο). Αν λοιπόν έχεις μέσα 7 ψάρια και μάλιστα μεγάλα, σημαίνει ότι το έχεις παραφορτώσει... Θα σου πρότεινα λοιπόν να βρεις μια λύση και για αυτό το θέμα. Είτε δηλαδή να δώσεις πολλά από τα ψάρια σου, είτε να τα βάλεις σε ένα πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο (εφόσον είναι όντως συμβατά μεταξύ τους).

  Αυτά από μένα

  Καλή επιτυχία!

  :)

  Υ.Γ. Ξέχασα κάτι βασικό... Καλώς ήρθες!!!

Share This Page