Οδηγίες για την φροντίδα των νεροχελώνων

Discussion in 'Χελωνάκια και Χελώνες' started by imported_Βασιλική, Mar 3, 2009.

 1. Οι νεροχελώνες ζουν πολύ, πάνω από 30 χρόνια. Για να απολαύσουν μια μακριά και υγιή ζωή, είναι ουσιαστικό να ζήσουν όσο πιο φυσικά γίνεται. Πολλά προβλήματα υγείας προέρχονται από κακές συνθήκες και ελλιπή φροντίδα.

  Τα ακόλουθα σημεία είναι σημαντικά:
  Σωστή διατροφή και ποικιλία
  Ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό νερό στο μπορεί να κολυμπήσει.
  Φυσικό φως του ήλιου ή τεχνητό ηλιακό φως για τη ζεστη
  Προσεκτικός χειρισμός
  Ευσυνείδητη προσοχή στην καθαρότητα
  Παρατήρηση της γενικής υγείας τους και τακτική εξέταση.


  Οι νεροχελώνες κοστίζουν: ακριβός εξοπλισμός και μεγάλο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορούν να φτάσουν μέχρι 20 εκατοστά.
  Για δύο μεσαίου μεγέθους νεροχελώνες ( μέχρι 10 εκατοστά μήκος κελύφους) χρειάζεται μια δεξαμενή 60 X 30 X 30 εκατοστών .
  Δεδομένου όμως ότι μεγαλώνουν η αν είναι περισσότερες από δύο το μέγεθος της δεξαμενής πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα.

  Πρέπει για κάθε εκατοστό του μήκους τους να υπολογιστούν 100 κυβικά εκατοστά δεξαμενής. Για παράδειγμα μια νεροχελώνα 10 εκατ. = 10 Χ l00² cms ή μια νεροχελώνα 10 εκατ. συν άλλη μια 5 εκατ. = 1.5 Χ 100² cms. Ο υπολογισμός αυτός θα δώσει τη συνολικό χώρο που απαιτείται.

  Μην βάζετε ποτέ πολλές μαζί, δεδομένου ότι μπορούν να είναι πολύ επιθετικές η μια προς την άλλη. Να τις παρατηρείτε στενά εάν εισάγετε νέα νεροχελώνα στη δεξαμενή.

  Το βάθος του νερού πρέπει να είναι περίπου όσο το πλάτος του κελύφους για τις νεαρές αλλά όχι βαθύτερο από 5 εκ. για τα νεογέννητα.

  Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να διατηρείται στους 24-26 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα μικρά και αναπτυσσόμενα ζώα και πρέπει να πέφτει περίπου 5 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  Υποβρύχιοι θερμαντήρες ενυδρείων με εσωτερικούς ρυθμιζόμενους θερμοστάτες μπορούν να διατηρήσουν αυτό το εύρος θερμοκρασίας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υποδαπέδια θερμαντικά χαλάκια, έξω από τη δεξαμενή, των οποίων η θερμοκρασία θα ρυθμίζεται από έναν εξωτερικό, αξιόπιστο θερμοστάτη. Θα χρειαστεί να προστατεύετε το θερμοστάτη τέτοιου τύπου από τις μεγάλες και πιο ζωηρές νεροχελώνες. Με αυτό το σύστημα αποφεύγεται η πιθανότητα της ζημιάς στον εξοπλισμό αλλά μπορεί να έχει το ακόλουθο μειονέκτημα: είναι γνωστό γι’ αυτού του είδους τα θερμικά χαλιά ότι πιθανόν να υπερθερμανθούν ξαφνικά, κάτι το οποίο δεν ανιχνεύεται αμέσως από τον εξωτερικό θερμοστάτη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ρωγμές στο δάπεδο της δεξαμενής.
  Τα υγιή, ενήλικα ζώα μπορούν να ανεχθούν τις φυσιολογικές θερμοκρασίες εντός σπιτιού. Οι δεξαμενές δεν πρέπει να εκτίθενται απ’ ευθείας στον ήλιο καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και καθώς τα περισσότερα τζάμια φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχει μικρό όφελος.
  Το βρώμικο νερό είναι μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προκαλεί οσμές και το ενδεχόμενο αρρώστιας. Η εγκατάσταση μεταλλικού φίλτρου και αντλίας συνίσταται. Το φίλτρο (μέσα ή πάνω στην αντλία) χρειάζεται καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αποφύγετε τα φίλτρα που τοποθετούνται κάτω από τα χαλίκια του ενυδρείου, καθώς η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με χρήση σε νεροχελώνες. Ακόμη και με τη χρήση συστήματος φιλτραρίσματος, η δεξαμενή πρέπει να αδειάζεται και να καθαρίζεται. Αφού πλυθεί με ζεστό νερό, κανονικά θα πρέπει να καθαρίζεται το γυαλί με ένα ασφαλές καθαριστικό προϊόν- ποτέ μη χρησιμοποιείτε κάποιο που περιέχει φαινόλη ή παράγωγα φαινόλης – και πάντοτε ξεπλύνετε προσεκτικά πριν γεμίσετε ξανά τη δεξαμενή. Το Betadine antiseptic solution είναι ένα ασφαλές αντισηπτικό προς χρήση.

  Θα πρέπει να υπάρχει μία περιοχή όπου οι νεροχελώνες σας θα πρέπει να εκτίθενται σε φως. Το απλούστερο θα ήταν μία στοίβα από τούβλα και πάνω προσαρμοσμένος ένας μικρός προβολέας. Ένας άλλος τρόπος είναι η κατασκευή μίας πλατφόρμας ή ενός δίσκου στις πλευρές της δεξαμενής με τσιμέντο για ενυδρεία. Αυτό επιτρέπει την ύπαρξη περισσότερου χώρου (έως ένα τέταρτο της επιφάνειας) καθώς οι νεροχελώνες μπορούν να κολυμπούν κάτω από αυτή, αλλά αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, προσέξτε μήπως δημιουργηθούν σημεία στα οποία οι νεροχελώνες θα μπορούσαν να παγιδευτούν και να πνιγούν. Μία κεκλιμένη επιφάνεια θα πρέπει να προβλέπεται για να έρπουν έξω από την περιοχή έκθεσης στο φως.
  Μία περιοχή έκθεσης στο φως χωρίς υγρασία, θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να επιτρέπει σε όλες τις νεροχελώνες να εκτίθενται στο φως ταυτόχρονα. Ο τύπος του φωτός και η ισχύς θα πρέπει να διαφέρει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι μία λυχνία των 40 ή 60 Watt, σε συνδυασμό με μία λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας παρέχουν ικανοποιητική ζέστη, αλλά το χειμώνα μία λυχνία των 100 Watt συνίσταται. Όποιο φωτισμό κι αν χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είναι μην είναι σε λειτουργία για πάνω από 12-14 ώρες την ημέρα. Μη βάζετε αντιανεμικό κάλυμμα πάνω στη δεξαμενή αφού αυτό θα εμποδίσει τον εξαερισμό, θα αυξήσει τη θερμοκρασία και την υγρασία.

  Διατροφή
  Όπως με όλα τα νεαρά ζώα, τα νεογέννητα χελωνάκια θα πρέπει να ταΐζονται καθημερινά. Καθώς μεγαλώνουν χρειάζονται τάισμα λιγότερο συχνά και ως ενήλικα μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα. Οι νεροχελώνες τρέφονται μόνο στο νερό, όχι στη ξηρά. Για να διατηρήσετε τη δεξαμενή καθαρή, ταίστε τις νεροχελώνες σε ξεχωριστό δοχείο – αυτό μπορεί να είναι ένα πλαστικό μπολ. Η θερμοκρασία του νερού σ’ αυτό το μπολ θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή της κύριας δεξαμενής. Αφού φάνε αφήστε τις στο δοχείο ταίσματος για 10 λεπτά ακόμα, ώστε να αδειάσουν το έντερο και την κύστη τους και να μην λερώσουν τη δική τους δεξαμενή. Πετάξτε το νερό και τα υπολείμματα φαγητού και στη συνέχεια καθαρίστε το δοχείο ταίσματος όπως περιγράψαμε πιο πάνω για τη δεξαμενή. Οι νεροχελώνες στη φύση, τρέφονται με ψάρια, βάτραχους, σκουλήκια, υδρόβια σαλιγκάρια και υδρόβια έντομα, διάφορες προνύμφες και υδρόβια φυτά. Προτεινόμενα φαγητά: σαρδέλα, αθερίνα, σαλιγκάρια, μύδια, χτένια, γάμπαρες, γαρίδες μικρές, σκουλήκια, βδέλλες, αγριοραδίκια, νεροκάρδαμο, λάχανο, λαχανικά, φρέσκα φρούτα, timed γατοτροφή και σκυλοτροφή, αποξηραμένη γατοτροφή και σκυλοτροφή.
  Μερικές νεροχελώνες απολαμβάνουν λαχανικά όπως το λάχανο, το νεροκάρδαμο και άλλες πρασινάδες περιστασιακά. Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι τους παρέχετε ένα ποικίλο διαιτολόγιο, αφού η διατροφή με το ίδιο φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές. Ένα κόκαλο από σουπιά μπορεί να τοποθετηθεί στη δεξαμενή διαβίωσης – θα αποτελέσει πηγή ασβεστίου για τις νεροχελώνες. Η «χελωνοτροφή», η οποία αποτελείται από αποξηραμένες ποταμίσιες γαρίδες και η οποία πωλείται σε pet shops μπορεί να προστεθεί επικουρικά, ως τροφή πλούσια σε κυτταρίνη.

  Καθορισμός φύλου
  Οι αρσενικές νεροχελώνες Trachemys scripta έχουν επιμηκυμένες, λεπτές ουρές και επιμηκυμένα μπροστινά νύχια τα οποία χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν το θηλυκό κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Τα θηλυκά έχουν κοντά νύχια και κοντές ουρές και έχουν τη τάση να είναι κατά 20% μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

  Κοινές ασθένειες
  Μαλακό καβούκι/καβούκι με σβώλους: έλλειψη ασβεστίου ή έλλειψη βιταμίνης D3, που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην ανάπτυξη του καβουκιού.
  Πρισμένα/κλειστά μάτια: αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και ανικανότητα πρόσληψης τροφής. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, έλλειψη βιταμίνης Α, λανθασμένη διατροφή ή λανθασμένες συνθήκες διαβίωσης.
  Φολίδες: οι φολίδες που καλύπτουν το καβούκι δεν μεγαλώνουν, έτσι κάθε λίγους μήνες μπορεί να ανακαλύψετε ότι «πέφτουν». Οι νέες φολίδες κάτω από τις παλιές θα είναι έντονα χρωματισμένες. Βεβαιωθείτε ότι η νεροχελώνα τρέφεται και συμπεριφέρεται κανονικά. Πάντως εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι αίματος ή η χελώνα εμφανίζει σημάδια ατονίας ή αποχής από το φαγητό, αναζητήστε τη συμβουλή κτηνιάτρου αμέσως.


  Βήμα 1:Διαμορφώστε τα δύο τρίτα του ενυδρείου με τις νεροχελώνες σας για κολύμπι και το ένα τρίτο για έκθεση σε φως, χρησιμοποιώντας μια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας πλήρους φάσματος. Η έκθεση στο φως είναι σημαντική για το στέγνωμα και την αποφυγή προβλημάτων με το όστρακο στις νεροχελώνες. Και καθώς οι χελώνες δεν αποθηκεύουν βιταμίνη D3, πρέπει να εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία για να κάνουν απορρόφηση.
  Βήμα 2: Διατηρείστε τη θερμοκρασία από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου για τα υδρόβια ή τα ημιυδρόβια είδη. Χρησιμοποιείστε έναν θερμαντήρα ενυδρείου όταν χρειάζεται. Οι χερσαίες χελώνες και οι νεροχελώνες γίνονται νωθρές και σταματούν να τρωνε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  Βήμα 3: Διατηρείτε το νερό καθαρό για να αποφύγετε προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιείστε σύστημα φιλτραρίσματος για να διατηρήσετε την καλύτερη ποιότητα νερού.
  Βήμα 4: Προστατέψτε το χώρο των νεροχελωνών σας από τις ακαθαρσίες, απομακρύνοντας το γρηγορότερο όλα τα περιττώματα. Η συσσώρευση περιττωμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
  Βήμα 5: Καθαρίστε το ολόκληρο το ενυδρείο (και το σύστημα φιλτραρίσματος) τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
  Βήμα 6: Καθαρίστε τη χελώνα σας με ελαφρά χλιαρό νερό μετά το τάισμα πριν την βάλετε πάλι στο ενυδρείο της.  Οι νεροχελώνες Trachemys scripta elegans που πωλούνται στα pet shop δεν είναι είδος που ανήκει στην Ελληνική Φύση. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας ή της Ευρώπης γιατί είναι Αμερικάνικες. Ξεχωρίζουν από τις Ελληνικές νεροχελώνες γιατί δεν έχουν κόκκινο χρώμα στον λαιμό. Αν απελευθερωθούν είτε θα πεθάνουν είτε θα προκαλέσουν προβλήματα στις ντόπιες νεροχελώνες, εκτοπίζοντάς τις. Η απελευθέρωση ζώων ξένων προς το περιβάλλον μπορεί να διαταράξει πολύ σοβαρά την οικολογική ισορροπία. Σε πολλές χώρες, λόγω του τεράστιου προβλήματος που προκάλεσε η απελευθέρωσή τους έχει απαγορευτεί η εισαγωγή τους και η πώλησή τους.
  Πριν αγοράσετε μια τέτοια χελώνα, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να την κρατήσετε δια βίου ή να βρείτε κάποτε κάποιον άλλον που να θέλει να την έχει. Θα μεγαλώσει αρκετά, θα ζήσει πολλά χρόνια, ποτέ βέβαια δεν θα γίνει τόσο μεγάλη όσο μερικές στεριανές χελώνες. Όμως η φροντίδα της δεν είναι και πολύ δύσκολη και δεν απαιτεί τεράστια ενυδρεία…

  • Διατηρείτε τη νεροχελώνα σ’ ένα ευρύχωρο πλαστικό δοχείο με μήκος το λιγότερο 4-5 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του καβουκιού της και βάθος τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του καβουκιού της.
  • Η νεροχελώνα χρειάζεται άφθονο καθαρό νερό. Γεμίστε το δοχείο μέχρι τη μέση. Μην το γεμίσετε μέχρι πάνω γιατί οι νεροχελώνες σκαρφαλώνουν πολύ καλά, όσο μικρές κι αν είναι και μπορεί να βγουν και να βρεθούν σε χώρους όπου πολλά ατυχήματα μπορεί να συμβούν.
  • Στην μια άκρη του δοχείου πρέπει να υπάρχει μια νησίδα φτιαγμένη από επίπεδα λεία βότσαλα σταθερά στερεωμένα ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει, να βγαίνει από το νερό, να κάνει ηλιοθεραπεία και να στεγνώνει.
  • Τοποθετήστε το δοχείο σε εξωτερικό χώρο και όχι μέσα στο σπίτι. Μην το σκεπάσετε με πλαστικά ή γυάλινα καπάκια και σήτες, γιατί φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μαλακώσει σταδιακά το καβούκι της και να πεθάνει.
  • Είναι απαραίτητο ή νησίδα να βρίσκεται στον ήλιο αρκετές ώρες τη μέρα. Το υπόλοιπο δοχείο όμως πρέπει να έχει σκιά ώστε να μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματός της. Αν μείνει όλο το δοχείο στον ήλιο θα κινδυνέψει από θερμοπληξία.
  • Αλλάζετε το νερό κάθε μέρα και καθαρίζετε το δοχείο. Το νερό δεν πρέπει να έχει χλώριο γιατί πρήζονται τα μάτια της. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε αντιχλωριωτικά ή να αφήσετε το νερό σε μια λεκάνη επί 12 ώρες πριν το βάλετε στην χελώνα για να εξατμιστεί.
  • Τροφή: καθημερινά με γαρίδες ή ωμό ψάρι σε κομμάτια. Χρειάζεται αρκετή τροφή γιατί όταν πέσει σε χειμερία νάρκη τρέφεται από το λίπος της. Οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται στο βρώμικο νερό, στην ακατάλληλη ή ελλιπή διατροφή ή στην έλλειψη ηλίου.
  • Αγγίζετε την νεροχελώνα μόνο όποτε είναι απαραίτητο. Πιάστε την απαλά αλλά σταθερά, αν φοβηθεί μπορεί να δαγκώσει. Μην πιέζετε το καβούκι της, μην την κρατάτε από τα πόδια ή την ουρά.
  • Στις νεροχελώνες δεν αρέσει η παρέα. Αποφύγετε να βάλετε δύο ή περισσότερες νεροχελώνες στο ίδιο δοχείο. Θα δημιουργηθούν ανταγωνισμοί, στρες, και μπορεί τραυματισμοί.
  • Το χειμώνα η νεροχελώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη, κοιμάται και δεν τρώει. Για ασφαλή χειμερία νάρκη η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι από 2Ο C ως 10Ο C. Το δοχείο σε σκιερό μέρος, προφυλαγμένο από τον βοριά και το χιόνι. Μην ενοχλείτε την χελώνα που βρίσκεται σε νάρκη.
  • Αν η χελώνα είναι άρρωστη, τραυματισμένη, αδύνατη ή νεογέννητο δεν πρέπει να πέσει σε νάρκη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.


  ΠΗΓΗ : ΜΙΑΦΥΣΗ -Διεθνές Δίκτυο
 2. hamsteroula

  hamsteroula New Member

  πολυ χρησιμο!
 3. renabel

  renabel New Member

  απορίες..

  πάρα πολυ χρήσιμα όλα αυτα!στο πετ σοπ μου είπαν άλλα και τώρα η χελωνίτσα μου είναι άρρωστη..
  δεν κατάλαβα αυτό για τον ήλιο. δεν έχω λάμπα αλλά ένα πλαστικό μικρό ενυδρίο, να το βγαζω στο μπαλκόνι?και χωρις το καπακι?ειναι επικύνδινο...
 4. Soula

  Soula New Member

  Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες!!!
 5. marich

  marich Active Member

  Οτι αποριεσ αλλεσ εχεισ κανε καλυτερα ενα δικο σου θεμανα λυσουμε εκει ολεσ σου τισ αποριεσ
 6. batizisos

  batizisos New Member

  καλησπερα..η δικια μου η νεροχελωνα που την εχω ενα χρονο περιπου σημερα και ενω τις τελευταιες μερες καθεται πολυ ωρα εξω απο το νερο(ηλιο εχουμε αρκετο Κυπρο) την βλεπω σχεδον σε ακινησια. το καβουκι της σχεδον πιο πολυ στο πισω μερος του οπου κανη μια καμπη εχει ξεραθει αρκετα.ολα αυτα ξαφνικα μεχρι χθες ηταν οκ ουτε για την τροφη δεν κουνιεται.
 7. marich

  marich Active Member

  Μπορείς να ανεβάσεις μια φωτογραφία της χελώνα και του ενυδρείου ?
 8. batizisos

  batizisos New Member

  στο τηλεφωνο ενας κτηνιατρος(δεν την ειδε ακομα) μου ειπε για ιχνοστοιχεια αν ειναι το καβουκι. σας ενημερωνω οτι δεν ανοιγει ματια εδω κ 3 τωρα μερες ουτε κουνιεται.βεβαια διαπιστωσα οτι ειναι εν ζωη πειραζοντας την λιγο στο κεφαλι. σας στελνω και φωτο και αν ισχιει αυτο που μου ειπαν οσο ειναι στην κατασταση αυτη την αφηνω μεσα η εξω απο το νερο?? επισης μηπως πεφτει σε ναρκη αλλα επρεπε το καβουκι να ξερενεται τοσο πολυ?? ξαφνικα ολα αυτα. τα ματακια της δεν ειναι πρησμενα αλλα κλειστα. σε νεα επικοινωνια μου ειπαν ότι απλα πεφτεισε ναρκη κ ότι θα μου δωσουν ιχνοστοιχεία που σας ειπα για το νερο κ θερμαστρα αν καταλαβα καλ γιατι μου τα μεταφερουν αλλοι κ να την αφήσω μεσα στο νερο . επισης εδώ και κανα μηνα στα ποδιατης ειχε βγαλει κατι πρασινα σαν φυκια κ επειδή την καθαριζω θεωρησα ότι ειχε πιασει κατι κ της τα αφαιρεσα δεν νομιζω να ηταν κακο αυτό απλα μου ειπαν ότι ηταν δειγμα ότι μεγαλωσε κ δεν επρεπε..κατι πρασινα ηταν αλλα μεγαλύτερα από άλλες φορες που την καθαριζα. ΥΓ. προσπαθω να ανεβασω φωτο αλλα λεει ότι είναι μεγαλες τι να κανω?
 9. marich

  marich Active Member

  Προμηθεύσουν γρήγορα θερμοστάτη και για τα μάτια τις σταγόνες (εγω χρησιμοποιούσα τις tobrex)
  Τωρα για τις φωτογραφίες δεν ξερω !
 10. marich

  marich Active Member

  Το καβούκι ειναι σαν να ξεφλουδιζει ?
 11. batizisos

  batizisos New Member

 12. batizisos

  batizisos New Member

  το πισω μερος της αρκετα μαλακο ενώ το μπροστα κοντα στο κεφαλι δηλαδή είναι σαν όταν το πειραξεις να ξεφλουδισει
 13. marich

  marich Active Member

  δεν θελω να σε στεναχορισω αλλα εχεις ξεκινήσει λάθος !
  1Μετέφερε γρήγορα την χελώνα σε ενα μεγαλο πλαστικό κουτί
  2αγορασε θερμοστάτη
  3 τρίψετε απαλά το κατω μέρος του Καβουκιου
  4 το μαλακό καβούκι οφείλετε σε έλλειψη ασβεστίου και απο έλλειψη βιταμίνης d3 προμηθεύσουν λάμπα uvb και πέτρα ασβεστίου
 14. marich

  marich Active Member

  Ορίστε και οι δίκαιες μου για να πάρεις μια ιδέα !

  Attached Files:

 15. batizisos

  batizisos New Member

  ok σε ευχαριστω...θερμοστάτης μπηκε συνηλθε λιγο νομιζω ανοιξε ματια ακομα κινητικοτητα δεν εχει...τα υπολοιπα αυριο και σε ενημερωνω..νασαι καλα!
  marich likes this.
 16. batizisos

  batizisos New Member

  σημερα είναι ολη μερα ακινητη με κλειστα ματια σαν ψοφια....αν κ την εχω στο ηλιο αρκετη ωρα. αν εχει πεσει σε ναρκη πως θα το καταλαβω και αν ναι να την αφήσω μεσα η εξω από το νερο?
 17. marich

  marich Active Member

  Αν την σηκώσεις το κεφάλι της πέφτει κατω ?
  Αν οχι άγγιξε τις λιγο τα πόδια να δεις αν ειναι ζωντανή !
  Αν δεν σου δώσει κανένα σημάδι βούτηξε την σε ζεστό νερο για να ξυπνήσει αν δεν σου δώσει ομως πάλι κανένα σημάδι ζωής τότε ίσως να σε εγκατέλειψε !
 18. batizisos

  batizisos New Member

  όχι το κεφαλι της είναι σε ισια επίπεδα όπως όταν ηταν οκ...θα δειξει λειπει κ ο κτηνίατρος κ σε ταλαιπωρω συγγνωμη γιατι μονο αν την δει από κοντα θα ξερω σιγουρα..παντως γενικα επειδή δεν το γνωρίζω κ δεν εχω διαβασει πουθενα όταν πεσουν σε ναρκη είναι μεσα η εξω από το νερο? ι δεν εχει σημασια η πρεπει εμεις να τις βαλουμε στο ένα η το άλλο?? το γνωρίζεις αυτό?
 19. marich

  marich Active Member

  Οι χελωνες οταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ειναι έξω απο το νερο !
 20. marich

  marich Active Member

  Τι κανει το χελώνακι σου ?

Share This Page