Πληροφορίες για φροντίδα RES

Discussion in 'Χελωνάκια και Χελώνες' started by παναγιωτης, Nov 25, 2008.

 1. Γεια χαρά!

  Λοιπόν, το κόλλημα το έφαγα σε κείνο το ποτάμι της Ικαρίας που είναι τίγκα στις χελώνες, οι φίλοι μου έκαναν μπάνιο κι εγώ κυνήγαγα τα χελωνάκια για να τα πείσω με δαγκώσουν! Από κει και πέρα η ιστορία νομίζω ακούγεται γνωστή σε πολλούς: αφού έπεισα τους φίλους μου ότι δεν πάσχω από ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση, μετά από μακροχρόνια αδημονία (και-ομολογώ-μέτριο διάβασμα από ό,τι αποδείχθηκε), αγόρασα το Μάη δυο μωρά χελωνάκια (red eared sliders) από pet shop. Εκεί, προς μεγάλη μου έκπληξη, με πληροφόρησαν ότι αυτό το είδος χελώνας είναι μάλλον εύκολο ζωάκι (δεν ήξερα, δεν ρώταγα -δηλ. δεν ρώταγα κι αλλού;; αφού στα περισσότερα πετ σοπ ακόμα και... δεινόσαυρο να σου πουλήσουν, σου λένε ότι τρώει κορν φλέικς, πάει τα παιδιά στο σχολείο, σου φτιάχνει ζεστή σοκολάτα το χειμώνα και όταν λείπεις κεντάει σεμενάκια...) και το μόνο που έχω να κάνω είναι να πάρω μια χελωνιέρα, να του αλλάζω το νερό κάθε 2-3 μέρες, να ρίχνω αποχλωριωτή και να τα ταΐζω "καμιά γαριδούλα πού και πού για να μεγαλώσουν μέχρι το χειμώνα που θα κοιμηθούν"... Και "ξέρεις, αυτές ζούνε χρόοοοοοονιααααααααααα!"

  Πήρα κι εγώ όλο χαρά μια χελωνιέρα, από τις κλασικές που είναι στην ουσία ένα κουτί άμμου για γάτα με ένα στοιχειώδες basking spot και το πανταχού παρόν και λίαν απαραίτητο πλαστικό φοινικάκι, έβαλα και τα καινούργια μου μικρούλια μέσα... και ομολογώ ότι τον πρώτο καιρό (καλοκαίρι γαρ) το ανωτέρω σύστημα δούλεψε μάλλον υποφερτά, δεδομένου βέβαια οτι άλλαζα το νερό πολύ πιο συχνά, τα έβαζα κάποιες ώρες κάθε μέρα στο μπαλκόνι για να μαζέψουν υπεριώδεις και τους έβαζα στο νερό εναλλάξ ασβέστιο και βιταμίνες. Μεγάλωσαν και λιγάκι, τώρα είναι 6-7 εκ. το καβούκι τους.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, έχουν σταματήσει να τρώνε τελείως, ενώ παραμένουν αρκετά δραστήρια (και θα έλεγα αγχωμένα). Πώς ξέρω λοιπόν ότι πέφτουν σε χειμερία νάρκη και δεν υποφέρουν πχ από παράσιτα ή από έλλειψη υπεριώδους; Στα πετ σοπ και κανα δυο κτηνιάτρους που ρώτησα, η απάντηση ήταν δυστυχώς και πάλι γνωστή σε αρκετούς, σε δυο βερσιον οι οποίες συνέκλιναν ("δεν ξέρω από χελώνες, τι να σου πω τώρα, κοίτα στο ίντερνετ μπας και βρεις τίποτα" και "μην ανησυχεις, πέφτουν σε χειμερία νάρκη, έτσι κάνουν αυτά, εκτός αν έχουν πάθει καμιά μόλυνση, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις, τι να σου πω τώρα, κοίτα στο ίντερνετ μπας και βρεις τίποτα και πες μου κι εμένα(!!!!)" και άλλα τέτοια).

  Θέλοντας λοιπόν να παράσχω κάπως πιο ανθρ... συγνώμη, χελωνίσια διαβίωση, κατ αρχάς ακολούθησα την...κτηνιατρική συμβουλή: στράφηκα στο ιντερνετ για πληροφορίες και μετά, φουσκώνοντας από υπερηφάνεια για την... άρτια πλέον χελωνοκατάρτιση, πήρα σβάρνα όσα πετ σοπ ήξερα και δεν ήξερα για να πάρω ένα ενυδρείο με θερμοστάτη, φίλτρο, λάμπες UV, θερμαινόμενη πλάκα, έστω και ζάντες αλουμινίου αρκεί να έχουν φροντίδα της προκοπής. Φεύ! Για τρίτη φορά η ιστορία φαντάζομαι θα ακουστεί οικεία... Στην χειρότερη περίπτωση με κοίταζαν σαν ψώνιο ("τι το θες το ενυδρείο, αφού έχουμε χελωνιέρες, παρ'τους μια - γιατί μέχρι τώρα πού τις έχω, σε... τάπερ;;;) ενώ στην καλύτερη μου φέρονταν σαν να είμαι ψώνιο και προσπαθούσαν να μου πουλήσουν κάτι αισχρά ενυδρεία σαν μεγάλες χελωνιέρες με... τίποτα μέσα παρά μόνο ένα basking spot και δώρο ένα έξτρα μηδενικό στην τιμή! Όταν μίλαγα για φίλτρο η συνήθης απάντηση ήταν "βαριέσαι να καθαρίζεις....ε; αν θες θα του βάλουμε και φίλτρο!" :cry: :roll: Μετά από αυτό για θερμοστάτη μίλαγα με το βλέμμα κάτω και ύφος πιτσιρικά που ζητά για πρώτη φορά τσόντα από τον περιπτερά (στα χρόνια μου δεν έίχε εφευρεθεί το ιντερνετ :-D) και οι απαντήσεις που εισέπραττα ήταν αναλόγου ύφους, πράγμα που δεν μπορώ να πω ότι δεν με αποκαρδίωσε. Όταν έφερνα την κουβέντα στις λάμπες UV ήμουν ήδη έτοιμος να φύγω τρέχοντας. Βέβαια υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι αρκετά ευαίσθητοι ώστε να μου δώσουν αρκετά αξιόπιστες συμβουλές για την φροντίδα της χελώνας και να μου πουν ότι δεν πολυκυκλοφορούν ενυδρεία ειδικά για χελωνάκια.

  Και στο μεταξύ τα μικρά πεινάνε, κρυώνουν ή υποφέρουν (ή όλα τα παραπάνω);;;;;
  Γιατί σας γράφω την μικρή πικρή μου ιστορία;;;

  Πέρα από την πλάκα, θα ήθελα να φροντίσω τα πλασματάκια αυτά όπως ατους αξίζει ή τέλος πάντων όσο καλύτερα μπορώ. Γι αυτό, θα εκτιμούσα αν κάποιος από τους φίλους του φόρουμ θα μπορούσε να πρσφέρει πληροφορίες για τα παρακάτω:
  -Υπάρχει κάποιος κτηνίατρος στην Αττική που να ξέρει από χελωνάκια;
  -Υπάρχει κάποιο κατάστημα που να πουλά ή κάποιος τεχνίτης που να κατασκευάζει υπεύθυνα ενυδρεία για το συγκεκριμένο είδος (το μη πανάκριβο θα εκτιμηθεί-δε λέω, να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται, αλλά αν είναι να κοστίσει κάνα πεντακοσάρικο-χιλιάρικο δεν τους αγοράζω καλύτερα εισιτήρια για το Μεξικό!;!;);
  -Πώς ξέρω ότι οι χελώνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη και δεν είναι άρρωστες;
  -Κάνει, αλήθεια, να τις αφήνουμε να πέφτουν σε νάρκη;
  -Γιατί τα πετ σοπ πουλάνε RES και όχι European Pond Terrapin που είναι και... ντόπιες και δεν ταλαιπωρούνται;
  -Σας έπρηξα με τις ερωτήσεις ή αντέχετε ακόμα;
  Τέλος, θα ήταν καλό να συγκεντρωθούν κάπου όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να φροντίσει σωστά (ή έστω αξιοπρεπώς) το συγκεκριμένο είδος, αν δεν έχει ήδη γίνει κάτι τετοιο. Θα εκτιμούσα δε οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να έχετε προκειμένου να φροντίζω πιο σωστά (ή έστω λιγότερο λάθος) τα χελωνάκια μου.
  Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή και για τυχόν συμβουλές!
  Καλό βράδι!

  ΥΓ: Συγνώμη για το κάπως δηκτικό ύφος, δεν επιθυμώ να στραφώ εναντίον των πετ σοπ ή των κτηνιάτρων, παρά μόνο να αναδείξω την μάλλον δυσανάλογη άγνοια που υπάρχει για τη φροντίδα των εξωτικών πετ σε σχέση με την εκτεταμένη εισαγωγή (αλήθεια από πού;;;) και διάθεσή τους στην ελληνική αγορά.
  Και πάλι καλό βράδι!
 2. Debby

  Debby New Member

  αφου καπου καπου τρωνε κ τα βλεπεις δραστηρια δεν το νομιζω να ειναι αρωστα..κ η δικια μου τωρα αρχιζει να πεφτει σε χημερεια ναρκη....αλλα επειδη αναβουμε τα καλορηφερ και ζεστενεται το δωματιο γινεται ποιο δραστηρια :D
 3. Γεια και πάλι...
  Τελικά τους πήρα ένα ενυδρείο 60 λίτρων με λαμπίτσα UV και όλα τα σχετικά... το ένα ξύπνησε και είναι ορεξάτο και δραστήριο. Το άλλο δεν ξανάρχισε να τρώει και δυστυχώς το βρήκα νεκρό 5-6 μέρες μετά... :( :( :( :( :( :( Στενοχωρήθηκα πολύ και απλά ελπίζω να μην έκανα κάτι λάθος που να το σκότωσε, είχα βάλει μόνο 4-5 εκ. νερό στους 26-27 βαθμούς και είδα ότι μπορούσε να βγάζει το κεφάλι του έξω...
  Τώρα το άλλο έχει μείνει μόνο του. Ξέρει κανείς αν μπορώ να βάλω ένα άλλο μέσα στο ενυδρείο; Μήπως υπάρχει φόβος να επιτεθεί το ένα στο άλλο; Πρέπει να προσέξω κάτι;
  Ευχαριστώ!
 4. servetas

  servetas New Member

  οταν καποια χελωνα πεφτει σε χειμερια ναρκη και ειναι αρρωστη η εστω κατι εχει μετα δεν ξαναξυπναει
 5. hamsteroula

  hamsteroula New Member

  Παναγιωτακη μου τι να σου πω δεν εχω ιδεα σημερα πηραμε 2 χαλωνακια αντικαταστατες της Μινι για την αδερφη μου( δικια της ηταν η Μινι οχι δικια μου)
  και με εβαλε η μανα μου να ψαχνω για αυτα στο ιντερνετ :lol: :lol: :lol: ! Αν εχει κανεις κατι ας μας πει!

Share This Page