Σαν τα χιόνια (άρθρο)

Discussion in 'Γενικά' started by aristea, Dec 17, 2007.

 1. aristea

  aristea Active Member

  Υπερβολές και μύθοι για τις αντοχές των σκύλων στροβιλίζονται μαζί με νιφάδες.
  Αρθρο του Γιώργου Φραντζεσκάκη από το περιοδικό Κ.
  Το βρήκα ενδιαφέρον για τα τετράποδα μας σε σχέση με το χιόνι και τη βροχή και το μεταφέρω.

  Μια δοκιμή θα μας πείσει αν τα σκυλιά μας θα απολάμβαναν μια βόλτα στο πιο αγνό φυσικό παγωτό.......
  Υπάρχουν σκυλιά υδροφοβικά που όχι μόνο δεν πατάνε το πόδι τους σε λίμνες και παραλίες, αλλά τρέμουν και στην ιδέα ακόμα να βγουν για κατούρημα όταν ψιχαλίζει.Από την άλλη υπάρχουν σκυλιά όπως ήταν ο Τσούι που όταν πρωτοήρθε σε επαφή με το χιονισμένο βουνό , αδέξιο κουτάβι ακόμα, λαίμαργος και φαταούλας, σάρωνε με τη στοματάρα του το απάτητο χιόνο το μασούλαγε νομίζοντας ότι είναι τροφή και -καθώς ο ουρανίσκος του πάγωνε σε βαθμό παραλυσίας-κοίταζε γύρω με απόρία προσπαθώντας να καταλάβει πως κάτι τόσο αφράτο και νόστιμο μετατρέπεται ακαριαία σε κατι σκληρό και παγωμένο.
  Κι επειδή είμαι σίγουρος ότι θα δοκιμάσετε την τύχη σας μία από αυτές τις χιονισμένες γιορτινές μέρες διαβάστε παρακάτω ορισμένα σημεία που θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας πριν εξορμήσετε.
  Στο εμπόριο κυκλοφορούνε "ειδικά" παπούτσια σκύλων από λάστιχο με ή χωρίς θερμική επένδυση. Αποφύγετέ τα. Τα πέλματα του σκύλου είναι έτσι φιαγμένα από τη φύση τους ώστε να μην πλήττονται ποτέ από κρυοπαγήματα. Από την άλλη ένα παπούτσι που το σκυλί δεν έχει μάλιστα συνηθίσει να φοράει θα καταφέρει μόνο ένα πράγμα: να κάνει το ζώο σας να πιστέψει ότι αυτό το νέο βασανιστήριο συνδυάζεται με τη βόλτα στο χιόνι.
  Δεν το θέλετε αυτό.....Στο εμπόριο υπάρχουν επίσης ρούχα θερμομονωτικά και αδιάβροχα που καλύπτουν τον κορμό του ζώου και ειδικά την ευαίσθητη περιοχή της κοιλιάς(που σε ορισμένες φυλές βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με το χιόνι και τα νερά στη διάρκεια της βόλτας). Εδώ οι γνώμες διχάζονται. Η άποψη μου είναι ότι όσο ένα σκυλί είναι υγιές παράγει έργο και καταναλώνει θερμίδες, η δική του μηχανή εσωτερικής καύσης φροντιζει για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σε λογικά επίπεδα. Ενα ρούχο θα του προσφέρει προστασία μόνον όταν το σκυλί διανυκτερεύει έξω ή μένει αδρανές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κι αυτό μόνο στην περίπτωση των φυλών με πολύ κοντό ή ανύπαρκτο τρίχωμα.

  Παραλείπω μία προσωπική του εμπειρεία που αναφέρει από την Νορβηγία μπρρρρ..........

  Μιλώντας γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα σκυλιά έχουν αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες πολύ πέρα από ότι μπορούμε να φανταστούμε. Ενα κατάλυμα μακριά από ρεύμα με προστασία από το νερό (γιατί ένα βρεγμένο τρίχωμα χάνει τα 9/10 της μονωτικής του ικανότητας)είναι συνήθως ότι χρειάζεται για τις στιγμές ξεκούρασης τους αν δεν έχουν συνηθίσει να κοιμούνται μέσα στο σπίτι(που για πολλούς άλλους λόγους είναι προτιμότερο). Εξω στο χιόνι τον αέρα ακόμα και τη βροχή τα σκυλιά βρίσκονται στο φυσικό του περιβάλλον και αν νιώσουν δυσάρεστα θα φροντισουν να σας το δείξουν. Οσο φαίνονται ενθουσιασμένα και χαρούμενα αφήστε τα να ξοδέψουν την ενέργεια που τους περισσεύει. Φροντίστε μόνο μετά το τέλος της βόλτας να στεγνώσετε το τρίχωμα τους με μια πετσέτα ή ενα πιστολάκι μαλλιών. Θα σας ευγνωμονούν και θα το καταλάβετε........

Share This Page