Σχετικά με πνίχτες και training discs

Discussion in 'Απορίες' started by dafni, Jul 11, 2008.

 1. dafni

  dafni New Member

  Έρευνα για τους "πνίχτες" στην εκπαίδευση σκύλων
  (σχολιάζει ο Γιάννης Αραχωβίτης , επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων)

  Σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Γερμανία σχετικά με την χρήση του «πνίχτη» στην εκπαίδευση των σκύλων.

  · 100 σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα
  · 50 είχαν τον κλασικό πνίχτη (συρόμενος)
  · 50 είχαν «αγκαθωτό πνίχτη»
  · Τα σκυλιά παρακολουθήθηκαν για όλη τους την ζωή
  · Με τον θάνατο κάθε σκυλιού γινόταν αυτοψία
  · Από τα 50 με τον κλασικό πνίχτη , τα 48 είχαν τραύματα στον λαιμό, στην τραχεία ή την πλάτη. 2 εξ αυτών είχαν προβλήματα εκ γενετής. Τα άλλα 46 είχαν προκληθεί από την χρήση του πνίχτη.
  · Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα από την χρήση αγκαθωτού πνίχτη.
  (Η πληροφορίες για την πιο πάνω έρευνα είναι από το σεμινάριο της κ. Anne Marie Silverton)

  Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τους πνίχτες στην πραγματικότητα «πνίγουν» τα σκυλιά τους. Μερικοί φορούν τους πνίχτες στα σκυλιά όλοι την ώρα , κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο επειδή ο πνίχτης πιάνετε εύκολα σε διάφορα αντικείμενα και το σκυλί στραγγαλίζεται.

  Η επιθετικότητα και τα προβλήματα συμπεριφοράς συμβαίνουν επειδή ο πνίχτης «στραγγαλίζει» το σκυλί. Αν κάποιος σφίξει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό σας αμέσως νοιώθετε άβολα και φοβάστε. Έτσι και χειρότερα νοιώθει το σκυλί κάθε φορά που τραβάτε τον πνίχτη. Ένα σύνηθες σενάριο είναι το ακόλουθο: Ένα άλλο σκυλί σας πλησιάζει και εσείς τραβάτε το λουρί του σκυλιού σας , σφίγγοντας τον πνίχτη, γιατί αυτό προσπαθεί να πάει προς το άλλο σκυλί. Αυτό επαναλαμβάνεται μερικές φορές και γρήγορα το σκυλί σας αναπτύσσει φοβία και επιθετικότητα προς τα σκυλιά γιατί τα συνδυάζει με τον πόνο που νοιώθει στο λαιμό του από τον πνίχτη. Η εκδήλωση επιθετικότητας με την σειρά της τιμωρείται με ακόμη δυνατότερα τραβήγματα του λουριού και σύντομα τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας και το σκυλί έχει σχεδόν καταστραφεί , καταδικασμένο σε συνεχή τιμωρία , αγωνία και καβγάδες και πολλές φορές στην ευθανασία. Αν η επιθετικότητα κατευθυνθεί και προς άλλες καταστάσεις συχνά τα θύματα είναι και οι άνθρωποι.
  Θυμηθείτε , ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείτε τον ένα τύπο πνίχτη ή τον άλλο , είτε απλώς ένα κανονικό λουρί το οποίο όμως το χρησιμοποιείτε για να «διορθώνετε / τιμωρείτε» τραβώντας τον σκύλο σας κάθε φορά που δεν συμπεριφέρεται «σωστά» , στην πραγματικότητα δεν του μαθαίνεται να μην τραβάει. Το τράβηγμα είναι συμπεριφορά που δεν πρέπει να την αφήνουμε αναπτύσσεται και να γίνεται συνήθεια. Κάθε φορά που το σκυλί σας τραβάει, σταματήστε και βαδίστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που αν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα και σωστά το σκυλί σας θα μάθει να περπατάει χαλαρά δίπλα σας. Η χρήση του πνίχτη όχι μόνον δεν είναι αναγκαία αλλά είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του σκυλιού σας. Πολλές δε φορές τις συνέπειες τις «πληρώνουν» άλλα σκυλιά και άνθρωποι που πέφτουν θύματα τις επιθετικότητας του σκύλου που προήλθε από την χρήση των τόσο αναχρονιστικών και μη ζωοφιλικών τεχνικών (διορθώσεις μέσω πνίχτη).

  http://www.gooddog.gr/arthra.html
 2. Kopros

  Kopros New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Βρισκω το αρθρο υπερβολικό! Ο Σχολιαστής διατηρεί μια επιχείρηση βασιζόμενη κυρίως σε κέρδη μέσω ψωνισμένων φιλόζωων(οχι στο 100% φυσικά)...η τεχνική της "θετικής εκπαίδευσης" που πλασσάρει κάνοντας τα ζώα κοιλιόδουλα και ζητιάνους έχει ώς ορόσημο τον πλήρη αποκλισμό "βίας" στα σκυλιά...ο τρόπος για μένα δεν είναι σε όλα το ταπεράκι και το εκνευριστικό κλίκερ....και αυτό φένεται απο σκυλιά εκπεδευμένα απο τον κυριο....εαν η εκπαιδευση γίνεται με τον ιδανικό σκύλο , τον ιδανικό χειριστή και τις ιδανικές συνθήκες τότε ίσως να λειτουργούσε η επιβράυευση ώς το μόνο μέσω εκπαίδευσης ενώς σκύλου....(παω να συνεχισω τις βουτιές μου :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: )
 3. aristea

  aristea Active Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  @Kopros
  Οσο υπερβολικό μπορεί να ειναι το αρθρο αλλα τοσο ειναι η κρίση σου.
  Το κλικερ ειναι ενα εκπληκτικό εργαλείο αρκει να χρησιμοποιηθεί σωστά.
  Αν κατι δεν σου αρεσει στον εκπαιδευτή δεν σημαίνει οτι μπορείς να κρίνεις και τη μεθοδο, ελαφριά την καρδία.

  Αντε, καλα μπάνια ;-)
 4. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Δεν θα σχολιάσω το άρθρο για χάρη των "αρπαχτών"...
 5. dafni

  dafni New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Διαφωνείτε σε κάποιο από τα σημεία του άρθρου; Ή απλά διαφωνείτε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο;
  Προσωπικά προτιμώ ένα κοιλιόδουλο και ζητιάνο σκύλο από έναν φοβισμένο που έχει μάθει να υπακούει ώστε να μην πονέσει.
 6. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Όσο λίγο έχεις δει τη Ramone τη θεωρείς φοβισμένη???
  Εγώ προσωπικά προτιμώ ένα σκύλο που σε ακούει γιατί γουστάρει και όχι που σε ακούει γιατί θα ανταμοιφθεί με φαγητό (μιλάω συγκεκριμένα για φαγητό και όχι για ανταμοιβή γενικά). Νομίζω ότι προσβάλλω το σκύλο μου αν τον κάνω παιδί των φαναριών...

  Και το ότι ένα σκυλί δεν έχει εκπαιδευτεί με αυτή τη μέθοδο δε σημαίνει ότι έχει υποστεί βία. Εγώ εκεί έχω ένσταση! Δεν είναι άσπρο - μαύρο... ;-)

  ps. Ξέρω έκανα σχόλιο, όπως και ο Σωτήρης... Πλιζ ας μην συνεχίσουμε προσωπικά με το συγκεκριμένο εκπαιδευτή το θέμα θα αναγκαστώ να σβήσω posts. Actually θα κάνω edit και τα παραπάνω...

  edit: Βασικά τι edit να κάνω... Πρέπει να το σβήσω όλο και θα χαλάσουμε την κουβέντα. Θερμή παράκληση μην το συνεχίσουμε προσωπικά! ;-)
 7. dafni

  dafni New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Κατερίνα δεν διαφωνούμε ;-)
  παρόλα αυτά το άρθρο δεν αναφέρει πουθενά το φαγητό. Είναι μια έρευνα για τους πνίχτες και μέχρι εκεί, δεν δίνει λύσεις ούτε προτείνει την επιβράβευση με φαγητό. Αν ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής έχει μόνο αυτή την μέθοδο ούτε το γνωρίζω ούτε με ενδιαφέρει. Αλλά ο πνίχτης είναι μια μορφή βίας, κάνει ζημιά στο σκυλί και δυστυχώς πνίχτες χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, για αυτό το έβαλα το άρθρο.
  Τέλος πάντων αν θες σβήσε και όλα τα σχόλια εμένα δεν με πειράζει.
 8. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Εξαρτάται πώς χρησιμοποιείται ο πνίχτης. Όπως όλα είναι εργαλείο δεν είναι πανάκεια... (χαίρομαι που συμφωνούμε :razz: )
 9. noela

  noela New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Για να μη λέμε ότι θέλουμε και τα ισοπεδώνουμε όλα...

  Study of Prong Collars in Germany (Information about study taken from an Anne Marie Silverton Seminar)

  o 100 dogs were in the study. 50 used choke and 50 used prong.The dogs were studied for their entire lives. As dogs died, autopsies were performed.
  o Of the 50 that had chokes, 48 had injuries to the neck, trachea, or back. 2 of those were determined to be genetic. The other 46 were caused by trauma.
  o Of the 50 that had prongs, 2 had injuries in the neck area, 1 was determined to be genetic. 1 was caused by trauma.

  Δεν είμαι φαν κανενός είδους πνίχτη. Είναι γεγονός ότι τα prong collars δε δημιουργούν προβλήματα συγκριτικά κι ας μη μου αρέσουν. Υπάρχει κι ένα τρίτο είδος "πνίχτη" το οποίο δεν αναφέρεται, το οποίο είναι σαν το prong collar από την άποψη του ότι έχει δεύτερο κύκλο που λειτουργεί σα στοπ και δε πνίγει τον σκύλο. Η διαφορά είναι ότι δεν έχει "αγκάθια". Μπορείς κάλλιστα να προκαλέσεις ζημιά στο σκύλο σου και με απλό κολλάρο αν δε του φοράς στηθόλουρο αλλά ούτε αυτό αναφέρεται. Ακόμα και με halti έχουν αναφερθεί προβλήματα.
  Ο πνίχτης κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι εργαλείο εκπαίδευσης αλλά εργαλείο διόρθωσης και δε θα έπρεπε να το χρησιμοποιεί ο καθένας χωρίς να γνωρίζει τον σωστό τρόπο. Σε κάποια σκυλιά αρκεί η εκπαίδευση και η διόρθωση με πιο light τρόπους. Κάποια άλλα σκυλιά είναι πιο δύσκολα και αφού εξαντληθεί εκπαίδευση θα χρειαστούν και διόρθωση. Αν επιθυμούμε την πλήρη υπακοή, τη φάση της εκπαίδευσης πρέπει να ακολουθήσει η διόρθωση.
 10. platon

  platon Σκύλος

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  υπάρχει κάπου αναλυτικά αυτή η έρευνα ?
 11. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Όυ γιες... Σχετικό link, κάτι?
 12. noela

  noela New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Δεν έχω κάτι παραπάνω από ότι μπορείς να βρεις με ένα search στο internet. Παντού όμως θα το βρεις ολόκληρο και όχι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας, όπως μας βολεύει. Είναι συγκριτικό ανάμεσα στους δύο τύπους κολλάρων και όχι έρευνα για να πείσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πνίχτες. Η Anne Marie Silverton είναι γνωστή κι επιτυχημένη στο χώρο και κάνει σεμινάρια απ΄ όπου έχουν πάρει σημειώσεις. Δεν γνωρίζω αν έχει δημοσιεύσει την έρευνά της.
 13. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Μάλιστα... Πφφφ, όπως μας βολεύει λοιπόν, once again σε τούτο το μάταιο κόσμο! :rolleyes:
  Γενικά είμαι άπειρα επιφυλακτική με άρθρα που επικαλούνται έρευνες χωρίς να δίνουν πηγές και στοιχεία αυτών.
 14. noela

  noela New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Και πολύ καλά κάνεις! Δεν νομίζω ότι την έχει δει ποτέ κανείς αυτήν την έρευνα. :-D Επιπλέον το ιντερνετ είναι πηγή πληροφόρησης και ... παραπληροφόρησης. Απλά μου τη δίνει το επιλεκτικό copy-paste που μάλιστα προχωράει και σε διαστρέβλωση/παραποίηση.

  Η γνώμη μου είναι αν χρησιμοποιούμε πνίχτη, να χρησιμοποιούμε τον τύπο με το στοπ και η χρήση του να είναι για προσοχή κι επίπληξη και όχι για πνίξιμο. Τουτέστιν, πνίχτες υφασμάτινοι, βελούδινοι κλπ είναι λάθος καθώς δεν κάνουν ήχο αλλά πνίγουν.
 15. Kopros

  Kopros New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  συμφωνω πληρως με noela!
 16. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Κι εγώ συμφωνώ με Σωτήρη που συμφωνεί με την Έφη και εδώ να τονίσω αυτό που λες με τους υφασμάτινους πνίχτες οι οποίοι είναι χείριστη επιλογή. Προσωπικά την πάτησα και πάω γι' άλλο κολλάρο! 2-3 φορές το χρησιμοποίησα... No use... ;-)
 17. platon

  platon Σκύλος

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Μάλλον θα συμφωνήσω και εγώ, αλλά... διαβάζω όλη την ώρα για "σωστή χρήση πνίχτη", για "χρήση πνίχτη για διόρθωση" και κανένας δεν έχει γράψει πια είναι αυτή η σωστή χρήση.
  Το αποτέλεσμα πιο είναι, να αγοράζει ο καθένας έναν πνίχτη και να πειραματίζεται στο σκυλί του, επειδή αυτό τραβάει στην βόλτα και εκτός από το ότι "ο πνίχτης δεν κάνει τίποτα", να έχουμε και το "είναι θηρίο αυτό... στη βόλτα, ακόμη και με πνίχτη, σηκώνετε σούζα στα πίσω πόδια".

  Μήπως θα ήταν καλό να γράψει κάποιος για την σωστή χρήση ? Κάποιους από τους εκπαιδευτές μας... Noela ? :roll: :-D
 18. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Καλό θα είναι τη σωστή χρήση να την μαθαίνουμε στην πράξη από εκπαιδευτές και όχι μέσω forum. Πάντα είναι διαφορετική η περιγραφή από την πράξη, γι' αυτό λέμε ότι ο εκπαιδευτής εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη και όχι το σκύλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρέπει αυθαίρετα να αγοράζει πνίχτη θεωτώντας ότι ο σκύλος θα σταματήσει να τραβάει, απλά δεν υπάρχει περίπτωση και μόνο χειρότερο κακό θα κάνει στο ζώο του... ;-)

  Το πιο βασικό της χρήσης πάντως είναι ο πνίχτης να μην είναι ποτέ τεντωμένος και να φοριέται μονάχα κατά τη διάρκεια της βόλτας, αλλιώς και χάνει το νόημά του και μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος!!!
 19. Kopros

  Kopros New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Επισεις η βασικη του λειτουργια οταν χρησημοποιειτε για διωρθωση ειναι να "σοκαρει" και να δημιουργει μια στιγμιαια δυσανασχετηση στον σκυλο και οχι να τον πνιγει....
 20. gikkat

  gikkat New Member

  Re: Σχετικά με τους πνίχτες

  Ούτε καν! Υπενθύμιση απλή... :wink:

Share This Page