Σόγια με σάλτσα και ρύζι

Discussion in 'Συνταγές... γιατί όχι? :)' started by Marin, Apr 28, 2008.

  1. Marin

    Marin Administrator

    Υλικά:

    - Μισή σακούλα σόγια σε κομμάτια (θα τη βρείτε στο σ.μάρκετ σε σακουλάκι ως Σόγια Κεμπάπ)
    - Ελαιόλαδο
    - 1 μεγάλο κρεμμύδι
    - Μανιτάρια κονσέρβας ή βάζου
    - 2-3 πιπεριές χρωματιστές
    - 1 καρότο
    - Αλάτι-Πιπέρι και αρκετά μπαχαρικά, όπως κρόκος Κοζάνης, θυμάρι, κάρυ, πιπέρι ολόκληρο
    - Κρασί λευκό 1 ή και 1,5 ποτήρι
    - Τοματάκια ολόκληρα
    - Ρύζι basmatti ή ρυζότο

    Βράζουμε 3 ποτήρια νερό και προσθέτουμε 1 ποτήρι σόγια. Όταν πάρει βράση, την κατεβάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. Μετά τη ξεπλένουμε πολύ καλά 3-4 φορές, μέχρι να δούμε πως δε βγάζει άλλο καφέ χρώμα και καθόλου μαύρες κουκίδες.

    Στύβουμε τη σόγια πολύ καλά, τη βάζουμε στη κατσαρόλα με λάδι και τσιγαρίζουμε για αρκετή ώρα. Λόγω του ότι η σόγια έχει πολύ νερό ακόμα και μετά το στύψιμο, θα χρειαστεί αρκετή ώρα τσιγάρισμα, γιαυτό την αφήνουμε στη φωτιά περίπου για 15 λεπτά.

    Μετά βάζουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε στη διάρκεια αρκετό αλάτι, πιπέρι και λίγο από τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

    Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να βράσουν όλα τα υλικά μας μαζί με το κρασί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.

    Το φαγητό είναι έτοιμο όταν η ντομάτα έχει δέσει με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές φορές τη σάλτσα (όχι με το ίδιο σαλιωμένο κουτάλι αν έχετε καλεσμένους :)) ώστε να σιγουρευτείτε πως έχετε βάλει σωστές δόσεις μπαχαρικών.

    Τips:

    1. Η σόγια χρειάζεται αρκετό αλάτι
    2. H σόγια χρειάζεται πολύ καλό ξέπλυμα και πολύ καλό στίψιμο
    3. Μη βάλετε πολύ κάρυ γιατί θα καλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις.

    Σερβίρετε με ρύζι basmatti ή ρυζότο και παρμεζάνα. Συνδυάζεται τέλεια με λευκό κρασί και μαύρο ψωμί. Για σαλάτα προτιμήστε ρόκα και ντομάτα.




    Θα προτιμούσα να μη δω τη συνταγή αυτή σε όλα τα websites συνταγών γιατί την έγραψα τώρα, δεν είναι από κάπου.

    Enjoy!

    Μαρίνα
  2. aristea

    aristea Active Member

    Επιτέλους :)
    Η συνταγή ειναι απαιχτη δια χειρός της κυρίας :-D

Share This Page