Σκέφτομαι να πάρω σκύλο για πρώτη φορά και έχω κάποιες απορίες.

Discussion in 'Απορίες' started by xristi190, Jan 22, 2017.

 1. xristi190

  xristi190 New Member

  Καλησπέρα σε όλους! είμαι η Άννα, 18 χρονών, και μπήκα στο φόρουμ για να ενημερωθώ απο άρθρα και διάφορα θέματα για την εκπαίδευση και την ανατροφή του σκύλου. Συγκεκριμένα γράφτηκα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις της οποίες δεν έχω βρει ξεκάθαρη απάντηση και είμαι πολύ μπερδεμένη. Συγνώμη για το πολύ μεγάλο θέμα όμως εξηγώ με λεπτομέρειες και θέλω εξίσου λεπτομερείς απαντήσεις και συμβουλές. Σκέφτομαι να πάρω ένα σκυλάκο όμως δεν είμαι 100% σίγουρη γιατί είναι μια ψυχή με τεράστια ευθύνη και απαιτεί πάρα πολλά.. όμως.. πιστεύω οτι είναι μια όμορφη παρέα, μπορεί να γίνει ενα επιπλέον μέλος της οικογενείας και είναι όμορφο να μεγαλώνεις ενα πλασματακι. Αν δεν ενημερωθώ πλήρως και δω οτι δεν μπορώ να τα καταφέρω δεν θα πάρω γιατι έχω βιώσει κάποια πράγματα που αναφέρω πιο κάτω και δεν θέλω να ξαναγίνουν. θέλει πολύ σκέψη και θέλω βοήθεια.. γιαυτό αν μπορείτε να με βοηθήσετε στης απορίες μου.

  Να ξεκινήσω να πω ότι πριν ένα χρόνο φιλοξένησα στο σπίτι μου ενα κουταβάκι αρσενικό περίπου 2-3 μηνών.. (spitz η ράτσα του) ενός κάλου μου φίλου που θα έφευγε για δυο μέρες.. (να σημειώσω οτι ο φίλος μου νόμιζε οτι ήταν Πομεράνιαν και αργότερα εγω το έψαξα και έμαθα οτι ήταν Σπιτζ)
  Δεν ήταν και η πιο ευχάριστη εμπειρία καθώς δεν ήξερα απόλυτος τίποτα και το σκυλάκι ήταν μωρό.. Το καημένο κατούραγε παντού.. του έδωσα γάλα μην ξέροντας οτι δεν κάνει και στη συνεχεία έκανε εμετό.. δάγκωνε τα παπούτσια και τα χεριά και το βράδυ έκλαιγε συνεχώς. Δεν με είχε ενημερώσει ο ιδιοκτήτης του για τίποτα. Μέτα απο αυτό το συμβάν δεν μου πέρναγε καν η ιδέα να πάρω δικό μου γιατι πίστευα οτι έτσι είναι τα πράγματα και είναι τόσο δύσκολο και αδύνατον η ανατροφή ενός σκυλιού.
  Περνούσαν οι μέρες το σκυλί επέστρεψε στον ιδιοκτήτη όμως εγώ ανησυχούσα και επειδη είδα οτι και ο φίλος μου δεν ειχε ιδέα σε τίποτα έκατσα έψαχνα στο ίντερνετ βρήκα θέματα, ρώτησα γνωστούς μου που ήξερα οτι έχουν σκύλο και γενικά προσπάθησα να μάθω τι γίνετε για να τον βοηθήσω και αυτόν και το σκύλο. Ο σκύλος δυστυχώς μεγάλωσε χωρίς εκπαίδευση καθώς ο φίλος μου έμενε σε βουνό και τον είχε όλο έξω.. έμαθα όμως οτι ήταν δραστήριο και έξυπνο σκυλί.

  Για να συνεχίσω δεν έχω και πολύ ωραία εμπειρία με τα σκυλιά όμως ξέρω οτι είναι απίστευτα υπέροχα πλάσματα και αν τα εκπαιδεύσεις είναι δώρο θεού προς τους ανθρώπους. Δεν θέλω να μείνω σε αυτήν την εικόνα που είχα παρόλο που ήταν τόσο άσχημη.. Θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσω το δικό μου σκυλάκι, να το εκπαιδεύσω όσο πιο σωστά γίνετε και να το μεγαλώσω εγώ, μονή μου.

  Τώρα στο τι έχω μάθει.. Και που έχω απορίες.
  • -Ξέρω οτι αν πάρω σκυλί θα είναι ενήλικο για να μπορέσω να το εκπαιδεύσω πιο γρήγορα. Θα είναι μικρο σε μέγεθος καθώς το σπίτι μου είναι μικρο αν και μου αρέσουν και τα μεγάλα σκυλιά όμως ξέρω οτι θα παιδευτεί πολύ ενα μεγαλόσωμο σκυλί στο σπίτι μου γιαυτό πιστεύω ενα μικρο θα είναι οτι πρέπει.
  • -Ξέρω ότι θέλει επισκέψεις στον κτηνίατρο, κόψιμο στα νύχια και κούρεμα κάθε λίγο καιρό
  • -Δεν ξέρω κάθε πότε..
  • -Έχω μάθει πως υπάρχουν πάνες για την ανάγκη του σκύλου και ένα υγρό που το βάζεις στην μύτη και στην πάνα και
  • πάει και τα κάνει εκεί πάνω.(έχω ακούσει οτι αυτό γίνετε αμέσως και είναι κάτι που θα με διευκόλυνε πολύ καθώς έχω ιδιαίτερο άγχος για το θέμα της τουαλέτας)
  • - Δεν έχω μάθει απο πια ηλικία πρέπει να γίνει αυτό, Πως γίνετε αυτό και θα ήθελα μια διευκρίνιση σε αυτό το θέμα καθώς ψάχνω και το μόνο που βρίσκω είναι θέματα για την τουαλέτα του σκύλο καθώς βγαίνει βόλτα.
  • -Ξέρω οτι το καλοκαίρι θα βγάζω την πάνα στο μπαλκόνι και το χειμώνα στο μέσα σπίτι σε ενα σημείο μακρυά απο εκεί που τρώει και κοιμάται.
  • -Δεν έχω μάθει κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζω την πάνα.
  • -Ξέρω οτι θα το βγάζω μια μεγάλη βόλτα το πρωί η το απόγευμα (κανονικά θέλει τουλάχιστον 2-3 φορές) μια μεγάλη πιστεύω θα είναι εντάξει.
  • -Ξέρω οτι θέλω την ανάγκη του να την κάνει στην πάνα και στην βόλτα το θέμα είναι δεν ξέρω αν γίνετε αυτό η πρέπει να είναι το ένα η το άλλο.. Εκει θέλω λίγο προσοχή.. Εγω θέλω πιο πολύ στην πάνα.
  • -Ξέρω οτι το σκυλί πρέπει να κοινωνικοποιηθεί και αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να βγαίνει βόλτα (με μεγάλη προσοχή πάντα για τα μεγαλύτερα αδέσποτα σκυλιά.) αν κοινωνικοποιηθεί είναι πιο φιλικό εχω ακούσει και πιο συνετό? ας το πω έτσι..
  • -Ξέρω οτι εκτός απο την τουαλέτα πρέπει να τον εκπαιδεύσω να μην τρώει τα έπιπλα, πολύ σημαντικό επίσης να μην δαγκώνει. (νομίζω οτι αν μασάει παιχνίδια δεν θα μασάει ανθρώπους και αν το κάνει θα πρέπει να φωνάζω η να τον απομακρύνω απο κοντά μου για λίγο).
  • -Ξέρω οτι θέλει πολύ σημασία και πολλά παιχνίδια για να είναι ευτυχισμένο.
  • -Ξέρω οτι θα του κάνω στείρωση και όλα τα εμβόλια απαραιτήτως (αν δεν τα έχει ήδη.)
  • -Ξέρω οτι εκπαιδεύονται με κεράσματα και υπομονή. (γιαυτό βλέπω βίντεο στο youtube)
  • -Ξέρω οτι πρέπει να του φωνάζω οταν τον πιάνω επ αυτοφώρω να κάνει κάτι που δεν πρέπει και όχι μετά. (Σε καμιά περίπτωση δεν το βαράμε.)
  • -Ξέρω οτι θέλει ιδικό σαμπουάν για σκύλους στο μπάνιο.
  • -Δεν ξέρω κάθε πότε θέλει μπάνιο. επίσης θέλω να μου πείτε πως μπορώ να πλένω τα δόντια του.
  • -Ξέρω οτι θα του πάρω δικό του κρεβατάκι το οποίο θα ήθελα να είναι διπλά στο δικό μου για να μην αισθάνεται μόνο του.
  • -Ξέρω οτι η τροφή είναι ανάλογα τη ράτσα του και το μέγεθος του.
  • -Ξέρω οτι θα θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί να μάθει το σπίτι και τους ανθρώπους που μένουν εκεί (Είμαστε εγώ και άλλα 2 άτομα)
  • -Θα ήθελα να το μάθω επίσης να μην σκαρφαλώνει στους ξένους ανθρώπους, στους καναπέδες και στα κρεβάτια.
  • -Ενα θέμα επίσης που με απασχολεί έχω ακούσει οτι υπάρχουν κάποια σαν κλουβιά που τους βάζεις όταν λείπεις.. Εγώ δεν λείπω πολλές ώρες απτό σπίτι σχεδόν καθόλου και δεν θα ήθελα να αισθάνεται άσχημα αν κάνει να του πάρω κλουβί.. Γιαυτό θα ήθελα να γνωρίζω γιαυτό το θέμα.
  • -Θα ήθελα να μου προτείνετε ήρεμες, φιλικές, μικρόσωμες ράτσες.
  • Τελος ξέρω οτι θέλει αγάπη φροντίδα και υπομονή και έχω όλη την καλή πρόθεση και διάθεση να του δώσω.
 2. marich

  marich Active Member

  καλωσ ορισεσ !
  τα νυχια θα του τα κοβει ο κτηνιατροσ οταν τα βλεπεισ εσυ πωσ εχουν μεγαλωσει κουρεμα χρειαζεται το καλοκαιρι για να μην ζεστενεται , οταν ερθει το σκυλι στο σπιτι θα εχεισ τοποθετησει μια πανα μεσα στην τουαλετα και θα το κλισεισ εκει για 1 λεπτο αυτο θ α το κανεισ τισ πρωτεσ μερεσ μεχρη να μαθει πωσ εκει ειναι η τουαλετα του και μολισ κανεισ τα απαραιτητα εμβολια και ο κτηνιατροσ σου πει πωσ μπορεισ να το βγαζεισ βολτα τοτε εσυ θα επιλεξεισ αν ο σκυλοσ θα τα κανει στην πανα η αν εσυ θα τον μαθεισ να τα κανεισ εξω στην βολτα δηλαδη να το βγαζεισ βολτα 30 λεπτα το πρωι 20 -30 λεπτα το μεσημερι και 30 λεπτα το βραδυ ! ομωσ βγαζοντασ τον βολτα θα τον κοινοποιησεισ πιο γρηγορα ! την πανα την αλλαζουμε ανα καθε 2-3 μερεσ .λιγο δυσκολα θα το μαθεισ να μην δαγκωνει ειδηκα αν ειναι μωρο ! οταν παει να σε δαγκωσει θα του βαζεισ ενα παιχνιδι στο στομα και θα του λεσ ΜΗ . θα τον κανεισ μπανιο μια φορα τον μηνα το πολυ δυο οχι παραπανω επειδη δεν κανει καλο στο δερμα οσο για τα δοντια εγω του δινω ειδηκα κοκαλακια . εγω πρωσοπικα θεωρω πωσ δεν ειναι κακο να ανεβαινει πανω στουσ καναπεδεσ η στα κρεβατια αρα δεν μπορω να σε βοηθησω σε συτην την ερωτηση . θα σου προτεινα να μην του παρεισ κλουβι για την ωρα που θα λειπεισ . εγω θα σου προτεινα να υοθετησεισ ενα αδεσποτα σκυακι τοσα υπαρχουν στουσ δομουσ , στα κυνοκομεια και στισ φιλοζωηκεσ οργανοσεισ που ειναι κριμα να πεθαινουν χωρισ να βρουν ενα ατομα που θα τουσ εκπληρωσει τα ονειρα και τισ ελπιδεσ τουσ !!!!!!
  αυτη ειναι η γνωμη μου τωρα εσυ διαλεγεισ! ελπζω να βοηθησα !!!!
 3. xristi190

  xristi190 New Member

  Καλησπέρα θα ήθελα να πω καταρχάς ενα μεγάλο ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το θέμα μου και μου έγραψες κάποια πράγματα εδω.
  Πραγματικά το εκτιμώ και επίσης δεν περίμενα τόσο γρήγορα απάντηση. Έκατσα τα έβαλα όλα κάτω. έχω ρωτήσει τα ίδια πράγματά και σε άλλα φορουμς για να έχω πιο πολλές συμβουλές, βλέποντας της απαντήσεις και συνειδητοποιώντας την όλη κατάσταση έβγαλα αυτό το συμπέρασμα.. Δεν θα πάρω σκύλο. Ένα σκυλάκι είναι πολύ όμορφη παρέα, είναι ωραίο να σώζεις μια ψυχή απτό δρόμο και από διάφορες καταστάσεις... Και εγώ η ίδια είπα οτι έχω όλη την καλή διάθεση και πρόθεση να του δώσω αγάπη, φροντίδα και σπίτι.. δυστυχώς ένας σκύλος δεν θέλει μόνο αυτά. Έχει υποχρεώσεις πάρα πολύ μεγάλες, είναι μια τεράστια δέσμευση και πρέπει να του δόσεις το 100% σου για να είναι και εκείνος ευτυχισμένος και εσύ.. Γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι εύκολο να εκπαίδευσις ενα σκυλί, πρέπει να έχεις οικονομική άνεση για τον κτηνίατρο την τροφή του, τον εκπαιδευτή του γιατί όχι? αν δεν θα μπορούσα να το εκπαιδεύσω, και οτι προκύψει κάτι που εγώ δυστυχώς δεν έχω.. Πίστευα ότι θα τα κατάφερνα κόβοντας κάποια λευτά για της δίκες μου ανάγκες όμως δεν είναι ετσι. Πρέπει να έχεις στο νου σου και τι θα γίνει στο μέλλον.. Θα πρέπει να σπουδάσω, οχι τώρα πολύ αργότερα αλλά και πάλι το σκέφτηκα και αυτό.. το σκυλί θα αναγκαζόταν να μένει μόνο του για κάποιες ώρες.. Όντως το ήθελα πάρα πολύ. Όντως πίστευα οτι αν τα φέρω ετσι και αν τα φέρω αλλιώς θα μπορέσω να το συντηρήσω. το συμπέρασμα μου είναι οτι για μια τόσο μεγάλη απόφαση (υιοθεσία ενός ζώου) δεν πρέπει να είναι κάποιος με το σκεπτικό οτι ίσως και να τα καταφέρει. Πρέπει να είναι σίγουρος.
  Είδα πολλούς ανθρώπους να μου λένε μπράβο σου που ενημερώνεσαι και το ψάχνεις πριν πάρεις σκύλο. Έτσι πρέπει όλοι να κάνουμε. Και ιδικά όταν κάποιο παιδί η κάποιος πολύ ενθουσιασμένος ειναι αποφασισμένος να πάρει, πρέπει να το ψάξει!!! αλλιώς δεν θα έχει καλο τέλος η ιστορία και μια ψυχή θα το πληρώσει.. αφήστε να έχει μια καλύτερη τύχη απο κάποιον άλλον. Αυτά απο μένα και πάλι ευχαριστώ να είσαι καλά και να δίνεις απαντήσεις σε ανθρώπους που ψάχνουν και θέλουν βοήθεια.
  marich likes this.
 4. Πάντα θα έχεις κάτι να κανεις πέρα απο το να είσια σκυλογονέας. Σπουδές, αθλητισμός, εργασία, Γάμος και δημιουργία οικογένειας. Έναςσκύλος δεν σε εμποδιζει σε αυτά. Ούτε είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης. 3 βόλτες θέλει ημερησίως, τουλάχιστον 1 ώρα να ασχολείσαι μαζί του εκτός της βόλτας, και να κάθεται και να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο μαζί σου και με την οικογένεια που θα κάνεις.
  marich likes this.
 5. Επίσης, υπάρχουν τόσα παρατημένα στο δρόμο σκυλάκια και γατάκια, που εκλιπαρούν για μια γωνιά και λίγο φαγητό. Σε παρακαλώ μην σκέφτεσαι οτι θα το τρέχεις στον κτηνίατρο μέρα παρα μέρα, ούτε οτι θα πληρωνεις...εκπαιδευτή. Υιοθετούμε για να σώσουμε ένα ζωάκι σε ανάγκη. Δεν είναι κάποοιο ακριβό...σπορ. Τροφές υπάρχουν απο 1 ευρώ το κιλό, τοχάπικάθε 3 μήνες κοστίζει γύρωσ τα 3 ευρώ, και είναι και τα εμβόλια κάθε χρόνο, γύρω στα 30 ευρω. Αυτά είναι λιγότερα απο όσα δίνεις για...ίντερνετ.
 6. Συμφωνώ για τα νύχια και το μπάνιο, αν και κάποιες ράτσες με διπλό δέρμα,πχ. Λαπραντόρ χρειάζονται μπάνιο πολύ σπάνια. όσα για τα άλλα που γράφεις.....Δεν έχουμε όλοι μπανιο όσο το σαλόνι. Στο δικό μου ούτε...καλάθι αχρήστων δεν υπάρχει, διότι βρέχεται απο το ντουζ ή τον νιπτήρα. Όλα είναιε ξαιρετικά κοντάμεταξύ τους. Πόσο μάλλον, πάνα! Εγώ την έχω την πάνα κάτω απο το κρεβάτι που κοιμόμαστε όλοι μαζί.
 7. Και εγώ νέα είμαι,ωκαλώς ορίσαμε!!!
  Λοιπόν....
  Συμφωνώ με την προλαλήσασα, θα κάνεις μεγάλο καλό εάν υιοθετήσειςένα ζωάκι απευθείας απο το δρόμο ή έστω απο καταφύγειο. Μπορείςνα υιοθετήσεις και περισσότερα απο ένα, θακάνεις πολλαπλάσιο καλό. Όσον αφορά την ηλικία του ζώου, ενήλικο πάρε μόνο απο σπίτι, να μεγάλωσε σε σπίτι, διότι οι κατατσρεπτικές συμπεριφορές σταματούν στην κουταβίσια ηλικία μόνο εάν εκεί δεχτει εκπαίδευση. Εννοώ όσα μπορείς να φροντίσεις, όχι να γίνεις συλλέκτης ζώων. Όσον αφορά τις βόλτες, ναι, πρέπει να είναι τρείς ημερησίως. Αλλά επειδή ενας απο τους σκοπούς της βόλτας είναι η κοινωνικοποίηση (και όχι κοινοποίηση όπως είπε (η φίλη μας), φρόντισε η βόλτα τη ημέρας με τη μεγαλύτερη δειάρεκια να είναι την ώρα ή τς ώρες που το πάρκο της γειτονιάς σου γεμίζει με σκυλάκια, για να έχει ναπαίξει. Για να γινει πολύ κοινωνικός/κοινωνική, φρόντισε να κάνει παρέα με σκυλάκια διάφορων ρατσών, και ηλικιών, και μεγεθών, και με αδέσποτα.
 8. Εάν πάλι πάρεις μωρό, πέραν της βόλτας, θα έχεις πάντα πάνα στο σπίτι, την οποία θα αλλάζεις κάθε μέρα. Εγώ παίρνω υποσέντονα για ενήλικες ανθρώπους, διότι κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά είναι φθηνότερα απο τα σκυλίσια. Τα κουταβάκια, μετά τον πλήρη απογαλακτισμό τους, τρώνε 4 φορές την ημέρα, ανά τακτές ώρες (24:4=κάθε 6 ώρες). Μην αφήσεις κουτάβι κάτω των 4μηνών όλη νύχτα χωρίς φαγητό. Θα αγοράζει μια βασική (φτηνή) πλήρη τροφή για κουτάβια, και θα έχεις και δίπλα πότε λίγο τυρί, και πότε λίγο κρέαςμαγειρεμένο φυσικά-ποτέ ωμό, και πότε λίγο ψάρι χωρίς κόκκαλα φυσικά. Όλα τα σκυλιά κάνουν σαν τρελά για κρέας και τυρί, μην τους το στερήσεις. Μπορεί να τρώει και λαχανικά πχ. μαρούλι. Μετα το φαγητό θα το βάζεις στη πάνα μέχρινα κάνει την ανάγκη του. Και μετά απο παιχνίδι ή -αργότερα- τη βόλτα θα το βάζεις στην πάνα να κάνει την ανάγκη του. Είπαμε, πάντα θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη καθαρή πάνα.
 9. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είναι ένα σετ στην κουταβίσια ηλικία, και μετά κάθε χρόν εφ'όρου ζωής. Στην κουταβίσια ηλικία πρέπει να κάνουν στις αρχές του 3ου μήνα και του 4ου μήνα το 5πλό εμβόλιο, και στον 6ο μήνα το 6πλό. Δηλαδή ο,τι έκανες πρίν, συν για τη λύσσα. Το 6πλό κάθε χρόνο είναι ο βασικός εμβολιασμός, αυτός που είσια υποχρεωμένη απο τον Νόμο να κάνεις. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλα εμβόλια, πολύ πιό ακριβά δυστυχώς,που γίνονται προαιετικά πχ. για την ερλιχίωση (Καλα-αζάρ), πάλικάποιοες δόσεις ανά τακτάδιαστήματα στην κουταβίσια ηλικία, και μετά επανάληψη κάθε χρόνο εφ'όρου ζωής.
 10. Είπες σκέφτεσαι να πάρεις ενήλικο σκύλο,για να μην ουρεί παντού και να μην δαγκώνει τα πάντα. Σου είπα εάν πάρεις ενήλικο καλύτερα να έμενε σε σπίτι πρίν.

  Γιατί το είπα αυτό? Πήρα ένα ενήλικο -ή έφηβο, δνε είμαι σίγουρη, αδέσποτο σκυλάκι σπίτι μου, και....αρνούνταν να βγεί βόλτα, ουρούσε και αφόδευε στα...κρεβάτια, και έσκιζε το...στρώμα με τα δόντια του. Μετά απο 2 εβδομάδες που είχε μασήσει/καταστρέψει τα πάντα και αφοδεύσει τα πάντα και τα στρώματα κόντευαν να σαπίσουν απο το καθάρισμα,τον έβγαλα σηκωτό απο το σπίτι να πάμε βόλτα, έφυγε, και δεν ξαναγύρισε.

  Στο κουτάβι, θα πρέπει να του έχεις κρεβατάκι με τα παιχνίδια τουσε συγκεκριμένο σημείο, οπου θα ξέρει οτι θα κάθεται όταν δεν παίζει μαζί σου. Ένα κρεβατάκι στο δωμάτιο που κάθεσαι, και ένα κρεβατάκι στο δωμάτιο που κοιμάσαι. Ο μεταλλικός περιφραγμένος χώρος είναι βασικός όταν θα λείπεις, αλλά και κατα την δειάρκεια της νύχτας. Αυτά δεν κοιμούνται πολύ τη νύχτα. Μπορεί να ξυπνήσεις και να βρείς τα καλώδια του υπολογιστή φαγωμένα, τα πολύπριζα φαγωμένα, τα βιβλία σου φαγωμένα, και το πάπλωμα σου επίσης φαγωμένο. Τα έχω πάθει όλα αυτά απο το μωρόπου έχω τώρα αγγαλιά. Ένα απο τα παιχνίδια του θα πρέπει οπσδήποτε να είναι για οδοντοφυϊα, αυτα τα κόκκινα με το πλαστικό σώμακαι τις αγκίθες. Καλή υιοθεσία!!!
 11. Όσο για τις φωνές όταν κάνει κάτι λάθος, ξέχασε το. Οι φωνές είναι και αυτές κακοποίηση!!!!!

Share This Page