Συμβουλές για παπαγαλάκια Lovebirds (και όχι μόνο!!!)

Discussion in 'Τσίου - Σχετικά με τα πτηνά' started by athapris, Apr 13, 2008.

 1. athapris

  athapris New Member

  Παπαγαλάκια Lovebirds

  Κλουβί:

  · Το κλουβί θα πρέπει να είναι ευρύχωρο και να έχει ύψος καθότι αρέσκονται στο να αναρριχόνται. Τα σύρματα δεν θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 1.5 εκατοστό ώστε να μην μπορούν να βάλουν το κεφάλι τους ανάμεσα. Καλό θα ήταν η διάταξή των συρμάτων να είναι παράλληλη και όχι κάθετη έτσι ώστε να αναρριχόνται ευκολότερα.
  · Τα κυκλικά-στρογγυλά κουβιά θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν ψυχολογικό στρές στα πουλιά ελλείψει των γωνιών εκείνων που θα ήταν οι προσωπικοί τους χώροι.
  · Τα παπαγαλάκια αρέσκονται στις κούνιες και τα παιχνίδια τα οποία καλό είναι να υπάρχουν στο κλουβί (όχι συνεχώς, θα πρέπει να εναλλάσονται ώστε να μην τα βαριούνται). Δεν συνιστώνται τα βάρβαρα παιχνίδια με καθρέφτες απέναντι στα οποία το πουλί αποζητά απεγνωσμένα μια ανταπόκριση από το είδωλο που βλέπει η οποία και…δεν έρχεται ποτέ…
  · Προσοχή: ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει μεγάλη συσσώρευση από παιχνίδια εντός του κλουβιού ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για το πουλί να μπορεί να ανοίγει τα φτερά του και να «πετά» στοιχειωδώς.
  · Προσοχή στα παιχνίδια (σκάλες, σχοινιά κλπ) που θα έχουμε βάλει εντός του κλουβιούΧ πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να στραγγαλιστεί απ’ αυτά το πουλί ή να κρεμαστεί κατά οποιονδήποτε επικίνδυνο γι’ αυτό τρόπο!
  · Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 καλαμάκια με προσοχή στη διάταξή τους ώστε να μην λερώνονται απ’ τις ακαθαρσίες του πουλιού.
  · Αναγκαίο, επίσης, είναι το να αγοραστεί μια μικρή μπανιέρα και τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα το πουλάκι να κάνει το μπάνιο του σε χλιαρό νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ: ενώ το καυτό νερό δημιουργεί εγκάυματα, το παγωμένο αντίθετα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κρυολόγημα!
  · Στα παπαγαλάκια αρέσει να ψεκάζονται από εμάς με νερό! Ο ψεκασμός αυτός συνιστάται ως αντικατάσταση του μπάνιου ειδικά το καλοκαίρι (τον χειμώνα ψεκάζουμε τον μικρό μας φίλο σε ζεστό χώρο χωρίς το παραμικρό ρεύμα).
  · Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει εντός του κλουβιού ένα σουπιοκόκκαλο ή μια πέτρα ασβεστίου για να αναπληρώνει το πουλί το ασβέστιο και τα ιχνοστοιχεία που χάνει καθημερινά. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και μια τουλάχιστον αυγοθήκη που θα λειτουργεί και ως συμπληρωματική ταϊστρα.
  · Η θέση του κλουβιού θα πρέπει να είναι πάντοτε κοντά σε κάποιο παράθυρο και ποτέ στο πάτωμα. Το ιδανικό ύψος είναι περίπου εκείνο που επιτρέπει να βλέπουμε κατά πρόσωπο το κλουβί. Τα πουλιά φοβούνται ο,τιδήποτε τα «βλέπει» από ψηλά καθότι οι εχθροί τους εφορμούν πάντοτε…άνωθεν! Επίσης…αν το κλουβί κρεμαστεί πολύ ψηλά (πάνω απ’ το ύψος μας) τότε το παπαγαλάκι δεν θα μας υπολογίζει ιδιαίτερα ούτε και θα ασχολείται μαζί μας με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στην εκπαίδευση και την εξημέρωσή του.
  · Θα πρέπει να αποφεύγονται για την τοποθέτηση του κλουβιού τα μέρη που έχουν ρεύματα καθότι τα παπαγαλάκια είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα κρυολογήματα (ειδικά όταν έχουν μόλις κάνει το μπάνιο τους αλλά όχι μόνο)…
  · Τις βραδυνές ώρες θα πρέπει το παπαγαλάκι μας να βρίσκεται σε χώρο σκοτεινό και ήσυχο (χωρίς ούτε καν τηλεόραση) και να συμπληρώνει οπωσδήποτε 8-10 ώρες αδιατάρακτου ύπνου ημερησίως! Αν επί μακρό χρονικό διάστημα ο μικρός μας φίλος δεν συμπληρώνει τις προαναφερθείσες ώρες ύπνου ελλοχέυει ο κίνδυνος ηλεκτρολυτικών και νευρολογικών διαταραχών. Μια πετσέτα πάνω στο κλουβί μπορεί να βοηθήσει αισθητά ειδικά σε περίπτωση που το κλουβί βρίσκεται σε χώρο με φωτισμό και «φασαρία».
  · Θα πρέπει να αποφεύγεται παντελώς η τοποθέτηση του κλουβιού στην κουζίνα (έστω και για λίγο) καθότι οι αναθυμιάσεις που εκλύονται κατά το μαγείρεμα μπορεί μέχρι και να σκοτώσουν το πουλί! Ιδιαίτερη προσοχή στα αντικολλητικά σκεύη από τεφλόν (τηγάνια, τοστιέρες). Οι αναθυμιάσεις του εν λόγω υλικού σκοτώνουν το παπαγαλάκι μέσα σε δευτερόλεπτα!
  · Εν γένει το πουλί θα πρέπει να φιλοξενείται σε άριστα αεριζόμενο χώρο και ιδιαίτερα ευήλιο. Καλό είναι το κλουβί να ακουμπά σε κάποιον τοίχο γιατί έτσι το παπαγαλάκι θα νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή.
  · Όταν ο καιρός το επιτρέπει καλό θα ήταν να βγάζουμε το πουλί σε κάποιον εξωτερικό χώρο [ιδιαίτερη προσοχή στις γάτες!!!]. Τα πουλιά που παραμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα σε κλειστό χώρο με τον καιρό μπορεί να αναπτύξουν σκελετικά προβλήματα ελλείψει της κατάλληλης γκάμας φωτός.
  · Θα πρέπει να αποφεύγονται τα κλουβιά από χάλκινο σύρμα ή τσίγκο λόγω του ότι οξειδώνονται προκαλώντας έτσι συχνά δηλητηριάσεις στα πουλιά. Συνιστώνται κλουβιά με επικάλυψη ειδικής μπογιάς (λευκού χρώματος συνήθως) η οποία είναι ουδέτερη για τα πουλιά. Σε περίπτωση που κάποια στιγμή θα θελήσουμε να βάψουμε το κλουβί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρώμα το οποίο αναγράφει πως είναι ουδέτερο ως προς τα πουλιά (απαλλαγμένο από μόλυβδο κυρίως).
  · Η καλύτερη λύση για κλουβί, ως προς το υλικό του, είναι η αγορά ενός από ανοξείδωτο ατσάλι το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι αισθητά ακριβότερο από τα άλλα εντούτοις θα διαρκέσει μια ζωή κυριολεκτικά κάνοντας έτσι απόσβεση της αξίας του.
  · Τα παπαγαλάκια είναι άριστοι δραπέτες!!! Συνεπώς θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των πορτών του κλουβιού. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα κλουβιά με αποσπώμενο πλαστικό πάτο λόγω του ότι πολύ συχνά τα άγκιστρα των πάτων αυτών σπάνε με αποτέλεσμα τη…μεγάλη απόδραση!!! Καλό θα ήταν οι πόρτες του κλουβιού να είναι πάντοτε ασφαλισμένες είτε με κάποιο μανταλάκι (όχι ξύλινο!!!) είτε με κάποιο ειδικό λουκέτο το οποίο μπορούμε να προμηθευθούμε από οποιοδήποτε pet shop (δεν συνιστάται οποιοδήποτε άλλο λουκέτο κοινής χρήσης λόγω του ότι τα υλικά απ’ τα οποία φτιάχνονται συνήθως προκαλούν δηλητηριάσεις!).
  · Το κλουβί θα πρέπει να επιθεωρείται συχνά για περιοχές που έχουν αρχίσει να σκουριάζουν. Αν παρατηρήσουμε μια τέτοια περιοχή το κλουβί θα πρέπει να αντικατασταθεί ή να βαφθεί με ειδική φιλική για τα πουλιά βαφή, σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης!
  · Ο πάτος του κλουβιού θα πρέπει να καθαρίζεται το αραιότερο μια φορά την εβδομάδα. Κατά τον καθαρισμό θα πρέπει να απομακρύνονται όλες οι ακαθαρσίες αλλά και τα κατάλοιπα τροφών. Συνιστάται να τοποθετούμε χαρτί ή ειδική άμμο που βρίσκουμε στο εμπόριο. ΠΡΟΣΟΧΗ: το χαρτί πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση σ’ αυτό το πουλί, αλλιώς….θα μετατραπεί σε κομφετί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά!
  · Τα καλαμάκια, οι ταϊστρες και ο λοιπός εξοπλισμός του κλουβιού θα πρέπει να σαπουνίζονται με ζεστό νερό και να καθαρίζονται σχολαστικά κάθε μήνα το αραιότερο.


  Διατροφή:


  · Το μυστικό είναι ένα: μεγάλη ποικιλία!!!
  · Το πουλάκι θα πρέπει να έχει καθημερινά πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και μια ποικιλία σπόρων.
  · Οι σπόροι που συνιστώνται είναι η κλασική παπαγαλίνη εμπλουτισμένη με ηλιόσπορο (στην ίδια ή και σε διαφορετική ταϊστρα, προσοχή: όχι κατάχρηση στον ηλιόσπορο αφού αν και είναι μια από τις πιο αγαπημένες τους τροφές εντούτοις εμπεριέχει μεγάλα ποσοστά λίπους που μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία τους). Εκτός των προαναφερθέντων στο εμπόριο υπάρχει μια ευρεία γκάμα έτοιμων mix σπόρων που εξασφαλίζουν όλα τα αναγκαία διατροφικά στοιχεία στον μικρό μας φίλο.
  · Συνιστάται η διατροφή του πουλιού να συμπληρώνεται και από βιταμίνες σε τρίμμα που βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο.
  · ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε τροφές για το παπαγαλάκι μας που δεν αναγράφουν με σαφήνεια την ημερομηνία λήξεως, τα συστατικά τους αλλά και την παραγωγό εταιρεία! Σε διαφορετική περίπτωση θέτουμε την υγεία του μικρού μας φίλου (και ιδιαίτερα το ήπαρ του) σε μεγάλο κίνδυνο.
  · Οι ταϊστρες θα πρέπει να επιθεωρούνται και να καθαρίζονται καθημερινά. Προσοχή: υπάρχει η περίπτωση να νομίζουμε πως μια ταϊστρα είναι γεμάτη τροφή ενώ μπορεί να περιέχει μόνο τσόφλια και το πουλάκι να ψοφήσει από ασιτία (ένα μόνο 24ωρο αποχής από το φαγητό είναι αρκετό!!!).
  · Το νερό θα πρέπει να αλλάζεται καθημερινά και η ποτίστρα να ξεπλένεται σχολαστικότατα! Τα παπαγαλάκια έχουν τη συνήθεια να μαλακώνουν τις τροφές τους στο νερό πριν τις φάνε, μια συνήθεια που απαιτεί την προσοχή μας στο θέμα της καθαριότητας του νερού. Το νερό καλό θα ήταν να αλλάζεται τις πρωινές ώρες, τους δε καλοκαιρινούς μήνες δύο φορές την ημέρα ανελλειπώς!
  · Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή που αποτελείται κατά συντριπτικό ποσοστό από σπόρους δεν είναι καλή για τα πουλιά που ζουν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας (ελλείψει φυσικής άσκησης-πετάγματος) με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ασθένειες του ήπατος και ειδικότερα λιπώδη διήθηση μειώνοντας έτσι αισθητά το προσδοκώμενο ζωής τους (που για τα παπαγαλάκια είναι περίπου τα 15 χρόνια με αρκετές εξαιρέσεις να έχουν αγγίξει έως και τα 28 χρόνια ζωής!). Ένα παπαγαλάκι με λιπωδη διήθηση του ήπατος δεν αναμένεται ωστόσο να ξεπεράσει τα 5 με 6 χρόνια ζωής! Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό συνιστάται η σταδιακή μετάβαση των διατροφικών συνηθειών στις κροκέτες (pellets) οι οποίες είναι ειδικά μελετημένες ώστε να προσφέρουν στο πουλάκι ό,τι ακριβώς χρειάζεται χωρίς να το επιβαρύνουν με περιττό λίπος. Μέχρι να ενηλικιωθεί ωστόσο (στους 6-8 μήνες ζωής) δεν είναι κακή η δίαιτα που βασίζεται κυρίως στους σπόρους καθότι είναι εξαιρετικά δυναμωτικοί.
  · Η δίαιτα του πουλιού μπορεί να συμπληρώνεται, από καιρού εις καιρόν, από καλοβρασμένο αρακά (χωρίς αλάτι και οποιαδήποτε άλλη πρόσμιξη), μπρόκολα, μαρούλια, κάθε λογής φρούτα, βρασμένα μακαρόνια (χωρίς αλάτι ή λάδι-βούτυρο). Όλα τα λαχανικά που χορηγούμε στο παπαγαλάκι θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ καλά πλυμμένα (για αποφυγή δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα) και στεγνωμένα (για αποφυγή εντερικών προβλημάτων).
  · Είτε ο ιδιοκτήτης επιλέξει δίαιτα βασισμένη σε σπόρους είτε σε κροκέτες το κλειδί είναι, επαναλαμβάνω, ένα: η μεγάλη ποικιλία!
  · Το αλάτι θα πρέπει να αποφεύγεται παντελώς (ο οργανισμός των πουλιών αδυνατεί να το μεταβολίσει!), όπως και η ζάχαρη αλλά και τα λίπη. ΠΟΤΕ δεν πρέπει να δίνουμε στο πουλί φαγητό από fast food ή κάποιο snack ακόμη κι αν μας το ζητά επιτακτικά!
  · Προσοχή στα μήλα! Ενώ η σάρκα του φρούτου αυτού είναι εξαιρετική τροφή για το πουλί εντούτοις οι σπόροι του το σκοτώνουν σε δευτερόλεπτα (εμπεριέχουν αμυγδαλίνη η οποία και είναι εξαιρετικά τοξική για τα πουλιά). Τα μήλα επίσης θα πρέπει να χορηγούνται χωρίς τον φλοιό τους για αποφυγή δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα.
  · ΠΡΟΣΟΧΗ στο αβοκάντο, είναι άκρως δηλητηριώδες για τα πουλιά!!!
  · Τα κρεμμύδια θα πρέπει να χορηγούνται πάντοτε βρασμένα και ποτέ ωμά!
  · ΠΟΤΕ δεν θα πρέπει να δώσουμε αλκοόλ στο πουλί.
  · Τα φρούτα που χορηγούμε θα πρέπει να αφαιρούνται απ’ το κλουβί εντός 4 ωρών το πολύ απ’ τη στιγμή της τοποθέτησής τους λόγω του ότι αλλοιώνονται δημιουργώντας έτσι πρόσφορες συνθήκες δηλητηρίασης. Οι θήκες (που τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά που χορηγούμε ημερησίως στο πουλάκι) θα πρέπει να πλέονται σχολαστικά για να μην αποτελούν πόλο έλξης για τα έντομα τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα για τις μέλισσες (ένα και μόνο τσίμπημα μπορεί να είναι μοιραίο).
  · ΔΕΝ πρέπει να χορηγούμε κρέας στο παπαγαλάκι (αν και κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως λίγο κοτόπουλο χωρίς αλάτι-λάδι μπορεί να είναι ένας ευχάριστος και χρήσιμος διατροφικά «μεζές»). Επαναλαμβάνω: θα πρέπει να αποφεύγονται πλήρως τα ζωικά ή φυτικά λίπη!
  · Θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές με έντονη και «πιπεράτη» γεύση, όρα πιπεριές-τσίλι κλπ.
  · ΠΟΤΕ δεν πρέπει να δώσουμε σοκολάτα ή παράγωγό της στο παπαγαλάκι μας. Η τροφή αυτή είναι άκρως τοξική για τα πουλιά!!! (όπως επίσης και ο καφές-κακάο).
  · Εν γένει: η ζάχαρη και το αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται πλήρως όπως επίσης και οι τροφές που τα περιέχουν! Ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια κλπ με ιδιαίτερη φειδώ…


  Κίνδυνοι – Συμβουλές:

  · Προσοχή σε κάθε είδους αναθυμιάσεις! Τα πουλιά έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα.
  · ΠΟΤΕ αναμμένο κερί στον χώρο που βρίσκεται το πουλί.
  · Καλό θα ήταν να αποφεύγεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκεται το παπαγαλάκι μας!
  · Προσοχή στα καθαριστικά spray παντός τύπου (για τους προαναφερθέντες λόγους)!
  · Προσοχή στους κλιματιζόμενους χώρους! Το κλουβί δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο κλιματιστικό μηχάνημα, καλό θα ήταν να μην βρίσκεται καν στον ίδιο χώρο για αποφυγή κρυολογημάτων. Πέραν τούτου βέβαια η «τεχνητή» ατμόσφαιρα που δημιουργεί το κλιματιστικό δεν είναι το ό,τι καλύτερο για τα πουλιά. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης πουλιών από διαφυγή αερίου απ’ το κλιματιστικό, για τον λόγο αυτό πρέπει να φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά service στο μηχάνημά μας τόσο για να εξασφαλίσουμε την υγεία του μικρού μας φίλου όσο και…τη δική μας.
  · Προσοχή στις γάτες!!! Σε περίπτωση συμβίωσης του πουλιού μαζί τους δεν πρέπει ποτέ το παπαγαλάκι να βρίσκεται σε χώρο με γάτα χωρίς επιτήρηση ακόμη κι αν αυτό βρίσκεται εντός του κλουβιού!
  · Το πουλί όταν βρίσκεται εκτός κλουβιού δεν θα πρέπει ποτέ να είναι ανεπιτήρητο! Τα παπαγαλάκια έχουν μια έμφυτη περιέργεια για τα πάντα και ειδικά για τα επικίνδυνα (καλώδια κλπ κλπ).
  · ΠΡΟΣΟΧΗ: όταν το πουλί είναι εκτός κλουβιού μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στο πάτωμα και άθελα μας να το πατήσουμε προκαλώντας του έτσι μεγάλη ζημιά.
  · ΠΡΟΣΟΧΗ τα παπαγαλάκια είναι εξαιρετικά επιρρεπή στην αφυδάτωση! Δεν πρέπει τους ζεστούς μήνες του χρόνου να εκτίθενται ΠΟΤΕ σε άμεσο ηλιακό φως!
  · ΠΡΟΣΟΧΗ στα ρεύματα του σπιτιού, οι παπαγάλοι κρυολογούν πολύ εύκολα!
  · Καλό είναι αν πρόκειται να απουσιάσουμε αρκετές μέρες από το σπίτι να μην τα αφήνουμε μόνα τους παρά να αναθέτουμε τη φροντίδα τους σε κάποιον φίλο ή συγγενή (τα σχετικά ξενοδοχεία είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα). Αυτό θα βοηθήσει τα πουλιά τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο αφού όταν απουσιάζει για καιρό ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα έντονου στρες (με αυτοτραυματισμούς ή ακόμη και –σπανιότερα- αυτοκτονία!).
  · Καλό θα ήταν το πουλάκι να βγαίνει καθημερινά απ’ το κλουβί του (πάντοτε σε κλειστό και καλά επιτηρούμενο από εμάς χώρο) για να κάνει τη γυμναστική του αλλά και να βιώνει στην ψυχολογική ποικιλία που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Συνιστάται τα πτητικά φτερά του πουλιού να είναι πάντοτε καλά κλιπαρισμένα (κομμένα) για την αποφυγή ατυχημάτων (πρόσκρουση με ταχύτητα σε τζαμαρία πχ) αλλά και για να διευκολυνθεί και ο δικός μας «επιτηρητικός» ρόλος. Το κλιπάρισμά των φτερών θα πρέπει να γίνεται πάντοτε από ειδικό και όχι από εμάς (ειδικά τις πρώτες φορές) καθότι μπορεί να προκληθεί ανεπιθύμητη αιμορραγία στο πουλί κατά την κοπή τους. Ένα πουλί με κλιπαρισμένα φτερά είναι πλήρως λειτουργικό πτητικά όντας παράλληλα ελεγχόμενο από εμάς (αφού δεν μπορεί να πάρει ύψος κατά το πέταγμά του). ΠΡΟΣΟΧΗ: τα πτητικά φτερά των πουλιών αυτών αντικαθίστανται εξαιρετικά γρήγορα. Πρέπει να επιθεωρούμε λοιπόν συχνά την πτητική ικανότητα τους χωρίς να θεωρούμε τίποτε δεδομένο ώστε να μην βρεθούμε προς…ανεπιθύμητης εκπλήξεως (ανεφέρθη παραπάνω πως τα παπαγαλάκια αυτά είναι εξαιρετικοί δραπέτες άλλωστε).
  · Σε περίπτωση που θέλουμε να «συλλάβουμε» τον μικρό μας φίλο όταν βρίσκεται εκτός κλουβιού και δεν μπορούμε με συμβατικά μέσα θα πρέπει να επιστρατεύσουμε μια βρεγμένη πετσέτα. Η κλασική τεχνική του καταβρέγματος με μια λεκάνη νερό ΔΕΝ λειτουργεί στα παπαγαλάκια αυτά γιατί το φτέρωμά τους είναι σταθερά αδιάβροχο διατηρώντας έτσι πάντοτε την πτητική τους ικανότητα.
  · Όταν κρατούμε στο χέρι μας το παπαγαλάκι ΔΕΝ θα πρέπει να το σφίγγουμε πολύ ειδικά στην περιοχή του στήθους όπου και βρίσκονται οι αεροφόροι οδοίΧ εντούτοις η «λαβή» μας θα πρέπει να είναι σταθερή και σίγουρη μην αφήνοντας το πουλί να φτερουγίσει και να αποδράσει παρά τη θέλησή μας.
  · Τα παπαγαλάκια Lovebirds είναι από τη φύση τους εξαιρετικά κοινωνικά όντα. Στη φύση ζουν πάντοτε σε ομάδες των 10-15 ατόμων με αποτέλεσμα η επικοινωνιακή δραστηριότητα να είναι άκρως απαραίτητη για την ψυχική τους υγεία. Αν ένα παπαγαλάκι φιλοξενείται μόνο του στο κλουβί τότε θα πρέπει να του δώσουμε πολλές δραστηριότητες (πχ παιχνίδια, σκαλίτσες, ειδικά σχοινιά (προσοχή για πνιγμό!), κουδουνάκια κλπ) ώστε να ασχολείται τις ώρες που απουσιάζουμε από το σπίτι. Είναι σημαντικό το να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο καθημερινά για την εκπαίδευση και κοινωνικοποιηση του πουλιού. Όταν θα έχει οικοδομηθεί πλέον μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ‘μάς και τον μικρό μας φίλο τότε θα μπορούμε να απολαύσουμε την απεριόριστη και άδολη αγάπη που περιβάλλει το κάθε παπαγαλάκι το «ταίρι» του με το οποίο και δένεται δια βίου! ΠΟΤΕ και κανένα Lovebird δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο αν δεν έχει συντροφιά και επικοινωνιακή ανάδραση (σε αντίθεση πχ με τα καναρίνια τα οποία απ’ τη φύση τους είναι μονήρη και στην ουσία αντικοινωνικά ζώα).
  · Καλό θα ήταν το παπαγαλάκι μας να μπορεί να παίζει καθημερινά με ξύλινα αντικείμενα (μπορούμε να βρούμε στα pet shops μια τεράστια ποικιλία από σχετικά παιχνίδια και σε πολύ χαμηλές τιμές) τα οποία όμως θα πρέπει να έχουμε σιγουρευθεί πως ΔΕΝ είναι τοξικά (υπάρχουν ξύλα που προκαλούν δηλητηριάσεις στους παπαγάλους, γι’ αυτό ΔΕΝ βάζουμε το οποιοδήποτε ξύλο στο Lovebird μας για να παίξει!). Η μεγάλη χαρά των πουλιών αυτών, καθότι δενδρόβια στη φύση, είναι να μασούν ξύλινα (και όχι μόνο!) αντικείμενα. Η δραστηριότητα αυτή άλλωστε είναι απαραίτητη και για την καλή υγεία του ράμφους τους το οποίο αν δεν ασκείται αρκετά μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά και να τους δημουργεί έτσι προβλήματα κατά την λήψη της τροφής (χρειάζεται κτηνίατρος την περίπτωση αυτή για το κατάλληλο «τρόχισμα» του ράμφους).
  · Σε περίπτωση που θα θελήσουμε να τα αναπαραγάγουμε θα πρέπει κατ’ αρχάς να βεβαιωθούμε πως έχουμε ένα ετερόφυλο ζευγάρι πράγμα που δεν είναι εύκολο καθότι τα παπαγαλάκια αυτά είναι μονομορφικά (δεν ξεχωρίζουν οπτικά τα αρσενικά απ’ τα θηλυκά). Η μόνη σίγουρη μέθοδος είναι το DNA test το οποίο κοστίζει περίπου 30 ευρώ ανά πτηνό. Το θηλυκό δεν θα πρέπει να γεννά περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο. Την περίοδο του ζευγαρώματος, της επώασης αλλά και της ανατροφής των νεοσσών θα πρέπει να εξασφαλίζουμε στα πουλιά μας (εκτός από την κατάλληλη φωλιά σε σχήμα κλειστού ξύλινου κουτιού όπως επίσης και άφθονο χαρτί που η μητέρα θα χρησιμοποιήσει ως υλικό επίστρωσης) ΑΡΙΣΤΗ και πλουσιότατη διατροφή (όπως πάντα άλλωστε) αλλά και την κατάλληλη υγρασία για τα αυγά (περίπου 65%). Το θηλυκό γεννά το πρώτο του αυγό (από τα συνολικά έξι της γέννας) περίπου 7-10 μέρες μετά το ζευγάρωμα. Οι νεοσσοί «σκάνε» απ΄το αυγό ύστερα από περίπου 23-25 ημέρες εκκόλαψης και με διαδοχή μέρα παρά μέρα. Θέλει προσοχή το να ελέγξουμε αν ταϊζονται κανονικά απ’ τους γονείς τους αλλιώς θα πρέπει να αναλάβουμε τον ρόλο αυτό εμείς με ειδική σύριγγα και κρέμα που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο. Τα πουλάκια περίπου 40 ημέρες μετά την γέννησή τους είναι σχεδόν αυτάρκηΧ από το χρονικό αυτό σημείο και ύστερα καλό είναι να απομακρύνονται από τους γονείς οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την αυτάρκειά τους αυτή θα τα απορρίψουν και θα αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους.
  · Τα νύχια των πουλιών απαιτούν κόψιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία μπορεί να είναι από 6 μήνες έως 1 χρόνο ή και περισσότερο ανάλογα με το κάθε πουλί αλλά και τις γενικότερες συνήθειές του (διατροφικές και όχι μόνο). Το κόψιμο των νυχιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού μέχρι περίπου τα 2/3 του μήκους τους διαρρέονται από αιμοφόρο αγγείο! Απαιτείται άριστος φωτισμός αλλά και πολύ καλός νυχοκόπτηςΧ επίσης ειδική «λαβή» που θα πρέπει να κρατούμε τον μικρό μας φίλο ο οποίος –βεβαιωμένα- θα είναι ιδιαίτερα ανήσυχος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας! Καλό θα ήταν τις πρώτες φορές η κοπή να γίνει από έμπειρο ιδιοκτήτη ή, ακόμη καλύτερα, κτηνίατρο!
  · Αν θελήσουμε να χαρίσουμε έναν σύντροφο στον μικρό μας φίλο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί τα παπαγαλάκια αυτά είναι πολύ δύσκολα στο θέμα της συμβίωσης. Αν έχουμε αγοράσει το καινούργιο μας παπαγαλάκι από pet-shop θα πρέπει να ΜΗΝ το τοποθετήσουμε απ’ ευθείας στο κλουβί του μικρού μας φίλου παρά να το φιλοξενήσουμε σε κάποιο άλλο κλουβί (σε κοντινή απόσταση για να βλέπονται-γνωρίζονται) θέτοντάς το έτσι παράλληλα σε μια άτυπη «καραντίνα» ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν φέρει κάποια μεταδοτική ασθένεια που δεν είναι εμφανής σε πρώτο χρόνο. Όταν η «καραντίνα» αυτή λήξει ο καλύτερος τρόπος για να γνωριστούν τα δύο πουλιά είναι το να τοποθετηθούν σε μια ζευγαρώστρα (δίχωρο παραλολλόγραμμο κλουβί με αποσπώμενο διαχωριστικό πλέγμα, κόστος περίπου 17 ευρώ) ώστε να μπορούν έτσι να ζουν «και μαζί και χώρια» χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος αιματηρών ή ακόμη και μοιραίων καυγάδων! Όταν αφαιρέσουμε το διαχωριστικό πλέγμα θα πρέπει να επιτηρήσουμε την κατάσταση ώστε να εντοπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα συμβίωσης και καυγάδες ανάμεσα στους νέους συγκατοίκους (σε περίπτωση ετερόφυλου ζευγαριού πιθανότατα το θηλυκό θα είναι ιδιαίτερα επιθετικό και εριστικό απέναντι στο αρσενικό τον πρώτο καιρό). Με τον καιρό τα δύο πουλιά θα έρθουν κοντά χαρίζοντάς μας ανεπανάληπτες εικόνες τρυφερότητας και συντροφικότητας.
  · Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε αιμορραγία στο παπαγαλάκι μας θα πρέπει να τοποθετήσουμε στην πληγή αλεύρι (ή hansaplast σε μορφή spray) και ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης να αποταθούμε αμέσως σε κάποιον, εξειδικευμένο στα πτηνά, κτηνίατρο.
  · Επειδή είναι δύσκολο στην Ελλάδα να βρούμε κτηνίατρο εξειδικευμένο στα πτηνά θα πρέπει να έχουμε κάνει τη σχετική έρευνα ΠΡΙΝ να μας χτυπήσει την πόρτα το επείγον περιστατικό κατά το οποίο και θα τον χρειαστούμε!!!
  · Η κοινωνικοποίηση των πουλιών αυτών θέλει πολλή υπομονή, επιμονή και χρόνο. Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και απαιτητικοί, το κλειδί είναι η καθημερινή επικοινωνία-εκπαίδευση και ο ποιοτικός χρόνος που θα πρέπει να τους αφιερώσουμε αν θέλουμε να δούμε καλά αποτελέσματα στη σχέση μας μαζί τους. Τα πουλιά αυτά έχουν περήφανο χαρακτήρα και δεν πρέπει να τα προσεγγίζουμε σαν «φτερωτά σκυλιά ή γάτες». Το κλειδί δεν είναι η υποταγή αλλά η ισοτιμία και ο σεβασμός. Αν προσπαθήσουμε να υποτάξουμε ένα Lovebird το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι το να αρθεί δια παντός η εμπιστοσύνη του απέναντί μας! Υπομονή, χρόνος και σεβασμός και τα αποτελέσματα θα έρθουν και θα είναι εκπληκτικά!  Τα παπαγαλάκια Lovebirds είναι όντα εξαιρετικά ευφυή και συναισθηματικά. Λατρεύουν την επικοινωνία, την εξερεύνηση και το παιχνίδι. Αεικίνητα και ζωηρά θα γεμίσουν την καθημερινότητά μας με χρώμα και θετική ενέργεια ανταποδίδοντας στο πολλάπλάσιο την αγάπη και τη φροντίδα που τους προσφέρουμε.

  Τους αξίζει το καλύτερο!
 2. wind-sa

  wind-sa New Member

  Euxaristoume...xrisimes plirofories!!! :)

Share This Page