Τι πρέπει να ταίζουμε τις ηλικιωμένες γάτες

Discussion in 'Γενικά' started by servetas, Oct 27, 2008.

 1. servetas

  servetas New Member

  [​IMG][​IMG]
  Όσο μία γάτα μεγαλώνει, το πεπτικό της σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό και χρειάζεται μικρότερα γεύματα την ημέρα, τα οποία θα μπορεί να χωνέψει ευκολότερα. Αυτό είναι προτιμότερο από τα δύο γεύματα που συνηθίζατε ως τώρα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το πεπτικό σύστημα αρχίζει να υπολειτουργεί μετά τα 7 έτη ζωής της γάτας και από αυτή την ηλικία η γάτα χρειάζεται τροφές που να μπορεί να χωνέψει εύκολα.
  [​IMG][​IMG]
  Οι περισσότερες γάτες ευχαριστιούνται ποικιλίες τροφών, όπως ξηρά τροφή, κυνήγι, λιχουδιές και μαγειρεμένο ψάρι ή κρέας. Η πλήρης τροφή της γάτας, προσφέρει μία ισορροπημένη δίαιτα, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής, θα έπρεπε να δίνονται μόνο σαν λιχουδιές. Οι περισσότεροι κτηνίατροι, μπορούν να σας συμβουλεύουν σωστά, όμως μην τους αφήνετε να σας πιέζουν να αγοράζετε συγκεκριμένα προϊόντα ή είδη τροφών. Ρωτήστε πολλούς κτηνίατρους για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει η γάτα σας και διασταυρώστε τις πληροφορίες στο Internet.

  Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβα, πάντα να καθαρίζετε τα υπολείμματα και να βάζετε στο ψυγείο την τροφή που περισσεύει, διαφορετικά θα χαλάσει και θα δυσκολέψει τη γάτα σας στη χώνεψη.

  Υπάρχουν ειδικές τροφές για μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες ή για λιγότερο δραστήριες γάτες. Είναι έτσι κατασκευασμένες, ώστε να ταιριάζουν στο πεπτικό σύστημα της γάτας και να μειώνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας στις γάτες που δεν είναι δραστήριες. Προσφέρουν πρωτείνες που χωνεύονται εύκολα αλλά συνήθως είναι πολύ ακριβές και μερικές έχουν το κακό να μην αρέσουν σε όλες τις γάτες. Γιαυτό μην τις προτιμάτε αν δεν έχει η γάτα σας προβλήματα στη χώνεψη ή αν δεν έχει προβλήματα παχυσαρκίας. Σε κάθε περίπτωση, μία τροφή για την ηλικία του ζώου σας, μαζί με φρέσκο νερό, είναι αρκετή.

  Πολλές γάτες ευχαριστιούνται με την ξηρά τροφή, η οποία συχνά μπορεί να βοηθήσει να κρατιούνται τα δόντια σε πολύ καλή κατάσταση. Οι γάτες που τρέφονται κυρίως με ξηρά τροφή, χρειάζονται οπωσδήποτε φρέσκο νερό. Όσο οι γάτες μεγαλώνουν μπορεί να έχουν προβλήματα με τα δόντια τους, πράγμα που μπορεί να τους δημιουργήσει δυσκολίες με την κατανάλωση της ξηράς τροφής, γι’αυτό θα είναι χρήσιμο να δίνετε κονσέρβα στην μεγαλύτερη γάτα, ώστε να μπορεί να την καταπίνει ακόμα και έχοντας χάσει τα δόντια της. Μπορεί να κάνει το ίδιο και με την ξηρά τροφή όμως αυτό θα ήταν καταστροφικό για το στομάχι της, προκαλώντας ίσως πολλούς εμετούς.

  Οι περισσότερες γάτες τα καταφέρνουν χωρίς δόντια, όμως θα ήταν καλύτερο να ρίχνετε στην τροφή της γάτας σας, λίγο ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό κρέατος για να μαλακώνει.

  Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες χρειάζονται μερικές φορές πρόσθετα υλικά στην τροφή τους, για να καταπολεμήσουν την αύξηση βάρους. Τα έντερα των ηλικιωμένων γάτων, χρειάζονται συχνά βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Πολτοποιήστε ένα δύο κουταλάκια του γλυκού βρώμη, κολοκύθα, μαγειρεμένο ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτα στην τροφή της, ώστε να βοηθήσετε το έντερο της να λειτουργεί κανονικά. Επειδή όμως όλα αυτά μπορεί να έχουν επιπτώσεις αν η υγεία της γάτας σας δεν είναι σταθερή, καλό θα είναι να ρωτήσετε τον κτηνιατρό που την παρακολουθεί αν η υγεία της το επιτρέπει να τρέφεται με ένα από τα παραπάνω.

  Η μυρωδιά της γάτας γίνεται πιο έντονη όσο μεγαλώνει, και αυτό μπορεί να γίνει συχνά ενοχλητικό, αν την αφήνετε να τρώει τροφές μόνο από κονσέρβα. Επίσης μην αφήνετε τη γάτα σας να σας πείθει πως πρέπει να της δίνετε μόνο αυτό το φαγητό που της αρέσει, γιατί αυτό δε σημαίνει πως αυτό είναι απαραίτητα και το καλύτερο γιαυτήν.

  Γενικότερα καλό θα ήταν πριν δοκιμάσετε μια νέα «συνταγή» για τη διατροφή της γάτας σας, να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο που την παρακολουθεί, γιατί θα μπορούσε κάθε αλλαγή στη συγκεκριμένη γάτα να προκαλούσε εντερικές δυσλειτουργίες. Οποιαδήποτε γάτα αντιμετωπίζει δυσκολία στην κατανάλωση ή έχει χάσει την όρεξη της, θα πρέπει επειγόντως να εξετάζεται από κτηνίατρο. Επίσης, η ξαφνικά αυξανόμενη όρεξη, ειδικότερα αν συνοδεύεται με την απώλεια βάρους ή κάποια άλλη αλλαγή, θα πρέπει να εξετάζεται αμέσως.

  Pets.gr
 2. kyveli

  kyveli New Member

  ωραία όλα αυτά, αλλά μήπως τα γράφεις σε λάθος κατηγορία? :roll: Όταν δημιουργείς ένα τόπικ, βάζε το και στη σωστή ενότητα.

  Επίσης αν αυτό είναι άρθρο, ποιά είναι η πηγή του?
 3. servetas

  servetas New Member

  ειχα μπερδευτει αλλα αφου εχω κανει λαθοσ συγνομη μηπωσ μπορειτε να το μεταφερετε

Share This Page