Τριχινέλλωση

Discussion in 'Σκύλος' started by xrisida, Mar 4, 2009.

 1. xrisida

  xrisida Moderator

  Η μόλυνση γίνεται με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου μολυσμένου κρέατος χοίρου, ίππου κ.ά. (επιπλέον σπανίως, σε άνθρωπο και μυ, συμβαίνει ενδομητρική και γαλακτογενής μόλυνση).
  Οι L1-T.spiralis ελευθερώνονται μετά την πέψη του μυϊκού ιστού, εισβάλλουν στον βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου, ενηλικιώνονται (1-3.7 mm) σε 24-30 ώρες, συζεύγνυνται και τα αρσενικά πεθαίνουν, ενώ τα θηλυκά εισέρχονται στα λεμφικά χάσματα του υποβλεννογόνου και αρχίζουν την προνυμφοτοκία 5-6 ημέρες μετά τη σύζευξη, για 5-10 ημέρες .
  Στον άνθρωπο, το θηλυκό παράσιτο παράγει συνολικά 200-10.000 L1 (80-100 μm), από τις οποίες 1-4% αποβάλλεται με τα κόπρανα στο εξωτερικό περιβάλλον και καταστρέφονται, ενώ οι περισσότερες εισβάλλουν στο βλεννογόνο του εντέρου, εισέρχονται στα λεμφικά αγγεία, φθάνουν στην οπίσθια κοίλη φλέβα και διασπείρονται στους ιστούς (ήπαρ, πάγκρεας, νεφροί, μυοκάρδιο, εγκέφαλος, οφθαλμοί κ.ά.), 5-30 ημέρες μετά τη μόλυνση.
  Οι L1 εισβάλλουν σε κάθε είδος ιστού και προκαλούν την ανάπτυξη κοκκιώματος μέσα στο οποίο καταστρέφονται.
  Η L1 συσπειρώνεται, περιβάλλεται με αντιδραστική κάψα περίπου σε 20 ημέρες, αποκτά μολυσματική ικανότητα περίπου 2 μήνες μετά την είσοδό της στη μυική ίνα, περιβάλλεται από κυστίδιο περίπου σε 3 μήνες και επιβιώνει έως 31 χρόνια στον άνθρωπο, ενώ η μυϊκή ίνα εκφυλίζεται, χωρίς να καταστρέφεται και το κυστίδιο υφίσταται επασβέστωση και αποτιτάνωση μετά 5-9 μήνες (άνθρωπος, χοίρος).

  Η L1 επιβιώνει μέσα στο κρέας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2-3 μήνες, στους -2°C έως 4°C για περίπου 10 μήνες, στους -15°C για 20-30 ημέρες και στους -25°C για 10-20 ημέρες, αλλά καταστρέφεται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 77°C σε 10΄ λεπτά της ώρας.

  Στη χώρα μας, βρέθηκαν κυστίδια L1-T.spiralis σε τουλάχιστον 45 κατοίκους της Μακεδονίας (1980-2001), μεταξύ των οποίων σε 15 άτομα σε χωριό της Χαλκιδικής με μορφή επιδημίας (1982) και ανιχνεύθηκαν IgG-T.spiralis στο 2.1% από 571 ασθενείς Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (1988-1998) και σε 3 ασθενείς την περίοδο 1998-2001.
  Επίσης, το παράσιτο απαντάται σε ίππο, επίμυ, χοίρο, σκύλο, τσακάλι, αλεπού και αγριόγατα.


  Παθογόνος δράση

  Οι L1 εισβάλλουν στο βλεννογόνο του εντέρου και μετά στο σαρκείλημα των μυϊκών ινών και προκαλούν εκφύλιση της μυϊκής ίνας, ενώ τα ενήλικα κατά τη βραχεία επιβίωσή τους προκαλούν φλεγμονή στον εντερικό βλεννογόνο.


  Αλλοιώσεις και συμπτώματα

  Συνήθως δεν εμφανίζεται κλινική εικόνα του νοσήματος. Στις έντονες μολύνσεις, τα ενήλικα παράσιτα είναι δυνατόν να προκαλέσουν, 12-48 ώρες μετά τη μόλυνση και για χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων, εντερίτιδα με πετέχειες και εξελκώσεις στο λεπτό έντερο, αλλά η τυπική κλινική εικόνα του νοσήματος οφείλεται στις L1-T.spiralis (>50 προνύμφες).
  Στην τριχινέλλωση είναι δυνατόν να παρατηρηθούν: α) κατά τη φάση της εισβολής των L1 στο τοίχωμα του εντέρου, 2-7 ημέρες μετά τη μόλυνση, εντερίτιδα, διάρροια, κοιλιακό άλγος, κράμπες, εμετός κ.ά.,
  β) κατά τη φάση της διασποράς των L1 στους ιστούς, 7-30 ημέρες μετά τη μόλυνση, έντονες μυαλγίες (μυοσίτιδα), πυρετός (38-40.5°C, για περίπου 10 ημέρες), οίδημα βλεφάρων και προσώπου, δυσαρθρία, αρθραλγία, χωλότητα, υπονύχιες αιμορραγίες, κεφαλαλγία, νευρολογικές διαταραχές, δύσπνοια (προσβολή διαφράγματος από >15 L1-T.spiralis και θάνατος), εωσινοφιλία , λευκοκυττάρωση , αύξηση μυϊκών ενζύμων στο πλάσμα, όπως κρεατίνη-φωσφοκινάση , γαλακτική δεϋδρογενάση κ.ά.,
  και γ) κατά τη φάση της εγκύστωσης των L1 στις μυικές ίνες, 1-8 μήνες μετά τη μόλυνση, εκφύλιση των μυικών ινών, μυαλγία, χωλότητα, αφυδάτωση κ.ά. και θάνατος, 28-42 ημέρες μετά τη μόλυνση, λόγω εμβόλων στο μυοκάρδιο και τον εγκέφαλο από τις L1 που δεν κατόρθωσαν να εισβάλλουν στις μυικές ίνες. Συνήθως, 5-9 μήνες μετά τη μόλυνση, τα κυστίδια των L1 αποτιτανώνονται, υφίστανται επασβέστωση (δεν επηρεάζεται απαραίτητα η επιβίωση των L1) και παρατηρείται (ήδη μετά ένα μήνα) γενική υποχώρηση των αλλοιώσεων και των συμπτωμάτων του νοσήματος.


  Διάγνωση

  Η διάγνωση στηρίζεται στην ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων που συνδέουν το συμπλήρωμα , 1 εβδομάδα έως 2 χρόνια μετά τη μόλυνση, καθώς και στην ανεύρεση των κυστιδίων με τις L1-T.spiralis κατά τη βιοψία μυϊκού ιστού (π.χ. από δελτοειδή, γαστροκνήμιο κ.ά.). Επίσης, υποβοηθείται από την κλινική εικόνα, την ανεύρεση κυστιδίων , τα εργαστηριακά ευρήματα (εωσινοφιλία 5-10% την 1η εβδομάδα και 30-50% τη 2η εβδομάδα μόλυνσης), το ιστορικό (πριν 2-3 ημέρες ή ακόμη και πριν 1-5 εβδομάδες κατανάλωση ωμού κιμά, ωμού χωριάτικου λουκάνικου, ατελώς ψημένης μπριζόλας κ.ά.) κ.ά. Το νόσημα πρέπει να διαφοροποιείται από την τροφική δηλητηρίαση, τη δυσεντερία, τη χολέρα και τα άλλα νοσήματα που προκαλούν μυαλγίες.  Πρόληψη


  Η μόλυνση σε ανθρώπους και ζώα προλαμβάνεται, όταν αποφεύγεται η δοκιμή ωμού κιμά, η κατανάλωση ωμού χωριάτικου λουκάνικου ή ατελώς ψημένου κρέατος χοίρου, αγριόχοιρου κ.ά., όταν το κρέας χοίρου επεξεργάζεται σε >77° C τουλάχιστον για 10΄ λεπτά της ώρας ή καταψύχεται στους -15° C τουλάχιστον για 20 ημέρες ή στους -25° C τουλάχιστον για 10 ημέρες κ.ά.[/size]  πηγή :
  Χαραλαμπίδης ΣΘ.
  "Παρασιτικά Νοσήματα των Ζώων και του Ανθρώπου. Πρωτοζωώσεις, Ελμινθώσεις, Αρθροποδώσεις."
  University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2003.
  Last edited: Sep 26, 2009
 2. fwteinh

  fwteinh New Member

  την επομενη φορα που θα σκεφτω να φαω ωμο κρεας θα σε θυμηθω :-D
 3. platon

  platon Σκύλος

  Ωμό κοτόπουλο...
  το μοσχάρι δεν έχει κανένα πρόβλημα !!
 4. xrisida

  xrisida Moderator

  από χοιρινό και μόνο.... :-D
 5. platon

  platon Σκύλος

  Ναι σωστά... μπερδεύτηκα ;)
 6. aristea

  aristea Active Member

  Να μην φάτε τίποτα απο όλα αυτά δεν παίζει?
  Λέμε τώρα 8)

Share This Page