ΤΥΦΟΣ πληροφορίες, μια εμπειρία και ένα θαύμα!

Discussion in 'Σκύλος' started by Mob, Jul 3, 2012.

 1. Mob

  Mob New Member

  Γειά σας, ειμαι καινούργιο μέλος και ΔΕΝ είμαι κτηνίατρος ομως μόλις πριν μια βδομάδα ήρθαμε δυστυχώς αντιμέτωποι με τον τύφο.
  Η σκυλίτσα μας η Mob, rottweiler 8 μηνών νόσησε φθάνοντας δυστυχώς σε κοματώδη κατάσταση, η συγκεκριμένη ράτσα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον τύφο (όπως επίσης τα ντομπερμανς, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα πίτμπουλς και τα λαμπραντορς). ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΜΕ. Κατά το διάστημα αυτό ψάχναμε απελπισμένα για πληροφορίες, καθώς ο γιατρός μας λόγω της σοβαρότητας της αρρώστιας δεν μας έδινε πολλές ελπίδες. Δυστυχώς εκτός από κάποια άρθρα κτηνιάτρων επιστημονικού χαρακτήρα (ότι μας έλεγε και ο γιατρός μας δηλαδή) δεν βρίκαμε τίποτα περισσότερο, μια ελπίδα,κάτι πιο "ανθρώπινο" εκτός των ιατρικών δεδομένων.
  Γράφω αυτό το post ακριβώς γι αυτό,είναι απλα η εμπειρία μας με την ελπίδα να δώσει κουράγιο.
  Ας αρχίσω λοιπόν με τα δεδομένα
  - Πρόληψη: το εμβόλιο φυσικά, που όμως στις επιρεπείς ράτσες ΠΡΕΠΕΙ να επαναλαμβάνεται μιάς και Η ΑΝΟΣΙΑ δεν είναι εγγυημένη.

  - ΑΝ ΝΟΣΗΣΕΙ:είναι ζωτικής σημασίας να το καταλάβετε αμέσως, να μην χαθεί καθόλου χρόνος, οπότε επικολώ κτηνιατρικό άρθρο, που βάσει της ατυχούς εμπειρίας μας, βρήκα πως είναι το πιο κοντινό στην πραγματικότητα:


  "ΤΥΦΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
  ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ
  ΙΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΒΟΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ
  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

  "....Η νόσος θεωρείται μία από τις λίγες νόσους με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας...
  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ TOY ΤΥΦΟΥ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Αρχικά η μόλυνση του ζώου από τον υπεύθυνο ιό πιθανόν να είναι αφανής. Αυτό σημαίνει ότι το ζώο, ενώ νοσεί δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Αυτή η αφανής μόλυνση δυσκολεύει την μετέπειτα θετική εξέλιξη της νόσου και της ασφάλειας της ζωής του ζώου. Η κλασσική εικόνα που παρουσιάζει το ασθενές ζώο είναι αδιαφορία για το περιβάλλον, υπνηλία, ανορεξία, κατήφεια. Στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι έμετοι και οι διάρροιες συχνά αιμορραγικές και πάντα δύσοσμες. Ο πυρετός είναι ασταθής. Η αφυδάτωση του ζώου έντονη και συνεχώς αυξανόμενη. Η χρονική διάρκεια της νόσου κυμαίνεται από 3 έως 5 ημέρες. Η τρίτη ημέρα της νόσου είναι η καθοριστική για την ασφάλεια της ζωής του ζώου. Εάν σε πολύ νεαρά κουτάβια υπάρξει προσβολή του μυοκαρδίου από τον ιό, τότε το γεγονός αυτό θα οδηγήσει το προσβεβλημένο ζώο σε θάνατο.
  ΔΙΑΓΝΩΣΗ TOY ΤΥΦΟΥ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Η διάγνωση στηρίζεται στις πληροφορίες από το ιστορικό του ζώου , στην κλινική εικόνα και στις εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος και βιοχημικές εξετάσεις). Στην αιματολογική εξέταση παρατηρείται ουδετεροπενία η οποία είναι μη ειδική για τον τύφο, αυξημένη τιμή του αιματοκρίτη με ανταποκρινόμενη αναιμία. Στην βιοχημική εξέταση παρατηρείται υπολευκωματιναιμία, υποκαλιαιμία και υποχλωριαιμία και σε ορισμένα περιστατικά μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της δραστηριότητας της ALT και ALP από το ήπαρ και αύξηση του BUN και της κρεατινίνης από τα νεφρά. Κάθε ζώο που έχει ή δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και εμφανίσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα είναι ύποπτο για ιογενή παρβοεντερίτιδα. Οι υποψίες μας ενισχύονται αν παρατηρήσουμε σε μία εξέταση αίματος πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία) και επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση του ιού στα διαρροϊκά κόπρανα με την βοήθεια ηλεκτροσκοπίου και με δοκιμή αιμοσυγκόλησης και ELISA. Από την κλινική εικόνα μόνο, δεν μπορούμε ποτέ με βεβαιότητα να καταλήξουμε σε ασφαλή διάγνωση και κυρίως ποτέ δεν μπορούμε να ονομάσουμε ιογενή παρβοεντερίτιδα κάθε δύσοσμη και κάθε αιμορραγική γαστρεντερίτιδα.
  ΘΕΡΑΠΕΙΑ TOY ΤΥΦΟΥ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Το ζώο που νοσεί από ιογενή παρβοεντερίτιδα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον περιστατικό. Η άμεση χορήγηση ορών, ενισχυτικών του οργανισμού, αντιφλεγμονώδη, ευστόμαχων και χαλαρωτικών θεωρείται κάτι περισσότερο από αναγκαία. Επίσης αναγκαία θεωρείται και η άμεση διακοπή χορήγησης τροφής και νερού. Η χορήγηση κάθε φαρμάκου πρέπει να γίνεται με ενέσιμο τρόπο. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν υπάρχει θεραπεία που να σκοτώνει τον ιό ή να μας απαλλάσσει από αυτόν. Για τον λόγο αυτό και η θεραπευτική αγωγή έχει μορφή υποστηρικτικής αγωγής για την αφυδάτωση και τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές με χορήγηση ορών και ηλεκτρολυτών ενδοφλέβια. Χορηγούμε αντιβιοτικά που δεν καταπολεμούν τον ίδιο τον ιό, αλλά προστατεύουν το ασθενές ζώο από τυχόν επιπλοκές που προκαλούνται λόγω της σοβαρότητας της νόσου και της λευκοπενίας. Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο σε οργανωμένα κτηνιατρεία και κτηνιατρικές κλινικές και αυτό γιατί το ζώο πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή κτηνιατρική επίβλεψη. "


  Εμπειρικά να τονίσω πως η διάροια που κάνει ο τύφος έχει χαρακτηριστική πολύ έντονη ιδιαίτερη μυρωδιά, και δεν μυρίζει όπως καμία αλλη απλή διάροια που μπορεί ο σκύλος σας να κάνει για διάφορους άλλους όχι σοβαρούς λόγους, μια οσμή δεν περιγράφεται εύκολα, αλλά πιστέψτε με θα σας μυρίσει "περιέργα", άσχημα σε σημείο να φέρνει εμετό και πάρα πάρα πολύ έντονα.
  Διάβασα και άκουσα πάρα πολλά για ζωάκια και τους ιδιοκτήτες τους να ταλαιπωρούνται με λάθος διαγνώσεις, λάθος θεραπείες... με τραγική κατάληξη τις περισσότερες φορές. Η Mob μας μπορεί να τα κατάφερε αλλά τόσα άλλα ζωάκια όχι και είναι κρίμα γιατί εκτός από τον παράγοντα τύχη, παίζουν πολλά άλλα πράγματα ρόλο.
  Σας τα γράφω όπως τα έζησα:
  -Άμεση αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης του ζώου από τον ιδιοκτήτη (μην σκεφτήτε "έχει εμβολιαστεί δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση").
  -Σωστή διάγνωση από τον κτηνίατρο (κάθε λεπτό μετράει καθώς το ζώο αφιδατώνεται με τραγικά γοργούς ρυθμούς)
  -Διασωλήνωση με ορό ΑΜΕΣΑ, ο δικός μας καταπληκτικός γιατρός (θα τον ευχαριστούμε για πάντα!) έδωσε 2 ειδών ορούς γαι τη Mob τους οποίους εναλλάσαμε 1. Lactated Ringer's Injection / Fresenius L R & 2. Dextrose Injection / Fresenius 5%. Ενδοφλέβια αντιβίωση FLAGYL, υποδόρια PRIMPERAN (αντιεμετικό) και μια ακόμα υποδόρια ένεση που δεν γνωρίζω τί ήταν καθ'ότι πρόκειται για το μοναδικό κτηνιατρικό σκεύασμα και μας το έδινε έτοιμο στις σύριγγες.

  ---> Προς θεού δεν γράφω τα παραπάνω για να προσπαθήσει κανείς να "παίξει" το γιατρό απλά χρησιμοποιήστε τα σαν εργαλείο τσεκαρίσματος του κατά πόσο το ζωάκι σας έχει την πλήρη και σωστή θεραπευτική αγωγή. Τολμώ να το πω μιάς και τα καταφέραμε :) ενάντια σε όλες τις πιθανότητες..!

  -Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση: τρέχει ο ορός? τρέχει με τη σωστή ταχύτητα? μην σπάσει η φλέβα, μην έστω κουνηθεί το ζωάκι και πατήσει με οποιοδήποτε τρόπο το οροσωλήνα κ.λ.π., στην πόλης μας δυστυχώς δεν υπάρχει κλινική τύπου Νοσοκομείο (αμφιβάλλω αν υπάρχει οπουδήποτε στην Ελλάδα) οπότε η θεραπεία έγινε στο σπίτι.
  -Όντως όπως μπορεί να διαβάσετε σε διάφορα sites η τρίτη μέρα είναι καθοριστική για τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο με τον τύφο, οπότε συνεχίζεται η θεραπεία κανονικά μέχρι να κάνει η αρρώστια τον κύκλο της (8 ημέρες πήρε στην περίπτωση της Mob).
  -Η δική μας μεγαλύτερη αγωνία καθώς βλέπαμε μια κάποια βελτίωση ήταν πότε μπορούμε επιτέλους να χαρούμε ότι τα κατάφερε, εμπειρικά πλέον (κάθε σοβαρός γιατρός δεν θα σας δώσει ελπίδες μέχρι την ημέρα πλήρους ιάσης) μπορώ να πώ πως όταν η διάροια γίνεται σπανιότερη (μια η δύο φορές την ημέρα μόνο) και αρχίζει να αλλάζει χρώμα (από αιμοραγική/κόκκινο σκούρο) σε καφέ πιο φυσιολογικό χρώμα ειναι από τα πολύ καλά σημάδια (4η-5η ημέρα).
  -Οι πιθανότητες μπορεί να μένουν μικρές αλλά είναι βασικό να βρείτε τη δύναμη ώστε και το ζώο σας να παίρνει μια ελπιδοφόρο ενέργεια...είναι όσο σημαντικό είναι και για τους ανθρώπους, η επιθυμία να ζήσεις!
  -Μοναδικό καθαριστικό προϊόν που σκοτώνει τον τύφο είναι η χλωρίνη, διατηρήστε το χώρο όσο γίνεται πιο καθαρό.
  -Το ίδιο το ζώο επίσης, όχι με χλωρίνη φυσικά! Τα υποσέντονα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, όπως και τα υγρά μωρομάντηλα. Βοηθούν να περιποιήστε και να καθαρίζετε το ζώο κατά το δυνατόν, με μηδαμινή ταλαιπωρια για το ίδιο. Εννοείται πως δεν είναι μέρες για μπάνιο, ωστόσο μπορείτε να το ανακουφίσετε λιγάκι από τον πυρετό με μια βρεγμένη πετσέτα επιφανειακά στο κορμάκι του (όχι βρέξιμο με πολύ νερό).

  Τονίζω ξανά πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ απλά καταγράφω την εμπειρία μου ελπίζοντας να βοηθίσω έστω στο ελάχιστο...έστω για να υπάρχει κάπου γραμμένο πως ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ, υπάρχει ελπίδα....ευχόμενη κανείς (ζώο και άνθρωπος) να μην ζήσει αυτήν την κατάσταση πόνου, λύπης και κυριώς απελπισίας....σε ένα βαθμό οφειλόμενη στην έλειψη έστω μίας αισιόδοξης πληροφορίας!
  Αυτό προσπάθησα λοιπόν να προσφέρω...:)
  Ευχαριστούμε όλους του υπέροχους ανθρώπους (εκπαιδευτές /γιατρό) που ο ρόλος τους στην σωτηρία της Mob ήταν τόσο καθοριστικός! Εγώ και ο σύζηγός μου δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για αυτό το θαύμα!........
  ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΠΟΤΕ!
  Zouzouni and DoraN like this.
 2. DoraN

  DoraN New Member

  Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο και αισιόδοξο άρθρο (επιτέλους διαβάζουμε και κάτι αισιόδοξο). Κι εμάς το σκυλάκι μας (ελβετικός ποιμενικός, 4 μηνών) αρρώστησε βαριά με διάρροιες, εμετούς και ανορεξία. Το πήγαμε από την πρώτη μέρα στον κτηνίατρο, του έκανε αντιβίωση και ένεση για το στομάχι, δεύτερη αντιβίωση την επόμενη μέρα και την τέταρτη μέρα χειροτέρεψε πολύ! Οι εξετάσεις δεν έδειξαν καμία γνωστή ασθένεια (ούτε τύφο, αφού είχε εμβολιαστεί), όμως είχαν πέσει υπερβολικά τα λευκά αιμοσφαίρια! Την τέταρτη μέρα λοιπόν το βράδυ το πήγαμε εκτάκτως Θεσσαλονίκη σε ένα κτηνιατρικό κέντρο, όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα (8η μέρα). Εκεί μας είπαν ότι παρότι οι αιματολγικές εξετάσεις δεν το δείχνουν, αλλά η κλινική εικόνα και το υπερηχογράφημα μοιάζει πολύ με παρβοϊό-τύφο. Σήμερα για πρώτη φορά έφαγε λίγο, τα λευκά ανέβηκαν και ελπίζουμε να συνέλθει χωρίς προβλήματα ... Και πάλι ευχαριστούμε πολύ για την ελπίδα που μας δώσατε για τη μικρή μας Belle :)
 3. ΤΕΟ-Β

  ΤΕΟ-Β New Member

  Χαίρομαι που υπάρχει ελπίδα!
  Είναι η πρώτη μερα που έχω την 3 χρονών σκυλίτσα μου στο ιατριο.. και δεν έδειχναν καλά τα πράγματα.. ο γιατρός μας είπε για τύφο και ότι ειναι λίγες η πιθανότητες... ευχαριστώ και εγώ για την ελπίδα που έδωσες με το άρθρο σου εύχομαι να πάνε όλα καλά!
 4. Zouzouni

  Zouzouni New Member

  Πραγματικά αυτό το άρθρο είναι Ό,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ και πιο ελπιδοφόρο έχω διαβάσει σήμερα. Το σκυλάκι μας 1,5 μηνών νοσηλεύεται με ορό πιθανόν για παρβοϊό και το παλεύει το ψυχάκι. Πόσο να παλέψει μια ψυχούλα βάρους μόλις 1.100 Παρόλα αυτά ελπίζω και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου
  τόσο το δικό μας όσο και όλα αυτά που νοσούν να πάνε καλά και να βγούνε νικητές με όποια νόσο κι αν παλεύουν.
 5. marich

  marich Active Member

  Ωραίο άρθρο και περαστικουλια!:D
  Zouzouni likes this.
 6. Zouzouni

  Zouzouni New Member

  Ευχαριστώ πολύ αλλά δυστυχώς δεν άντεξε η μικρούλα κι "έσβυσε" μέσα σε 2 μέρες. Παρ' όλη τη φροντίδα, δεν τα κατάφερε. Πραγματικά τραγικές στιγμές απώλειας.
 7. marich

  marich Active Member

  Κρίμα :(
 8. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  Θα πρέπει να στεναχωρηθηκες πάρα πολύ! Λυπάμαι πραγματικά!
 9. DimitrisS

  DimitrisS New Member

  Γειά σας, είμαι νέος στο φόρουμ και θέλω να μοιρασθώ μαζί σας τη δύσκολη στιγμή που περνάμε οικογενειακά. Εχουμε ένα εμβολιασμένο (με το πρώτο εμβόλιο) Labrador περίπου 2 μηνών που μας εμφάνισε εμετούς, διάρροιες και ανορεξία. Από την πρώτη μέρα τον πήγα σε κτηνίατρο, όπου του έγινε αντιεμετική ένεση και μου έδωσε και χάπι για παράσιτα. Μου είπε με επιφύλαξη ότι μπορεί και να είναι παρβοεντερίτιδα. Την δεύτερη μέρα, δυστυχώς, συνεχίσθηκαν τα προβλήματα με αποτέλεσμα να τον πάμε άρον άρον σε κτηνιατρική κλινική. Του έκαναν ακτινογραφία για πιθανή κατάποση ξένου σώματος που αποδείχθηκε αρνητική. Εγινε αιματοληψία και κοπρανοληψία (ότι μπορούσε πλέον να "βγάλει" ο μικρούλης) και τα έστειλαν για έλεγχο. Δυστυχώς αποδείχθηκε θετικός... Από την πρώτη στιγμή του έδωσαν υγρά με ενδοφλέβια υποστήριξη και αντιβίωση που περιελάμβανε και τον συγκεκριμένο ιό. Βέβαια, οι γιατροί μας τόνισαν την σοβαρότητα της κατάστασης από την αρχή. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω το σκυλάκι μα έχει την ίδια ζωντανή ματιά από την στιγμή που νόσησε. Τονίζω ότι οι ιατρικές γνώσεις μου είναι τουλάχιστον ανύπαρκτες. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι η θετική σκέψη πάντα βοηθάει. Μετράω τις ώρες που περνούν! Οι γιατροί μας είπαν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τον κρατήσουν κοντά στις 5 μέρες υπό παρακολούθηση στο ιατρείο. Εύχομαι να μη διαψευσθώ στην αισιοδοξία μου!!!
 10. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  ολα θα πανε καλα! να εισαι αισιοδοξος!
 11. DimitrisS

  DimitrisS New Member

  Είμαι αισιόδοξος! Μόνο που σήμερα που πήγαμε και τον είδαμε μου φάνηκε από τα ματάκια του ΤΟΣΟ καταβεβλημένος. Ούτε στα πόδια του να σταθεί δεν καταφέρνει ο άμοιρος...
  Εν τω μεταξύ, 3 μέρες τώρα αρνείται να αγγίξει τροφή. Αν δεν βάλει κάτι στο στόμα του πως να ορθοποδήσει;
 12. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  :(:(:(:(:(. κρίμα. Πάντος μην σταματάς να πιστεύεις σε αυτόν
 13. DimitrisS

  DimitrisS New Member

  Ο γιατρός μας είπε σήμερα ότι είνα ευτύχημα πως ξεπέρασε τις 48 ώρες. Το γεγονός ότι δεν τρώει δεν τον ανησυχεί προς το παρόν. Θα τον κρατήσουν μέχρι την Τετάρτη στην κλινική (καλώς εχόντων των πραγμάτων). Εμείς προσπαθούμε να τον επισκεφτόμαστε για λίγο κάθε μέρα, ώστε να του αναπτερώνουμε το ηθικό!
  Last edited: Jan 18, 2016
 14. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  υπομονη...
 15. DimitrisS

  DimitrisS New Member

  Δυστυχώς, κατά την πέμπτη μέρα νοσηλείας του στην κλινική το κουτάβι δεν άντεξε και κατέληξε. Τώρα αρχίζει το άλλο δύσκολο έργο της συστηματικής απολύμανσης του χώρου. Αν έχετε γνώση επί του θέματος θα σας παρακαλέσω να με ενημερώσετε...
 16. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  δηλαδη...ειναι σε πολυ δυσκολη κατασταση;
 17. DimitrisS

  DimitrisS New Member

  Το σκυλάκι δυστυχώς έφυγε...
 18. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  συλιπιτηρια. πρεπει να εισαι σε χαλια ψυχολογικη κατασταση
  λυπαμαι πραγματικα...:(:(:(:(
 19. DimitrisS

  DimitrisS New Member

  Να είστε όλοι καλά!!
 20. lara 28.2.14!

  lara 28.2.14! Active Member

  εσυ πως εισαι;

Share This Page